logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovoz580 wiesza się bateria - Praca na kablu ok - na baterii dramatycznie spow

Rafalew1111 27 Cze 2022 15:24 246 6
  • #1 20077778
    Rafalew1111
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Jak w temacie. Gdy działam na kablu laptop dział dobrze, ale po odłązeniu kabla spowalnia do prędkości jakby wisiał. Nie da się pracować. I podłączenie kabla rozwiązuje problem.
    Co może być przyczyną? Bateria? Czy jej regeneracja pomoże? Czy to może płyta i nie warto nic robić.
  • #2 20077787
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1675
    A może zacząć od sprawdzenia ustawień w planie zasilania. Z reguły jest tak ustawione, że podczas pracy na baterii wiele ustawień jest ograniczonych i tak właśnie to chodzi.
  • #3 20077813
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 833
    Bateria co do zasady nie może się wieszać - działa albo nie działa.
    Po pierwsze sprawdzić plany jak podał @madamsz1 w poście #2.
    Po drugie - może warto zajrzeć do wiatraka? Może jest kurz i wiatrak ma ciężko? Grzeje się i zwalnia?
    Na zasilaczu może nie jest tak restrykcyjne sterowanie energia?
  • #4 20078578
    Rafalew1111
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Nie widzę w planach nic, co by miało powodować że laptop praktycznie nie działa.
    System postawiłem od nowa, ale.problem się nie rozwiązał.
    Pamiętam na studiach, że koleżance w ogóle laptop nie działał na windowsie a działał pod Linuxem a problem ustąpił gdy bateria była wyjęta lub gdy w menadżerze urządzeń wyłączyłem baterię.
    Dlatego moje przypuszczenie, że coś nie tak z baterią/ jakimś kontrolerem albo czymś tego typu.
  • #5 20078597
    sq3evp
    Poziom 39  
    A to jest możliwe - spróbuj coś jak hiren' boot usb. Wystartuj z tego
    Windows i zobacz czy to sterowniki. Jeżeli zmienia sie system to bateria jest ta sama ciągle - jedynie sterowniki mogą mieć tu znaczenie.
  • #6 20078720
    Trzyzet
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Lenovo z tego okresu mają też opcje wydajności w BIOSie, warto tam zajrzeć.
  • #7 20078747
    sq3evp
    Poziom 39  
    Także dotyczącej pracy na baterii - masz racje, miałem kiedyś DELL'a z problemem podobnym. służbowa maszyna, podczas pracy na baterii BIOS zarządzał sprzętem. Po wyłączeniu tego w BIOS było dużo bardziej elastycznie poprzez powercfg.
    Pracowałem na zasilaniu i raz potrzebowałem maszyny bez prądu i tragedia była.... Potrwało zanim udało sie dojść ze to BIOS a nie ustawienia systemowe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Lenovo Z580, który działa poprawnie na zasilaniu sieciowym, ale dramatycznie spowalnia po odłączeniu kabla. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień planu zasilania, co może ograniczać wydajność podczas pracy na baterii. Inne sugestie obejmowały sprawdzenie stanu wentylatora, który może być zapchany kurzem, oraz zbadanie opcji wydajności w BIOSie. Użytkownik zauważył, że problem może być związany z baterią lub kontrolerem, a także zasugerowano testowanie systemu z bootowalnego USB, aby wykluczyć problemy ze sterownikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA