logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie wymienić głowicę w silniku z Ursusa C-328?

Patryk19631 24 Cze 2022 21:20 993 7
REKLAMA
  • #1 20074513
    Patryk19631
    Poziom 6  
    Ocena: 12
    Witam wszystkich
    Chcę się zabrać za naprawę silnika C328. Rok temu zalałem chłodnicę wodą od razu wszystko poszło do oleju (aż poleciała strumieniem spod bagnetu) wygląda na to że poszła głowica lub uszczelka stąd pytanie, czy poradzę sobie z wymianą głowicy na nową jeśli nie miałem z tym nigdy do czynienia? jeśli nie ja to nikt się za to nie weźmie a zależy mi żeby ciągnik pracował. Na mechanice się troszkę znam a nie chciał bym zlecać tego mechaników ze względu na koszty. Dodam że przed zalaniem wodom odpaliłem go na pół minuty i silnik pracował normalnie tzn nie zauważyłem innej usterki.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20074602
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1060
    Uszczelniacze tulei są prawdopodobnie winne twojej usterce. Tam puszcza wode do oleju. Czeka cię zwalenie głowic, misy olejowej odkręcenie korbowodów wyjęcie tłoków potem tulei i weryfikacja co tam piszczy. Albo uszczelniacze tulei albo wżery w bloku. Roboty w pytę. Można zdjąć misę na początek nalać wody i patrzeć od spodu z której tulei woda się leje do silnika. A takie pytanko, nie zamarzła ci woda? W zimę na wodzie nie został?
  • REKLAMA
  • #3 20074649
    Patryk19631
    Poziom 6  
    Ciągnik był dziadka, od 2016 roku stoi i myślę że na pewno była woda spuszczona na zimę, nie zauważyłem też żeby gdzieś rozsadziło np blok :)
  • #4 20074652
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Zdejm misę, nalej wody do chłodnicy i zobacz co się dzieje na dole silnika. To na początek.
  • REKLAMA
  • #5 20076489
    Patryk19631
    Poziom 6  
    Witajcie, wczoraj wieczorem coś tam po rozkręcałem i już zauważyłem pierwszą nieprawidłowość, mianowicie wydmuchana jedna zaślepka pod pokrywą zaworów. Świadczy to o czymś konkretnym? Słyszałem że podobne rzeczy dzieją się przy rozmrożeniu silnika stąd dostałem obaw. Jutro zaleję chłodnicę wodą i będę patrzył czy kapie spod misy olejowej. 🤓 Poniżej załącznik
    Załączniki:
    • Jak samodzielnie wymienić głowicę w silniku z Ursusa C-328? IMG_20220626_144348.jpg (13.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 20076502
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Kup nową, nabij i jak będzie tylko to zacznij chodzić do kościoła. Przeważnie od zmrożenia wysadzało je ale i same ze starości mogły wypaść. I to wypadła ta którą łatwiej włożyć. Sprawdź te z boku głowic na zewnątrz czy siedzą.
  • #7 20077622
    Patryk19631
    Poziom 6  
    Panowie zalałem dziś chłodnicę, kiedy woda weszła do bloku od razu wszystko momentalnie wylało się spod miski, nie było żadnego kapania po prostu woda luzem zleciała 😐
  • REKLAMA
  • #8 20078225
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Lej powoli i niech ktos obserwuje skąd zaczyna lecieć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę głowicy w silniku ciągnika Ursus C-328 z powodu zalania chłodnicy wodą, co spowodowało przedostanie się płynu do oleju. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak zdjęcie misy olejowej i sprawdzenie, skąd woda dostaje się do silnika. Wskazano również na możliwość uszkodzenia uszczelniaczy tulei lub wżerów w bloku silnika. Użytkownik zauważył wydmuchaną zaślepkę pod pokrywą zaworów, co może wskazywać na problemy związane z mrożeniem silnika. Po zalaniu chłodnicy woda natychmiast wylała się spod misy olejowej, co sugeruje poważniejsze uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA