logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka inwertorowa Powermat MMA300 - brak reakcji po głośnym strzale podczas spawania

djlukas 23 Cze 2022 17:50 1119 3
REKLAMA
  • #1 20073031
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    Witam. Podczas spawania coś bardzo głośno strzeliło i spawarka martwa.
    Zasilanie dochodzi, za mostkiem 330Vdc. Żadnych widocznych uszkodzonych elementów.
    Jeżeli podam 24Vdc bezpośrednio na przekaźnik to cała elektronika ładnie pracuje. Nie mam schematu do niej a nie jestem jakimś fachowcem od spawarek. Może ktoś naprowadzi co gdzie posprawdzać.

Spawarka inwertorowa Powermat MMA300 - brak reakcji po głośnym strzale podczas spawania Spawarka inwertorowa Powermat MMA300 - brak reakcji po głośnym strzale podczas spawania Spawarka inwertorowa Powermat MMA300 - brak reakcji po głośnym strzale podczas spawania
  • REKLAMA
  • #2 20073240
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Po nitce do kłębka, skoro logika rusza, to raczej coś "strzeliło" blisko zasilania.
    Skoro masz te 330V na filtrach to, kolejnym elementem do sprawdzenia są klucze tranzystorowe, lub ich zabezpieczenia.
    Może tak się zdarzyć, że na pierwszy rzut oka nie widać nic po tranzystorach ale pod dobrą lampą lub kątem będzie widać uszkodzoną (wyrwaną) obudowę lub inne cudo. A jak nie widać to trzeba odlutować i przemierzyć. Może także się zdarzyć, że przyczyn uszkodzenia jest więcej. To są bardzo podobne konstrukcje i prawdopodobnie jak dobrze poszukasz po innych podobnej mocy to blok mocy czy sam zasilacz będzie niemal identyczny z mniejszym lub większym rozbudowaniem. Skoro jesteś niedoświadczony to polecam eksperymenty przeprowadzać szeregowo przez żarówkę halogenową 230V 200 - 300W i dopiero jak "bezpiecznie ruszy" pomijać. Powodzenia.
    Przy przekaźniku coś widać, element w to220 ma ukruszony róg i jakby dziury po elektrolicie.
  • REKLAMA
  • #3 20073282
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    Prawdopodobnie uszkodzeniu uległa przetwornica.
    Jakie napięcie jest w miejscu wylutowanego kondensatora?
    Dlaczego go wylutowałeś?
  • #4 20073319
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    Wylutowałem do sprawdzenia bo był lekko osmolony więc myślałem, że może uszkodzony. Niestety okazało się że mam w mierniku pomiar pojemności uszkodzony i dopiero jutro załatwię jakiś miernik.
REKLAMA