logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blue screen następnie śmierć komputera, dlaczego?

gohabal 09 Lip 2022 13:10 714 20
REKLAMA
  • #1 20094515
    gohabal
    Poziom 6  
    Witam. Od pewnego czasu grając w jedną grę wyrzucało mi blue screeny. Dodam, że tylko grając w tą grę. Traktowałem to normalnie bo wiedziałem, że dyski mam już do wymiany i to chyba wina tego. Zawsze komputer się restartował i wszystko znów działało. Jednak wczorajszej nocy znów dostałem blue screena po którym komputer już nie wstał. Komputer się uruchamia wszystko świeci na płycie głównej, wentylatory chodzą ale jednak nie mam żadnego obrazu. Nie wczytuje się windows ani nie widzę nawet loga marki płyty głównej więc nie mogę wejść do biosu. Po prostu nie dzieje się nic tylko sam czarny ekran. Dysk sprawdziłem w innym komputerze działa. Jaki może być powód takiej awarii? Gdyby dysk padł to mógłbym widzieć dalej logo biosu a nie widzę nic.
    Sprawdzałem ledy na płycie głównej i na początku świeciło się VGA ale później znikło wiec chyba karta graficzna się nie spaliła. Komputer jest jeszcze do odratowania?
    Blue screen następnie śmierć komputera, dlaczego?
  • REKLAMA
  • #2 20094521
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3901
    F8 i sprawdź czy uruchamia się w trybie awaryjnym system.
  • #3 20094528
    gohabal
    Poziom 6  
    Ale nie mam jak kliknąć F8 gdyż nawet nie wyświetla mi się nawet logo Asusa gdzie mógłbym to zrobić
  • #4 20094532
    Pedros050
    Poziom 43  
    Po restarcie raportu o błędzie od razu naciskaj F8. Wyskoczy plansza wyboru.
    Model płyty podaj.
  • REKLAMA
  • #5 20094542
    gohabal
    Poziom 6  
    Model płyty Gigabyte Z370 Aorus gaming k3.
    Dodam film, który zobrazuje dlaczego nie mogę
    Załączniki:
    • IMG_5356.mp4 (4.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 20094547
    Pedros050
    Poziom 43  
    Specyfikacje komputera podaj.
  • #7 20094550
    gohabal
    Poziom 6  
    Gigabyte Z370 Aorus gaming k3
    I7 8700
    Sapphire RX 6600
    jesli cos jeszcze dokladniej to podam
  • #9 20094571
    gohabal
    Poziom 6  
    Wyjalem baterie teraz czekam podepne DVI i dam znac

Dodano po 22 [minuty]:

Probowalem znalezc bo pamietam ze mialem ale nie ma zamiast DVI moze byc HDMI?
  • #10 20094595
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8186
    Może być HDMI, ale wyjmij kartę RX6600 z komputera, jeśli próbujesz uruchomić na zintegrowanej.
    Przy okazji też wyjmij pamięci RAM i zamontuj je ponownie w prawidłowy sposób. Pamięci włóż w gniazda 2 i 4 licząc od strony podstawki procesora (jeśli masz jedną pamięć, to w drugie gniazdo od strony procesora).

Pedros050 napisał:
    Po restarcie raportu o błędzie od razu naciskaj F8. Wyskoczy plansza wyboru.

Ten sposób od Windowsa 8 w górę nie działa, jeśli nie zostały ręcznie zrobione zmiany w konfiguracji bootloadera.
  • #11 20094599
    gohabal
    Poziom 6  
    Ram poprawnie włożony mam od poczatku baterie wlozylem podpinam i zobaczymy czy cos ruszy

Dodano po 4 [minuty]:

Nic sie nie zmieniło komputer nadal sie włacza ale na monitorze zero ruchu.
  • #12 20094608
    dt1
    Admin grupy komputery
    gohabal napisał:
    Ram poprawnie włożony mam od poczatku

Nie ma znaczenia. Wyjmij i włóż w to samo miejsce. Być może gdzieś jest brak kontaktu z którymś ze styków.

