logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[b] Jowisz 04: Brak obrazu, przegrzewanie rezystora 2R127 w bloku odchylania

scss 18 Maj 2002 18:01 2392 12
REKLAMA
  • #1 16770
    scss
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witajcie!!!

Uadło się z Neptunem, przyszedł czas na Jowisza.

Może opisze objawy:głos ok, zasilacz ok, brak obrazu i strasznie grzeje się rez 2R127 na bloku odchylania.
    Wiem, że J to zabytek , ale bardzo zależy mi na tym, aby go odpalić. Nie wiem nawet od czego zacząć!
    Może ktoś coś jeszcze pamięta o Jowiszu...
    Pomóżcie.
    Dzięki za wszekie porady.
  • REKLAMA
  • #2 16810
    tmanieck
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Sprawdź czy nie ma przerwy w którejś z cewek bądź w transduktorze odłącz powielacz i przy skręconym na miń U S2 spróbuj go odpalić , sprawdź tyrystory + 650V . O ile mnie pamięć nie myli palenie się tego rezystora wiązało się z rozwarciem w którymś z elementów . Aha sprawdź 2mikro/stały.
    Powodzenia
    Tm
  • #3 16850
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Ze sprawdzeniem tyrystorów to może być problem (chodzi o czasy ich wyłączania). Z dostaniem nowych - jeszcze więcej szukania. Zacznij od sprawdzenia kondensatorów impulsowych na BO. Niewykluczone że trafo linii padł.
    Czy odchylanie startuje?
  • REKLAMA
  • #4 16876
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Trafo linii, to naprawdę nieczęsto. Nawet z lat 80-tych nie przypominam sobie konieczności wymiany trafa! A w tych latach naprawiało się tego dużo. Będziesz miał problem z zakupem BTP129/8, drogie i często malowanki.
    Jeżeli będzie problem, to wezmę schemat i postaram Ci się pomóc!
    Nie naprawiam tego od lat 10-ciu!
  • REKLAMA
  • #5 16891
    tvdarek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Wprawdzie pomiar tyrystorów miernikiem nie jest wiarygodny ale warto sprawdzić, bo często mają zwarcie "na drut" i wtedy sprawa jest jasna.
  • #6 16917
    scss
    Poziom 17  
    Hej ponownie!

Zgadza się.Tmanieck miałeś rację.Powolany był rez 2r125 (15 om) w obwodzie 2tr104(NS) - to temu pewnie paliło 2r125.Jutro pwymieniam wszystkie kondziły impulsowe.Zobaczymy czy odpali???? A tyrystorki zdają się być w porządku.Tranzystorki także.
    JAk powymieniam kondziołki-napiszę czy udało sie uruchomić ten złom.

Pozdrowienia for all.
    papatki.
  • #7 17052
    scss
    Poziom 17  
    Witam wszystkich!

W omawianym J04 okazuje się, że siedzi płyta BO z TC500. MH i MV są z 04.Po wymianie wszystkich kondziołków impulsowych mam takie objawy: przy uruchamianu przez ułamek sekundy mam obraz (odchylanie spoko-obraz na całym ekranie) zaraz potem martwy ekran.
    Czy to jesdt problem BO z TC500, bo wg. właściciela tego TV działał on bez zarzutów właśnie z BO z 500.
    Czy szukać BO z 04 i przerzucać na nią wszystkie kondz, rez i tyryst,itp czy może być jakaś inna przyczyna takiego zachowania Jowisza?
    Dzoęki za wszelkie podpowiedzi???
  • REKLAMA
  • #8 17148
    tmanieck
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    podstaw tyrystory i kond w ich obwodach sprawdź C w układzie powrotu.
    stawiam na tyrystory. Płyty się nie czepiaj są one prawie takie same
    tomek
  • #9 17159
    scss
    Poziom 17  
    Witam !

Tyrystory podstawiłem już dawno.Nic to nie pomogło.A kondensatory wymieniłem na nowe (wszystkie impulsiaki)-też to nic nowego nie wniosło.
    Po uruchomieniu Tv słychać, ze odchylanie łapie pojawia się obraz, niestety tylko na momencik, potem sciemnia się i następnie już tylko martwy ekran.
    Sprawdziłem powielacz-zdaje się być OK.Diody, tyryst,tranz także sš w porzšdku.
    Może któraœ indukcyjnoœć padła, ale sprawdzałem wszystkie czy majš "cišgłoœć" i nic nie znalazłem.
    Już nie wiem gdzie szukać.
    Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
  • #10 17166
    Jacekj
    Poziom 24  
    Ocena: 58
    Jak się ściemnia, to sprawdź napięcia na kineskopie i najlepiej je podaj. Pion jest ok raczej.
  • #11 17209
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Jeżeli odłączysz TPN'a to także stwierdzisz czy blok H startuje i chodzi. Tylko nie będziesz miał rastra. Pomiary także wykonasz.
    Przy okazji dowiemy się czy to napewno nie powielacz wszystko "mąci".
    Chociaż z drugiej strony te TPN30 były mało awaryjne w stosunku do TPN31.
  • #12 20510
    scss
    Poziom 17  
    Hejka!

No i udało się. Jowisz już działa 4 dzień bez zarzutu!!! Problem był w MH. Nie wiem dokładnie co padło, ale gdy włożyłem nowe MH J wystartował bez problemu.A jaki obraz ładny :-)).
    Tylko na razie brak kolorów-brak dekodera PAL/SECAM :-(((. I właśnie z dekoderem czuje że będzie problem-nie wiem czy to jeszcze robą?!
    Poszukam, jak coś znajdę opisze to na forum.

SERDECZNE DZIĘKI WSZYSTKIM ZA B. CENNE UWAGI!!!
    Pozdrawiam.pa

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej telewizora Jowisz 04 zgłoszono problem z brakiem obrazu oraz przegrzewaniem rezystora 2R127 w bloku odchylania. Sugerowano sprawdzenie cewek, transduktora, tyrystorów, kondensatorów impulsowych oraz transformatora linii. Po wymianie wszystkich kondensatorów impulsowych pojawił się obraz na ułamek sekundy, po czym ekran gasł. Wskazywano na możliwe uszkodzenie płyty BO z układem TC500 lub elementów w obwodach tyrystorów. Po dalszych testach i wymianie modułu MH (modulatora) telewizor uruchomił się poprawnie, jednak bez kolorów z powodu braku dekodera PAL/SECAM. Problem z rezystorem 2R127 był powiązany z uszkodzeniem rezystora 2R125 w obwodzie tranzystora 2TR104. Wymiana kondensatorów impulsowych i modułu MH okazała się kluczowa dla przywrócenia działania urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA