logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Erower BTwin - Pakiet z roweru elekytrycznego. Zablokowany bms. Czy da się odblo

Davvvi 08 Lip 2022 20:14 2658 15
REKLAMA
  • #1 20093830
    Davvvi
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    Witajcie. Mam pakiet w którym fo przetestowania ogniw został odłączony bms. Bms reaguje na podłączenie ładowarki, czyli się wzbudza i ładuje baterie ale nie puszcza zasilania. Kontaktowałem się z serwisem ale oni chcą aby im dostarczyć cały rower wraz z baterią co odpada bo za daleko. Sama bateria wyświetla błąd i tyle. W ogóle sam bms też już ma chyba końcówkę cykli bo mimo wszystko jak działał to pod małym obciążeniem odcinał zasilanie. Dla tego pakiet poszedł na testy. Aku są sprawne. A tak to wygląda.
    Erower BTwin - Pakiet z roweru elekytrycznego. Zablokowany bms. Czy da się odblo
  • REKLAMA
  • #2 20094410
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    Zewrzyj tranzystor prądowy żeby bateria dała na wyjście napięcie i zobacz czy rower ruszy.

Jeżeli rower pod obciążeniem się wyłączał to należałoby sprawdzić ogniwa bo to że miernikiem zmierzysz i mają napięcie nie oznacza że nie mogą być na wykończeniu.
  • #3 20094496
    Davvvi
    Poziom 27  
    slawko_k napisał:
    Zewrzyj tranzystor prądowy żeby bateria dała na wyjście napięcie i zobacz czy rower ruszy.

Jeżeli rower pod obciążeniem się wyłączał to należałoby sprawdzić ogniwa bo to że miernikiem zmierzysz i mają napięcie nie oznacza że nie mogą być na wykończeniu.

A czy mozesz na foto zaznaczyc co zewrzeć?
    Baterie mierzyłem pod obciążeniem i pakiet nie przysiadał za bardzo.
  • #4 20095543
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    Któryś z tych dużych tranzystorów. Pewnie jeden jest od ładowania a druki od rozładowywania albo oba od rozładowywania.
    Musisz prześledzić ścieżki prądowe. JA takiej płytki nie mam więc tego nie zrobię.
  • REKLAMA
  • #5 20096486
    Davvvi
    Poziom 27  
    A więc wylutowałem kość podpisaną c32f bo jest to eeprom i2c. Zgrałem zawartość no i tu się zaczynają schody bo te cyferki i literki nic mi nie mówią. Jest jakiś sposób na rozszyfrowanie tego?
  • #6 20102552
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 472
    Skoro masz E-EPROM - to siłą rzeczy musi się tam jakiś µPC ukrywać. Odczytaj symbol, znajdź w sieci rozpiskę i opis, następnie sprawdź za pomocą oscyloskopu czy toto-ono żyje. Bo tu może być pies pogrzebany. :D
  • REKLAMA
  • #7 20102740
    Davvvi
    Poziom 27  
    SQ5AZP napisał:
    Skoro masz E-EPROM - to siłą rzeczy musi się tam jakiś µPC ukrywać. Odczytaj symbol, znajdź w sieci rozpiskę i opis, następnie sprawdź za pomocą oscyloskopu czy toto-ono żyje. Bo tu może być pies pogrzebany. :D

Mam eeprom ale nie mam oscyloskopu. Ale uruchomiłem bms bez tej kości i zachowuje się dokładnie tak samo. Tzn dioda mruga z tą samą częstotliwością i wyświetla ten sam błąd.
  • #8 20103709
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Davvvi napisał:

Mam eeprom ale nie mam oscyloskopu. Ale uruchomiłem bms bez tej kości i zachowuje się dokładnie tak samo. Tzn dioda mruga z tą samą częstotliwością i wyświetla ten sam błąd.

Kolega to kpi czy o drogę pyta?
    Procesor komunikuje się łączem szeregowym z drugim w sterowniku. I dopóki obydwa sobie nie ,,pogadają'' system pozostanie głuchy jak pień. Dioda sygnalizuje padnięty system kontroli ładowania/rozładowania/pojemności baterii - BO TAKA JEST ROLA WW SCALAKA
  • #9 20105202
    Davvvi
    Poziom 27  
    SQ5AZP napisał:
    Davvvi napisał:

Kolega to kpi czy o drogę pyta?
    Procesor komunikuje się łączem szeregowym z drugim w sterowniku. I dopóki obydwa sobie nie ,,pogadają'' system pozostanie głuchy jak pień. Dioda sygnalizuje padnięty system kontroli ładowania/rozładowania/pojemności baterii - BO TAKA JEST ROLA WW SCALAKA

Dziekuje za wyjaśnienie , ja się dopiero ucze. Ogólnie ładowanie normalnie działa, nie działa przekazywanie energii na wyjście baterii.
  • REKLAMA
  • #10 20105259
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Broń boże nie chciałem nikogo urazić, jednak widzę, że pośród użytkowników tego szacownego forum obyczaj dokładnego zbadania obsługiwanego urządzenia - nie należy do powszechnych.
    Zalecam kol. Davvvi zmycie rozp. nitro lakieru z powierzchni scalaków i odczytanie oznaczeń. Uda się wówczasustalić co zacz i którego ,,pająka'' jak potraktować.
    W następnej kolejności ściągnąć dokumentację z sieci i choćby pomagając sobie przygryzionym językiem (albo wujkiem Google) przełożyć z muzińskiego na nasze choćby opis IC z pierwszej strony, co pozwoli zorientować się w roli jaką grają w całym układzie roweru.

Dodano po 4 [minuty]:

[quote="Davvvi"
    Ogólnie ładowanie normalnie działa, nie działa przekazywanie energii na wyjście baterii.[/quote]

I nie będzie działał bo scalaki nie przekazują sobie informacji.
    Może być usterka bram któregoś pająka, przewodu pomiędzy baterią a sterownikiem...
  • #11 20105272
    Davvvi
    Poziom 27  
    Wszystko jest w porządku. Ogólnie uszkodzenia to raczej tu nie ma. Sądze ,że bms się poprostu zablokował bo wykrył ingerencję która była. Odłączyłem wtyczkę od cel aby pomierzyć pakiet i po podłączeniu bms już się nie aktywował.

Erower BTwin - Pakiet z roweru elekytrycznego. Zablokowany bms. Czy da się odblo Erower BTwin - Pakiet z roweru elekytrycznego. Zablokowany bms. Czy da się odblo Erower BTwin - Pakiet z roweru elekytrycznego. Zablokowany bms. Czy da się odblo
  • #12 20105283
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Poczytaj dokumentację scalaków i zobacz gdzie mają pin reset. Restartuj wszystko aby pozbyć się syfu z pamięci operacyjnej. Faktycznie może pomóc.
  • #13 20105319
    Davvvi
    Poziom 27  
    SQ5AZP napisał:
    Poczytaj dokumentację scalaków i zobacz gdzie mają pin reset. Restartuj wszystko aby pozbyć się syfu z pamięci operacyjnej. Faktycznie może pomóc.

Na wstępie rzepraszam za głupie pytanie, ale reset robi się do masy?
    Mam datacheet obu scalaków i tylko jeden ma pin reset. Drugi po drugiej stronie płytki to monitor baterii. Tak to siè przedstawia.

Edit.
    Pytanie o reset nie aktualne. Na plytce jest przycisk który służy do resetu układu. Reset działa bo na czas wciśnięcia przycisku dioda gaśnie całkowicie. Ale nic to nie zmienia
    Erower BTwin - Pakiet z roweru elekytrycznego. Zablokowany bms. Czy da się odblo Erower BTwin - Pakiet z roweru elekytrycznego. Zablokowany bms. Czy da się odblo
  • #14 20107890
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Jeżeli masz ciągłość przewodów od tego modułu do głównego to powstał rzadki, ale trafiający się przypadek i flash zgubił parę bitów. Koniecznie trzeba wgrać nowy wsad. Miewam takie wpadki przy spawarkach.
  • #15 20107899
    Davvvi
    Poziom 27  
    Ogolnie zrobilem kilka testow. Zwarlem jeden mosfet i puscilem napięcie na wyjście aku. Rower normalnie działa, stan naładowania aku także pokazuje jednak, ładowanie działa poprawnie. Myslè sobie, wstawię jakiś układ zabezpieczający przed nadmiernym rozładowaniem i będzie chulać. Otóż nie , komputerek nie wyświetla prędkości ani przebiegu. Sądziłem ,że za prędkość odpowiada sterownik, a w tym przypadku bms.
  • #16 20114124
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Na schemacie masz napis RESET z kreską u góry (daszkiem), co oznacza że aktywny stan tego wejścia jest niski, co oznacza że do zresetowania trzeba to wejście połączyć z masą i to robi przycisk na płytce.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pakietem baterii w rowerze elektrycznym Erower BTwin, w którym odłączono BMS (Battery Management System) do testowania ogniw. BMS ładował baterię, ale nie przekazywał zasilania. Po próbach zresetowania i sprawdzenia komponentów, użytkownik odkrył, że BMS mógł się zablokować po ingerencji. Wskazówki dotyczące zwarcia tranzystora prądowego oraz analizy EEPROM były podawane, ale problem z komunikacją między procesorami BMS a sterownikiem pozostał. Użytkownik rozważał wstawienie układu zabezpieczającego przed nadmiernym rozładowaniem, jednak zauważył, że komputer pokładowy nie wyświetlał prędkości ani przebiegu.
REKLAMA