Czy przywróciłeś ustawienia BIOS do fabrycznych, jak wcześniej Kolega doradzał?
  • #13 20094613
    gohabal
    Poziom 6  
    Tak, CMOS zrestartowany, teraz spróbuję RAM jeszcze raz.

Dodano po 7 [minuty]:

Ram nie trafiony natomiast zauwazylem jedna rzecz, ktora moze pomoc w diagnozie. Po włączeniu wiatraki pracuja odrazu ale klawiatura i myszka zaświecają sie po 5-10 sekundach. Mija 5 sekund klawiatura i myszka gasna ale rowniez wiatrak na chlodzeniu procesora nagle przestaje dzialac i po chwili wraca na nowo. Nie wiem jak to wytlumaczyc mam nadzieje, ze udalo mi sie zrozumiale
  • #14 20094646
    Pedros050
    Poziom 43  
    gohabal napisał:
    wiatrak na chlodzeniu procesora

Wentylator.
    Model zasilacza podaj?
  • REKLAMA
  • #15 20094654
    gohabal
    Poziom 6  
    Zalman ZM600-LX

Myślisz, że to może być wina zasilacza? Wszystko stalo sie po jednym blue screenie wiec dziwne
  • #16 20094665
    dt1
    Admin grupy komputery
    Może być wina właściwie wszystkiego.

Żeby wykluczyć RAM i sloty - wyjmij obie pamięci RAM, wybierz sobie jedną z nich. Zamontuj najpierw w 3 slocie, potem w 4 slocie, jeśli nie zadziała. Jeśli nie zadziała to taki sam test przeprowadź na drugiej pamięci (wyjmując pamięć dotychczas testowaną) - zamontuj drugą pamięć kolejno w slotach 1 oraz 2.

Ustawienia BIOS były czyszczone w jaki sposób? Prawidłowa metoda to odłączenie komputera od sieci zasilającej (odłączenie przewodu od zasilacza lub wyłączenie przełącznika na tylnej ścianie zasilacza), pstryknięcie włącznika, żeby rozładować kondensatory w zasilaczu, wtedy należy użyć zworki na płycie głównej odpowiedzialnej za czyszczenie konfiguracji i wtedy spróbować włączyć ponownie sprzęt.

Wszystkie testy rób z wyjętym RX 6600, na zintegrowanej karcie. Ważne jest, żeby grafika dodatkowa była wyjęta z komputera.
  • #17 20094687
    gohabal
    Poziom 6  
    Ram tak testowalem nic nie dało. RX caly czas wyjety dzialam bez niego. Co do cmosa to wyjąłem tylko baterie bo nie potrafie na tej plycie zlokalizowac miejsca do zrobienia zworki.

Edit: Juz znalezlem
  • #19 20094695
    gohabal
    Poziom 6  
    Teraz wystapil taki problem ze po zrestartowaniu cmosa komputer juz nie chce odpalac takze kaplica

Edit: Odpalil zgasl 3 razy i nadal nic
  • #20 20094712
    dt1
    Admin grupy komputery
    Po wyczyszczeniu CMOS pozwól mu się odpalić i wyłączyć kilka razy, to prawidłowy objaw. Nie próbuj go wyłączać w trakcie tego startu. Daj mu minutę czy nawet dwie.
  • #21 20094782
    gohabal
    Poziom 6  
    A wiec sprawdzilem 2 inne plyty 2 inne procesory rowniez inne ramy zawsze byl ten sam zasilacz Zalmana. Wniosek wszedzie ten sam efekt czyli nic. Wiec zasilacz jest juz do wymiany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który po wystąpieniu blue screena przestał się uruchamiać. Komputer włącza się, wentylatory działają, ale nie ma obrazu ani dostępu do BIOS-u. Po sprawdzeniu dysku w innym komputerze oraz diod LED na płycie głównej, użytkownik podejrzewa awarię karty graficznej lub zasilacza. W trakcie dyskusji sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak reset CMOS, sprawdzenie pamięci RAM, oraz testowanie zasilacza. Po przetestowaniu różnych komponentów, użytkownik dochodzi do wniosku, że zasilacz Zalman ZM600-LX może być przyczyną problemu, ponieważ objawy są takie same na innych płytach i procesorach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA