logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EW 1066 F - pralka blokuje drzwiczki, nie pobiera wody ani nie działa

wojtek_ch 11 Lis 2005 19:13 4603 11
REKLAMA
  • #1 1973383
    wojtek_ch
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    mam pytanie co mogło sie stać pralce jw która po włączeniu i wybraniu programu blokuje drzwiczki i nie robi nic. Nie pobiera wody, nie obraca bębnem. kompletnie nic. Bardzo proszę o radę. Rzeczy typu: "czy jest woda w kranie" sprawdziłem.

Pozdrawiam,
    z góry dziękuję

wojtek_ch
  • REKLAMA
  • #2 1973433
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    wojtek_ch napisał:
    po włączeniu i wybraniu programu blokuje drzwiczki i nie robi nic.

Czyli _na wszystkich_ programach nic nie robi?
  • REKLAMA
  • #3 1973838
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1708
    Blokada ma za zadanie zablokowac drzwiczki jak rowniez podac napiecie na inne podzespoly moze tego nie zrobila i stad cisza .Na poczatek lekko bym potraktowal okolice blokady.Jak rowniez jej sprawdzenie.
  • #4 1973839
    wojtek_ch
    Poziom 10  
    dokładnie nawet nie wiruje. jak wziąłem i pomęczyłem trochę przyciski to tak jakbu na sekunde zaczęła pobierać wodę i na tym się skończyła
  • #5 1973858
    axxx
    Specjalista AGD
    Wiec sam widzisz ze jest chwilowy brak zasilania .Moze to byc na blokadzie badz na zlaczkach.Trzeba to poprostu posprawdzac.
  • REKLAMA
  • #6 1973868
    wojtek_ch
    Poziom 10  
    dzięki ale co dokladnie (gdzie) sprawdzić nie jestem elektrykim z zawodu więc na 100% nie wiem jakbyś mi powiedział. Tam przy blokadzię?
  • REKLAMA
  • #7 1973975
    axxx
    Specjalista AGD
    Chyba jednak musisz zawolac odpowiednia osobe , ktora cos kuma w elektryce i nie tylko :idea:
  • #8 1974156
    wojtek_ch
    Poziom 10  
    ostatnio zawołalem i gość z serwisu skasował 500 pln
    odkręcilem ten zatrzask drzwiczek i troszkę przygrzany był. poza tym zauważyłem, że ostatnio żeby otworzyć drzwiczki w czasie trwania programu trzebabyło go całkowicie skasować. Na poczatku tak nie było. wystarczyło wcisnąć przycisk "start/przerwa" Jeżeli to jest wina przycisku to orientujesz się ile to może kosztować??

wojtek_ch
  • #9 1974812
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Jak w taki sposób będziesz próbować naprawić maszynę to szybko wydasz tyle co ostatnio, jak napisałeś, a pralka niekoniecznie będzie naprawiona...
    Moim zdaniem powinieneś zdać się na osobę doświadczoną w tym temacie albo wymienić sprzęt na nowy.
  • #10 1975384
    wojtek_ch
    Poziom 10  
    to powie mi ktoś co się z nią stało? co jest zepsute??
  • #11 1977594
    wojtek_ch
    Poziom 10  
    wyobraźcie sobie że teraz pralka ruszyła?! i chodzi bez problemu.
    czy może mi ktoś mi powiedzieć co z nia jest nie tak? bardzo proszę. Czy to wina blokady drzwiczek?

wojtek_ch
  • #12 1977870
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    wojtek_ch napisał:
    wyobraźcie sobie że teraz pralka ruszyła?! i chodzi bez problemu.
    czy może mi ktoś mi powiedzieć co z nia jest nie tak? bardzo proszę. Czy to wina blokady drzwiczek?

Może tu: http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=468
    coś będą wiedzieli. :)

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Electrolux EW 1066 F po włączeniu programu blokuje drzwiczki, nie pobiera wody ani nie uruchamia bębna. Problem objawia się brakiem działania na wszystkich programach, co sugeruje chwilowy brak zasilania podzespołów, prawdopodobnie związany z uszkodzoną lub przegrzaną blokadą drzwi. Próby mechanicznego manipulowania przyciskami powodowały krótkotrwałe próby poboru wody, jednak bez pełnej funkcjonalności. Serwis wykonał naprawę za 500 PLN, zauważono przy tym przegrzany zatrzask blokady drzwi. Użytkownik zgłaszał również problemy z otwieraniem drzwi podczas trwania programu, wymagające całkowitego skasowania programu zamiast standardowego przycisku "start/przerwa". Wskazano konieczność sprawdzenia blokady drzwi i jej złączy elektrycznych przez osobę z doświadczeniem w elektryce. Po pewnym czasie pralka zaczęła działać poprawnie, co może wskazywać na niestabilność działania blokady drzwi lub powiązanych elementów sterujących. Zalecane jest skonsultowanie się z fachowcem lub rozważenie wymiany urządzenia w przypadku powtarzających się usterek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA