Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

E-bike-zablokowana bateria panasonic SIB 2.0

suzuko676 12 Dec 2021 16:56 843 17
    suzuko676
    Level 3  
    Witam serdecznie,

mam problem. Rower stał w moim apartamencie około 3 msc nieużywany. Chciałem stuningować go sam.Rozłączyłem wszystko. Podłączyłem na nowo i na wyswietlaczu pojawia się błąd-67-32. Po odczytaniu z książki:
    -sprawdź styki czy nie są tluste,zabrudzone,oczyść je. Zrobiłem to z 50x. Bateria jest naładowana na full ale na wyswietlaczu pokazuje mi 0 w czerwonej ramce. Sprawdziłem napięcie-ma dosłownie zero na wyjściu. Rozkręcałam sprawdziłem każda cele. Każda z nich ma 4.2V podczas składania silnika zrobiłem zwarcie śrubokrętem. Wydaje mi się ze bateria jest zablokowana. Teraz mi migają wszystkie 5 diod jednocześnie na baterii. Wcześniej włączały się od doku jednocześnie jedna po drugiej. Jak mierze miernikiem z drugiej strony baterii gdzie jest zlutowanie baterii z płyta BMC pokazuje mi 41V napięcie a na wyjściu gdzie są kable na połączenie silnika z bateria 0V. Co mogło pójść nie tak. Bateria ma dosłownie 680km od nowości.
    Silnik panasonic GX0
    Bateria SIB 2.0 630Wh
    Proszę o pomoc ponieważ nie wiem gdzie szukać winowajcy???
    suzuko676
    Level 3  
    Niestety nic to nie pomaga...nie mam już pomysłów a rozbieram to już z 5 raz.
  • Helpful post
    jarroQ
    Level 30  
    Witam, proszę szukać bezpiecznika na płytce BMS. Jeśli go nie ma to może oznaczać że po wykryciu zwarcia kontroler BMS zablokował możliwość załączania napięcia na wyjście.
    Proszę podesłać dobrej jakości zdjęcia BMS.
    kkknc
    Level 43  
    Bez wiedzy nie naprawisz. A samo rozbierane i składanie niczego nie zmieni. Czas na analizę płytki i wymianę bo pewnie bezpiecznik jest uszkodzony.
    jarroQ
    Level 30  
    Dokładnie, zdjęcie rozmazane i guzik widać. Ten po lewej może być rezystorem pomiarowym jak i bezpiecznikiem. Na bank za to bezpiecznikiem jest mniejszy biały element po prawej na dole ( może to być tylko bezpiecznik ładowania ale warto go sprawdzić :) ).
    kkknc
    Level 43  
    A w lewo od niego po śrubie dwa kolejne elementy. Ale zdjęcia do.... To i słabo widać.
    Chociaż może to i to niedaleko tranzystory i obok złącze P+.
    jarroQ
    Level 30  
    kkknc wrote:
    A w lewo od niego po śrubie dwa kolejne elementy. Ale zdjęcia do.... To i słabo widać.
    Chociaż może to i to niedaleko tranzystory i obok złącze P+.

Te dwa elementy to raczej są diody półprzewodnikowe SMD... Niech właściciel coś pomierzy bo nic z tej naszej pomocy nie będzie.
    suzuko676
    Level 3  
    W piątek coś więcej powiem. Opisze wszystko. Zrobie tez lepsze zdjęcia. Dałem do fachowca. Przepraszam za takie zdjęcie ale tylko takie zrobiłem przed oddaniem.Zobaczymy co powie. Wtedy się wszystkim podzielę co i jak...
    Dziękuję za wsparcie-czekamy do piątku.
    suzuko676
    Level 3  
    E-bike-zablokowana bateria panasonic SIB 2.0

Witam serdecznie,
    Przepraszam za zwłokę. Dopiero udało mi się odebrać baterię. Niestety starszy Pan,który w to zaglądał. Nie naprawił niczego. Zrobił pomiary.
    Cele są całe,napięcie wszędzie takie samo. Bateria jest naładowana.
    Jedyne co powiedział ze:
    U dołu są cztery kwadraciki. Te po lewej nie wykazują napięcia i zasugerował ze to one Odpowiadają za piszczenie napięcia na wyjście. Nie mam już pomysłów i boje się ze jak kupię nowa baterie znowu się zablokuje czy cokolwiek to jest.
    jarroQ
    Level 30  
    Jaka jest reakcja BMS na długie naciśnięcie przycisku po prawej stronie na górze? Podejrzewam że to reset. Aby dalej pomóc w temacie musimy poznać co jest po drugiej stronie płyty. Być może jest tam kontroler który należy odblokować specjalistycznym do tych celów urządzeniem.
    jarroQ
    Level 30  
    Na PCB są dwa mikroswitch'e. Czarny i biały. Pisałem o tym białym.
    hassan661
    Level 10  
    Witam. Wstaw zdjęcie całego roweru i samej całej nie rozkręcone baterii.
    Może coś podratujemy.
    1tomtom
    Level 10  
    Witam
    Podłączam się z podobnym problemem, zablokowana taka sama bateria, nie ładuje się. Napięcie wchodzące na płytę 25V, na wyjściu 0.
    W teście migają 2 środkowe diody.