logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 8P 1.9tdi - Za dużo oleju w silniku a uszczelniacze

jaszczur7 23 Cze 2022 17:19 1194 4
REKLAMA
  • #1 20072987
    jaszczur7
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, samochód audi A3 8P 1.9 tdi.
    Miałem za dużo oleju w silniku (na bagnecie sporo ponad max) i prawdopodobnie wywaliło jakieś uszczelniacze bo silnik jest zarzygany olejem.
    Jakie uszczelniacze mogło wywalić i na jaki koszt naprawy powinienem się przygotować?

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

• REKLAMA
  • #2 20073052
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20073090
    jaszczur7
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    koleś kit napisał:
    To że silnik zarzygany to nie znaczy że wywaliło uszczelniacze. Trzeba go umyć i poszukać wtedy wycieków. Np są trzy uszczelniacze w tym silniku. Dwa na wale i jeden na rozrządzie, tzw simeringi . Wymiana jednego wiąże się z wyjęciem skrzyni i sprzęgła ,a dwóch pozostałych z demontażem paska i kół rozrządu.Są i inne miejsca gdzie leje "naturalnie". Jak bym miał strzelać to leje z pod pokrywy zaworów ,okolic turbo, obudowy filtra oleju pompy vacum..

No właśnie moim zdaniem też leje spod pokrywy zaworów i okolic pompy vacum, ale pompe mam bosha i podobno te się tak nie psują, natomiast ja się na tym nie znam.
    Turbo też jest mocno zapocone od strony zimnej (tam gdzie idzie rura do filtra powietrza) i również na łączeniach rur które idą do intercoolera są zapocenia.
    Według mnie od momentu kiedy stan oleju jest ponad MAX zaczęły się konkretne wycieki, ale nie jestem do końca pewien.

A jeszcze pytanko, jak podepnę pod vcds to znajdę tam jakieś pomocne informacje odnośnie tych wycieków? Czy tylko mechanicznie da się to sprawdzić?

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych.

• REKLAMA
  • #4 20073104
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20073270
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2475
    W ostatnich blokach masz bloki od wycieków😉😂.A jak nie dojrzysz tego w vcds to zajedź do warsztatu tam pokażą gdzie😉😂😊
REKLAMA