logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie Sony KD-55XE8596 z HK AVR260: regulacja głośności i rozwiązanie problemu HDCP

Piotrekf14 30 Cze 2022 17:24 423 5
REKLAMA
  • #1 20082503
    Piotrekf14
    Poziom 3  
    TV Sony KD-55XE8596, HK AVR260. Zestaw mam połączony kablem optical, ale w takiej konfiguracji nie mam możliwości regulacji głośności w TV. Po podłączeniu przez HDMI dekoder do HK, a HK do TV na dekoderze wyświetlany jest komunikat HDCP. Po podłączeniu TV do HK przez złącze cinch "grają" tylko dwa przednie głośniki, a centralny i tylne nic. W jaki sposób to połączyć, żeby uzyskać regulacje głośności w TV?
  • REKLAMA
  • #2 20083369
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 398
    Trochę przekombinowane. Nie za bardzo rozumiem, co chcesz osiągnąć, bo jest za dużo zależności.
    Dekoder może zbuntował się i wyskoczył komunikat HDCP, bo miałeś ustawiony zbyt dużą rozdzielczość obrazu, którą nie obsługuje amplituner HK,
    Proponuje taki sposób. Dekoder podłączyć do TV po HDMI. W TV HDMI (ARC) do amplitunera pod HDMI IN. W TV w ustawieniu wyjście dźwięku ustawić na HDMI.
    Będzie tylko zależało, czy TV wspiera "przezroczystość"...
    Jeśli zadziała, to W w/w kombinacji, jeśli dekoderem ściszysz za mocno, to pilotem od TV nic nie zdziałasz i w amplitunerze musi być również od razu ustawiona odpowiednia głośność.
    W dekoderze będziesz kakać po kanałach i mimowolnie i tak będzie używane VOLUME...
  • REKLAMA
  • #3 20083480
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Piotrekf14 napisał:
    W jaki sposób to połączyć, żeby uzyskać regulacje głośności w TV?

Może kolega dokładnie wyjaśni co chce osiągnąć. Odnoszę wrażenie, że chodzi o regulację pilotem telewizora poziomem dźwięku z HK.
    Ale mogę się mylić. Opis autora jest chaotyczny nieskładny, jak to już zauważono powyżej.
  • REKLAMA
  • #4 20083499
    Piotrekf14
    Poziom 3  
    Tak, chodzi o regulacje poziomu głośności HK pilotem od TV. Po podłączeniu dekodera do TV przez HDMI i TV przez HDMI ARC do HK HDMI IN dźwięku nadal nie ma. W TV przestawiłem ustawienia dźwięku na wyjście HDMI. Spróbowałem też podłączyć dekoder do HK i HK do TV oraz zmieniłem rozdzielczość w dekoderze i nadal nic.
  • REKLAMA
  • #5 20083909
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Piotrekf14 napisał:
    Po podłączeniu dekodera do TV przez HDMI i TV przez HDMI ARC do HK HDMI IN dźwięku nadal nie ma. W TV przestawiłem ustawienia dźwięku na wyjście HDMI

I nie będzie działać. Przyznam, że czytałem sugestię tego połączenia (wpis #2) z zażenowaniem. Takiego poziomu dyletanctwa w sugerowanym rozwiązaniu dawno nie widziałem. Tylko wstyd dla Elektrody.
    Piotrekf14 napisał:
    Spróbowałem też podłączyć dekoder do HK i HK do TV oraz zmieniłem rozdzielczość w dekoderze

Obawiam się, że koledze nie uda się połączyć dekodera z amplitunerem korzystając z połączenia HDMI. Problemem jest amplituner. Jakkolwiek amplituner jest zaawansowany, jeśli mówimy o obróbce sygnału audio, to tego nie można powiedzieć o torze sygnału HDMI. Wg specyfikacji tego amplitunera spełniają one normę HDMI 1.3. A ta norma to naprawdę przeszłość, jeśli rozważymy postęp technologii. W zasadzie dekoder powinien był być wstecznie kompatybilny, ale tak daleko wstecz chyba nie sięga.

Także, jak na tę chwilę nie widzę rozwiązania problemu kolegi. A może uniwersalny pilot?
    Lub można spróbować użyć pilota od HK? Ma on możliwości sterowania innym sprzętem. Jest duża szansa, że podstawowymi, codziennymi funkcjami TV mógłby sterować.

Powodzenia :)
  • #6 20084000
    Piotrekf14
    Poziom 3  
    nie rozwiązany
REKLAMA