logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

tv ze wzmacniaczem przez HDMI - Podłączenie telewizora z aplitunerem tylko audio

Woodcoat 14 Gru 2020 15:10 2049 9
  • #1 19113655
    Woodcoat
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam

Podłączyłem do telewizora kabel HDMI wg mnie w pozycji out i dalej w amplitunerze w pozycji IN

W głośnikach cisza , liczyłem że będę mógł "przesłać" dźwięk z TV na głośniki :(

Choć gdy włączę aplituner to głos z głośników w telewizorze wicisza się , więc to może kwestia ustawień samego aplitunera :)

Załóżmy że amplituner jest zepsuty , to co waszym zdaniem najtańszego na rynku możecie polecić, posiadam cztery głośniki + subwoofer aktywny ( nie mogę więcej wydać niż 500 - 600 zł ) a mało kto z posiadaczy może mi taką informację podać , zwykle przecież wszystko do amplitunera się podłącza a tylko sygnał video do TV , a tu ja se wymyśliłem odwrotnie :))

Z góry dziękuję za info ,
  • #2 19113677
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    A cokolwiek na temat TV i amplitunera? Konkretnie - jakie dokładnie modele?
    Wrzuć poza tym zdjęcie, jak to połączyłeś.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19113685
    Woodcoat
    Poziom 9  
    piotrkol7 napisał:
    A cokolwiek na temat TV i amplitunera? Konkretnie - jakie dokładnie modele?
    Wrzuć poza tym zdjęcie, jak to połączyłeś.

Aż tak , okej to jak z pracy wrócę to fotki powrzucam :) i opiszę modele
    Telewizor SONY - zakup w tym roku ( doedytuje jak wrócę )
    Amplituner Denon AVR 1910
  • #4 19113690
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Woodcoat napisał:
    Aż tak

Niestety wróżkami nie jesteśmy ;)
    A nie każdy TV pozwala na przesłanie dźwięku za pomocą HDMI.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19113889
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    W TV na pewno jest wyjście optyczne, więc podłącz go do amplitunera kablem optycznym.

Pozdrawiam.
  • #6 19115020
    Woodcoat
    Poziom 9  
    Telewizor : SONY KD 49 XG 8096
    Amplituner : DENON AVR 1910

Po przewodzie optycznym , z miłym zaskoczeniem , działa , lecz to rozwiązanie jest słabe , wbudowany przewód HDMI i nie mam miejsca na nowy i kabel nie chce też się przeciągnąć - 10 m w peszlu :(

Więc kombinuje aby jednak po HDMI ruszyło tv ze wzmacniaczem przez HDMI - Podłączenie telewizora z aplitunerem tylko audio tv ze wzmacniaczem przez HDMI - Podłączenie telewizora z aplitunerem tylko audio tv ze wzmacniaczem przez HDMI - Podłączenie telewizora z aplitunerem tylko audio tv ze wzmacniaczem przez HDMI - Podłączenie telewizora z aplitunerem tylko audio tv ze wzmacniaczem przez HDMI - Podłączenie telewizora z aplitunerem tylko audio tv ze wzmacniaczem przez HDMI - Podłączenie telewizora z aplitunerem tylko audio
  • Pomocny post
    #7 19115045
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Zupełnie pomieszałeś połączenia.
    TV ma tylko WEJŚCIA HDMI. Nie ma WYJŚĆ. Nie ma opcji że podłączysz to w ten sposób. Właśnie podłączyłeś wejście do wejścia :D To nie ma prawa działać. Chyba że ten TV ma jakieś dziwne sztuczki, choć jak wół pisze przy tym złączu HDMI IN.

Ten amplituner nie ma ARC. jak chcesz puścić dziwęk po HDMI to musisz kupić amplituner z ARC. Wtedy wyjście HDMI z amplitunera podłączasz do wejścia TV HDMI 3 opisane jako ARC i dziwęk ze smarta/DVB-T będzie szedł kanałem zwrotnym audio do amplitunera. Resztę sprzętu najwygodniej podpiąć wtedy do amplitunera.
    W innym wypadku zostaje optyk.
  • #8 19115303
    Woodcoat
    Poziom 9  
    sylweksylwina napisał:
    Zupełnie pomieszałeś połączenia.
    TV ma tylko WEJŚCIA HDMI. Nie ma WYJŚĆ. Nie ma opcji że podłączysz to w ten sposób. Właśnie podłączyłeś wejście do wejścia :D To nie ma prawa działać. Chyba że ten TV ma jakieś dziwne sztuczki, choć jak wół pisze przy tym złączu HDMI IN.

Ten amplituner nie ma ARC. jak chcesz puścić dziwęk po HDMI to musisz kupić amplituner z ARC. Wtedy wyjście HDMI z amplitunera podłączasz do wejścia TV HDMI 3 opisane jako ARC i dziwęk ze smarta/DVB-T będzie szedł kanałem zwrotnym audio do amplitunera. Resztę sprzętu najwygodniej podpiąć wtedy do amplitunera.
    W innym wypadku zostaje optyk.

No to Dziękuję za wyjaśnienia , pozostaje najprościej optyk , ale mimo to dzięki jeszcze raz :)
  • #9 19116374
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1096
    sylweksylwina napisał:
    TV ma tylko WEJŚCIA HDMI. Nie ma WYJŚĆ.

Trochę to uprościłeś, bo dalej piszesz:
    sylweksylwina napisał:
    Ten amplituner nie ma ARC. jak chcesz puścić dziwęk po HDMI to musisz kupić amplituner z ARC. Wtedy wyjście HDMI z amplitunera podłączasz do wejścia TV HDMI 3 opisane jako ARC i dziwęk ze smarta/DVB-T będzie szedł kanałem zwrotnym audio do amplitunera
    czyli jednak jedno wejście opisane ARC z tv wysyła jednak sygnał, fakt tylko audio, ale w takim połączeniu jest wyjściem.
  • #10 19116537
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Nie. Wciąż jest wejściem. Główną przesyłaną rzeczą jest obraz, czyli jest to wejście z kanałem zwrotnym gdzie wyjątkowo wysyłane jest audio w drugą stronę. Zawsze będzie opisane jako HDMI IN.

Jak TV potrafi przesłać EDID do komputera/innego urządzenia po HDMI to też nagle nie jest to wyjście HDMI tylko wciąż wejście (po stronie TV).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył telewizor SONY KD 49 XG 8096 do amplitunera Denon AVR 1910 przez HDMI, jednak nie uzyskał dźwięku w głośnikach. Po włączeniu amplitunera dźwięk z telewizora się wycisza, co sugeruje, że problem może leżeć w ustawieniach amplitunera. Użytkownik rozważa zakup nowego amplitunera w budżecie 500-600 zł, ponieważ obecne połączenie HDMI nie działa. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że nie wszystkie telewizory obsługują przesył dźwięku przez HDMI, a amplituner Denon nie ma funkcji ARC. Rekomendują podłączenie telewizora do amplitunera za pomocą kabla optycznego, co okazało się skuteczne, ale użytkownik preferuje rozwiązanie HDMI. Ostatecznie, użytkownik decyduje się na korzystanie z połączenia optycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA