Znajomemu przestało działać wspomaganie w rowerze z silnikiem Tongsheng i baterią bidonową EBIKECFG02. Jak mierzę, nie ma napięcia na wyjściu baterii. Na gnieździe ładowania jest 50 V (zatem bateria nie jest rozładowana) i bateria się ładuje. Wszystko wskazuje na zablokowanie pakietu przez BMS.
Być może jest to tylko zablokowanie (które powinno "puścić" po podłączeniu ładowarki, a tak się nie dzieje) lub uszkodzenie BMS-a. A może tego BMS-a odblokowuje się inaczej. W pierwszej chwili myślałem o uszkodzeniu włącznika, który jest podłączony do BMS-a, ale jest sprawny. Pytanie, jaki tam jest BMS i gdzie go kupić. Niestety, za wyjątkiem x2143 (data?) żadnych oznaczeń na nim nie ma. To popularna bateria.
Dodano po 6 [godziny] 1 [minuty]:
A przepraszam. Zrobiłem dokładne zdjęcie i na PCB doszukałem się BLY P13 L61REV1. Co niewiele zmienia bo po tym symbolu lupka nic specjalnego nie znajduje...
Dodano po 2 [godziny] 40 [minuty]:
I logiczne, że pakiet zablokowany bo 12 cel ma 4,16 co daje owe 50V a jedna ma zero... Do wymiany jedna cela czyli 5 ogniw.
Pozostaje pytanie czy czasami to BMS nie rozładował tej jednej celi?
Być może jest to tylko zablokowanie (które powinno "puścić" po podłączeniu ładowarki, a tak się nie dzieje) lub uszkodzenie BMS-a. A może tego BMS-a odblokowuje się inaczej. W pierwszej chwili myślałem o uszkodzeniu włącznika, który jest podłączony do BMS-a, ale jest sprawny. Pytanie, jaki tam jest BMS i gdzie go kupić. Niestety, za wyjątkiem x2143 (data?) żadnych oznaczeń na nim nie ma. To popularna bateria.
Dodano po 6 [godziny] 1 [minuty]:
Darek.S napisał:żadnych oznaczeń na nim nie ma
A przepraszam. Zrobiłem dokładne zdjęcie i na PCB doszukałem się BLY P13 L61REV1. Co niewiele zmienia bo po tym symbolu lupka nic specjalnego nie znajduje...
Dodano po 2 [godziny] 40 [minuty]:
Darek.S napisał:(zatem bateria nie jest rozładowana) i bateria się ładuje. Wszystko wskazuje na zablokowanie pakietu przez BMS.
I logiczne, że pakiet zablokowany bo 12 cel ma 4,16 co daje owe 50V a jedna ma zero... Do wymiany jedna cela czyli 5 ogniw.
Pozostaje pytanie czy czasami to BMS nie rozładował tej jednej celi?