logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder WIWA H.265 PRO - "Software error" po wgraniu najnowszego oprog

rokko 22 Cze 2022 20:54 4383 9
REKLAMA
  • #1 20071834
    rokko
    Poziom 12  
    Ocena: 43
    Na forum emitela jest wątek z linkami do nowych softów do WIWA H.265 PRO.
    Do tej pory softy były ok i ich wgrywanie zawsze kończyło się ok.
    Do dzisiaj....
    Standardowa procedura z formatowaniem pendrive na FAT32, wgraniem na niego pliku, resetem dekodera do ustawień fabrycznych i uruchomieniem aktualizacji z USB (pendrive).
    Niestety u mnie postęp aktualizacji zatrzymał się na ~30%, tuner się zrestartował i pokazał się ekran "Przewodnik instalacji", na którym po chwili wyskoczyło okno:

"Software error, please upgrade correct software ! QUIT:[EXIT]"

Po wciśnięciu Exit i sprawdzeniu Menu/System/Informacja wyświetla się nazwa (numer) nowego software. Reset do "ustawień fabrycznych" nie pomaga. Nie działają żadne funkcje typu "Wyszukiwanie kanałów" - po ich wybraniu tuner restartuje się do "Przewodnika instalacji" + okno z komunikatem o software error :oops:
    Ponowne próby wgrania tego samego software przynoszą następujący skutek:
    - najpierw okno

"Proszę czekaj ..."

a po chwili okno

"Burning flash ! Don't power OFF!"

i po chwili tuner resetuje się do "Przewodnika instalacji" + okno z komunikatem o software error :oops:

Wszystkie próby ponownego wgrania tego software kończą się identycznie (teraz tylko nie pokazuje się w ogóle pasek postępu upgrade'u).

Co robić ?
    Próbować wgrywać poprzedni software ?
    Czy tuner jest już trupem ?
  • REKLAMA
  • #2 20071850
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2930
    A czym ryzykujesz jak wgrasz poprzedni? Trupem to jest teraz.
  • REKLAMA
  • #3 20071863
    rokko
    Poziom 12  
    Ok, spróbowałem.
    Po "Proszę czekaj..." pojawia się komunikat "Invalid software!" :(
    Czyli kosz ?
  • #4 20072214
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 894
    Po jednym wgraniu rezygnujesz? Wgrywaj starsze softy, możesz mieć problem z aktualna instalką tylko .
  • REKLAMA
  • #5 20072286
    goconn
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    @rokko
    Lub użyj trybu awaryjnego odzyskiwania (został Ci już zasugerowany na innym forum) lub edytuj nagłówek oprogramowania układowego USB.
  • #6 20072293
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 882
    Strach wgrywać soft. Czy nie było problemów z zasilaniem w trakcie?
    Inne Wiwy tez znajdę na forum nowy soft?
  • #7 20072495
    goconn
    Poziom 10  
    @rokko
    Twój tuner jest sprawny. Musiałeś zapisać swoją listę kanałów, naciskając długo przycisk 1. Po aktualizacji usuń baner naciskając przycisk EXIT, za pomocą pilota wyłącz dekoder w trybie czuwania, a następnie włącz go. Jeśli lista kanałów została usunięta po aktualizacji, przywróć ją, naciskając długo przycisk 2.
  • REKLAMA
  • #8 20072984
    rokko
    Poziom 12  
    Gdybym miał problemy z zasilaniem, to bym napisał... chyba, że były niezauważalnie krótkie... ;)

Zrobiłem zgodnie z poradą z innego forum, dosłowny cytat:
    "Plik ze starszą wersją do Twojego tunera zmień nazwę na ForceUpgradeApp

Skopiuj plik ForceUpgradeApp na USB

Podłącz USB do wiwy wyciągnij wtyczkę z sieci następnie podłącz i rozpocznie się aktualizacja."

I dokładnie tak się stało :D

Nie byłbym sobą, jakbym nie spróbował wgrać tak ponownie tego "najnowszego firmware", jednak efekt był dokładnie taki sam, jak po wgraniu części, czyli
    "Software error, please upgrade correct software ! QUIT:[EXIT]"

Oczywiście ponownie przywróciłem poprzedni software :)
  • #9 20073069
    goconn
    Poziom 10  
    Cieszę się, że mogłem pomóc . Na tym forum musiałem czekać miesiąc, zanim ktoś zdecydował się skorzystać z funkcji odtwarzania po awarii. Szkoda jednak, że nie mogłeś zrozumieć, co napisałem w poprzedniej wiadomości. Niestety...
    @sq3evp
    Masz sieć LAN WIWA 4.3 PRO - HW:2.1.RC20.4.3 SW:V5.1.0.52 10.11.2020 ?
    CZY CHCESZ V5.2.1.47 12 maja 2022 z WIWA 4.3 PRO NEW HW:2.1.RC20.4.3.UU? Więc?
    Może potrafisz:
    1. V5.1.0.52.bin - skonfiguruj wszystkie kanały
    2. Zapisz (długie naciśnięcie 1)
    3. Zaktualizuj WIWA H.265 Pro LAN upgrade_7T10E_HW2.1.RC20.4.3U_WIWA_PRO_V5.2.1.47
    4. Usuń baner za pomocą klawisza Exit
    5. Wyłącz za pomocą pilota do trybu gotowości
    6. Włącz pilota - powinien pojawić się obraz
    7. Usuń pojawiający się baner za pomocą przycisku Wyjdź
    Próbować.
  • #10 20073548
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 882
    Moje pytanie co do zasilania było stad ze przypomina mi to problem jaki sie pojawił kiedyś jak wgrywałem BIOS.
    Okazało się, ze płyta miała backup BISO i dzięki temu komp działał.
    Po podłączenie kompa do UPS udało się wgrać BIOS bez błędów.
    Tak samo potrafi sie dziac podczas wgrywania softu do centrum rozrywki w autach - potrafią brać spory prąd i czasem brak prad u i zbyt niskie napięcie powoduje "uceglenie" sprzętu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dekoderem WIWA H.265 PRO po wgraniu najnowszego oprogramowania, który kończy się komunikatem "Software error, please upgrade correct software ! QUIT:[EXIT]". Standardowa procedura aktualizacji, obejmująca formatowanie pendrive'a na FAT32, wgranie pliku i reset dekodera, nie przynosi rezultatu. Użytkownicy sugerują wgranie starszej wersji oprogramowania, użycie trybu awaryjnego oraz sprawdzenie zasilania podczas aktualizacji. Po zastosowaniu jednej z porad, użytkownik zdołał przywrócić starsze oprogramowanie, ale ponowne wgranie najnowszej wersji znów kończy się błędem. W dyskusji poruszane są również problemy z zasilaniem, które mogą wpływać na proces aktualizacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA