Witam i proszę o pomoc.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć że elektroniką zajmuję się rzadko i wielkiej wiedzy nie mam (codzienność - elektryk) więc z góry przepraszam za błędy i głupie pytania.
Posiadam telewizor PHILIPS 32PHT4112/12 w którym padło podświetlanie matrycy.
LED sterowany za pomocą PF7708B
Sprawdziłem napięcie na wyjściu LED 0V
Napięcie na elektrolicie C8615 po załączeniu zasilania 27V i spada do 12,155V
Postawiłem na uszkodzony PF7708B zakupiłem i podmieniłem
sprawdziłem napięcie na wyjściu LED 11,470V
Dobrałem się do listew i jedna dioda na jednej listwie nie miała przejścia (listwy są dwie po 6 diod łączone równolegle na złączu)
Druga listwa sprawdzona zasilaczem na 10mA wykazuje poprawne działanie od ok 17V
Sprawdziłem tranzystor kulczujący po wylutowaniu metodą na zasilacz diodę i palec - jest ok
Z pomiarów do masy PF7708B
LED 0,110 - 0,120 zmienia się w czasie
VCC 12,261V
CS/OVP 0,947V
OUT 0,000V
DIM 2,114V
GM 0,000V
FB 0,000V
Sprawdziłem kondensatory SMD na zwarcie i są ok.
Moje pytania:
Czy przetwornica powinna dać napięcie na wyjściu (myślę że ok 24-27V) jeśli listwy LED nie są podłączone?
Jeśli tak to czy możliwe że kupiłem dwa uszkodzone drivery (oba po wlutowaniu mają te same parametry)?
Nie chciał bym inwestować w nowe listwy nie mając pewności że przetwornica jest ok, bo tanie nie są.
Proszę o sugestie jak ewentualnie zasymulować obecność listew LED (jeśli przez to driver może nie startować).
Na wstępie chciałbym zaznaczyć że elektroniką zajmuję się rzadko i wielkiej wiedzy nie mam (codzienność - elektryk) więc z góry przepraszam za błędy i głupie pytania.
Posiadam telewizor PHILIPS 32PHT4112/12 w którym padło podświetlanie matrycy.
LED sterowany za pomocą PF7708B
Sprawdziłem napięcie na wyjściu LED 0V
Napięcie na elektrolicie C8615 po załączeniu zasilania 27V i spada do 12,155V
Postawiłem na uszkodzony PF7708B zakupiłem i podmieniłem
sprawdziłem napięcie na wyjściu LED 11,470V
Dobrałem się do listew i jedna dioda na jednej listwie nie miała przejścia (listwy są dwie po 6 diod łączone równolegle na złączu)
Druga listwa sprawdzona zasilaczem na 10mA wykazuje poprawne działanie od ok 17V
Sprawdziłem tranzystor kulczujący po wylutowaniu metodą na zasilacz diodę i palec - jest ok
Z pomiarów do masy PF7708B
LED 0,110 - 0,120 zmienia się w czasie
VCC 12,261V
CS/OVP 0,947V
OUT 0,000V
DIM 2,114V
GM 0,000V
FB 0,000V
Sprawdziłem kondensatory SMD na zwarcie i są ok.
Moje pytania:
Czy przetwornica powinna dać napięcie na wyjściu (myślę że ok 24-27V) jeśli listwy LED nie są podłączone?
Jeśli tak to czy możliwe że kupiłem dwa uszkodzone drivery (oba po wlutowaniu mają te same parametry)?
Nie chciał bym inwestować w nowe listwy nie mając pewności że przetwornica jest ok, bo tanie nie są.
Proszę o sugestie jak ewentualnie zasymulować obecność listew LED (jeśli przez to driver może nie startować).