logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi a4 1.9 tdi - Olej kapie z kolektora ssącego i wydechowego

laura2010 15 Gru 2012 21:09 39855 8
REKLAMA
  • #1 11656664
    laura2010
    Poziom 9  
    Ocena: 24
    Witam
    Panowie mam problem otóż z auta leci olej zbiera się ona łączeniu silnika ze skrzynią więc pewnie uszczelniacz poszedł na wale ale olej także leci spod kolektora ssącego jak również chyba krople się robią na samych szpilkach kolektora wydechowego co to znaczy nie mam pojęcia skąd tam się wziął olej?
    Auto to audi a4 1.9 tdi 1z 90km 1995 rok olej to motul 5w40 przebieg 360 tys
    Czy to oznacza kapitalny remont?? Audi a4 1.9 tdi - Olej kapie z kolektora ssącego i wydechowego
  • REKLAMA
  • #2 11656713
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Mistrzuniu, uszczelka pod deklem wałka rozrządu do wymiany.Gdyby to naprawdę kapało z kolektora, to na olej byś nie urobił.
  • REKLAMA
  • #3 11656820
    laura2010
    Poziom 9  
    przepraszam że nie napisałem ale uszczelka sucha cały czas sprawdzam gdy wyczyszczę silnik w tym miejscu szmatą pokonam dystans 10 km olej w postaci kropel pojawia sie na tych szpilkach od kolektora wydechowego i kapie intensywnie cały rozrusznik zalany i w ogóle blok silnika zagadka prawda? albo silnik zarżnięty Audi a4 1.9 tdi - Olej kapie z kolektora ssącego i wydechowego

Dodano po 1 [minuty]:

z kolektora ssącego oczywiscie też leci

Dodano po 8 [minuty]:

i tak jak piszesz moderatorze olej znika na bagnecie na początku myślalem że to z uszczelniacza ale teraz widząc te kolektory to już sam nie wiem nie mam pojęcia co się dzieje Audi a4 1.9 tdi - Olej kapie z kolektora ssącego i wydechowego
  • #4 11656912
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    To nie jest żadna zagadka. Leci spod uszczelki i tyle. Zresztą skąd możesz wiedzieć że jest inaczej, skoro nie za bardzo da się tam zajrzeć? Odkręć dekiel, to raptem 3 śrubki.
  • REKLAMA
  • #6 11657234
    laura2010
    Poziom 9  
    ja już zwalałem pokrywe i nic sucho co najwyżej się poci a tam olej kapie, hmmmm z uszczelniacza wałka rozrządu

Dodano po 7 [minuty]:

tylko jak by to był uszczelniacz wałka rozrządu to by leciało w okolicach rozrządu? bo leci dosłownie jakby spod kolektora ssącego i dodatkowo robią sie krople kapiące na szpilkach od wydechu nie czaję tego naprawde jutro wszystko powycieram i nakręce film przejadę sie 10 km i 100% ze na szpilkach bendą skapujące krople oleju

Dodano po 28 [minuty]:

w sumie zaczęło się tak 2 tyg temu zauważyłem że pod autem zostają ślady oleju a wiec bagnet w rękę i zgroza bagnet suchy (stan oleju sprawdzam co sobota a była środa) szybko na kanał i spuszczam olej wyleciało niecałe 1,5l :( kontrolka też sie nie zapaliła po dolaniu zauważyłem że olej leci z czujnika ciśnienia oleju a wiec nabyłem owy czujnik założyłem, wymieniłem filtr oleju i olej a także uszczelkę pod pokrywa zaworów i jaki efekt? dalej leci padło na uszczelkę misy oczywiście została wymieniona niestety olej dalej sie skrapla na łączeniu silnika ze skrzynią wiec następny trop uszczelniacz wału korbowego dziś miałem wymienić niestety uszczelniacz dopiero będzie w poniedziałek postanowiłem więc troszkę jeszcze silnik obejrzeć i idąc od upapranego rozrusznika Audi a4 1.9 tdi - Olej kapie z kolektora ssącego i wydechowego
    doszedłem właśnie do tych kolektorów i tajemniczych szpilek z których leci olej. Przed tym oleju na 15 000 dolewałem może niecałe 0.5l. Nie wiem czy uszczelniacze zaworów coś broją? Odma zapchana nie jest choć puszcza olej, z bagnetu nie dmucha ale spod korka wlewu oleju dmucha jak suszarka.
    Nie wiem co robić jutro chyba rozbiorę te kolektory
  • REKLAMA
  • #7 11712239
    lolek1333
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    moze Turbawka ci olej wciąga i wypluwa go na kolektor dolotowy...
  • #8 11717205
    laura2010
    Poziom 9  
    dokładnie olej ciągnie turbo i wrzca go w kolektor jest tam masa oleju tylko nie wiem czy ten olej z turbo jest czy z odmy

Dodano po 1 [minuty]:

odme na razie odłączyłem i zoaczymy
  • #9 16555317
    CEFAKLOR
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    Witam,
    przepraszam, że odgrzebuje temat ale chciałbym się zapytać czy udało się rozwiązać problem.
    U mnie te same objawy i nie wiem od czego zacząć wymianę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A4 1.9 TDI z 1995 roku zgłasza problem z wyciekiem oleju, który pojawia się w okolicach kolektora ssącego i wydechowego oraz na połączeniu silnika ze skrzynią biegów. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszczelka pod deklem wałka rozrządu oraz uszczelniacz wałka rozrządu. Użytkownik wymienia również czujnik ciśnienia oleju oraz uszczelkę pod pokrywą zaworów, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji wskazują na możliwość, że olej może być wciągany przez turbosprężarkę i wydobywać się na kolektor dolotowy. Użytkownik planuje dalsze testy, aby zidentyfikować źródło wycieku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA