logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica AWO 410D - Bęben blokuje się, piszczenie i spadanie paska

advent_child 21 Cze 2022 20:14 468 1
REKLAMA
  • #1 20070446
    advent_child
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Sytuacja wygląda tak:
    • podczas wykonywania programu pralka działa poprawnie - kręci w jedną i drugą stronę,
    • od czasu do czasu słychać jakby się blokował bęben podczas ruchu odwrotnie do wskazówek zegara, bęben stoi, pasek piszczy i albo da radę po chwili przezwyciężyć tę blokadę i zaczyna obracać się rewersyjnie albo nie daje rade i powoduje to spadnięcie paska (szczególnie, jeżeli w bębnie znajduje się dużo ubrań).
    • w drugą stronę, zgodnie ze wskazówkami zegara to się nie zdarza,
    • wyżej wymieniony objaw objawia się tym intensywniej im więcej ubrań jest w bębnie,
    • poza wyżej wymienionym piszczeniem podczas blokady bębna, nie słychać żadnych niepokojących dźwięków,
    • ruszając pustym bębnem na sucho również nie słychać ani nie czuć nic niepokojącego,
    • pasek nie wydaje się być luźny bo trochę wysiłku kosztowało mnie włożenie go na miejsce
    • oględziny łożyska widzianego od strony otworu serwisowego do wymiany paska nie ukazały żadnych oczywistych usterek (typu zardzewiałe zacieki itp)
    • pasek spadł mi 3 razy na 5 ostatnich prań, zatem nie wydaje się być to jednorazowy pech

Nie wydaje mi się, żeby to była usterka elektryczna, gdyż jak mówię, silnik się kręci, to bęben stoi, przy czym właśnie zdarza się to szczególnie (albo wyłącznie) w jednym tylko kierunku. Łożysko? Dlaczego zatem problem występuje tylko w jednym kierunku?

Dziękuję za wszelkie sugestie i proszę o pomysły.
  • REKLAMA
  • #2 20070510
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 872
    Sprawdź jaki problem występuje z pustym bębnem, bo to hamowanie może wynikać z ocierania bębna o gumowy fartuch a to już może być sprawa pękniętego krzyżaka bębna.
REKLAMA