logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brama Marantec 260 - programowanie zjeżdżania niżej, przywrócenie ustawień, zamykanie do połowy

dudek111dudek 08 Lip 2022 20:54 981 6
  • #1 20093896
    dudek111dudek
    Poziom 4  
    Witam posiadam bramę Marantec 260, i dzisiaj postanowiłem że zaprogramuje ją tam żeby podczas zamykania zjeżdżała odrobinę niżej, tak porobiłem że zaczęły wyskakiwać błędy i przywróciłem ustawienia fabryczne, niby wszystko ustawiam ale jest jeden problem, brama zamyka się tylko do połowy, a nawet wyżej, ciągle to samo miejsce, zapisuje pozycje zamknięcia i nic.

Z góry dziękuję za pomoc
  • #2 20095308
    dudek111dudek
    Poziom 4  
    ??? I co nikt nie wiem dlaczego tak się dzieje ?
  • #3 20095411
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 539
    Czy sterownik sygnalizuje błędy? Jeżeli tak , to jakie?
  • #4 20095422
    dudek111dudek
    Poziom 4  
    Nie nie ma żadnych błędów, bo resetowałem do ustawień fabrycznych.
  • #5 20095512
    sisko
    Poziom 34  
    Moim zdaniem opcje są dwie, ale mogę się mylić.
    Nieprawidłowo zaprogramowany sterownik. Pozycja bramy zamknięta, otwarta oraz funkcje specjalne.
    Uszkodzenie napędu lub sterownika.
    Ważne jest jakie komunikaty wyświetla sterownik, gdy brama zamyka i zatrzymuje się.
  • #6 20097335
    dudek111dudek
    Poziom 4  
    Podczas zamykania nie wyskakuje żaden błąd, poprostu brama pomalutku się zamyka i staje.
  • #7 20099527
    sisko
    Poziom 34  
    dudek111dudek napisał:
    Podczas zamykania nie wyskakuje żaden błąd, poprostu brama pomalutku się zamyka i staje.

I dlatego ważne jest, jaki komunikat o stanie napędu jest wyświetlany. Może pomóc to w rozwiązaniu problemu.
    Przeczytaj post #15 napisany przez autora tematu z linku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiadający bramę Marantec 260 napotkał problem z programowaniem zjeżdżania bramy, która zamyka się tylko do połowy. Po przywróceniu ustawień fabrycznych, brama nie reaguje na zapisane pozycje zamknięcia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z nieprawidłowego zaprogramowania sterownika lub uszkodzenia napędu. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na komunikaty wyświetlane przez sterownik podczas zamykania bramy, co może pomóc w diagnozowaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA