logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opadający podnośnik w Ursus C330: przyczyny i rozwiązania

miron1982pl 09 Lip 2022 23:47 5547 13
REKLAMA
  • #1 20095209
    miron1982pl
    Poziom 3  
    Ocena: 60
    Witam wszystkich. Posiadam Ursus C330 i problem jest z opadającym podnośnikiem. Dźwiga normalnie i opuszcza. Tylko że opada. Gdzie szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • #2 20095281
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1157
    Uszczelnienie tłoka siłownika.
  • #3 20096249
    miron1982pl
    Poziom 3  
    A co trzeba wymienić żeby nie ciekło z tego Opadający podnośnik w Ursus C330: przyczyny i rozwiązania
  • #4 20097659
    miron1982pl
    Poziom 3  
    Wie ktoś może czy to nie czasem jest wina tego uszczelniacza 25x42x10?
  • REKLAMA
  • #6 20099554
    miron1982pl
    Poziom 3  
    zibi999 napisał:
    Ale opada ci pod ciężarem dajmy na to podpięty pług ?

Czy po prostu jak podniesiesz i zostawisz w tej samej pozycji?

Podnośnik opada pod ciężarem.
  • REKLAMA
  • #8 20101809
    miron1982pl
    Poziom 3  
    A czy ktoś zastosował już ten zestaw tłoka i cylindra zmodernizowany. Bo u mnie są cztery pierścienie. A może pierścienie wymienić tylko? Chodzi cały czas o c 330
  • REKLAMA
  • #9 20102027
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 203
    miron1982pl napisał:
    A czy ktoś zastosował już ten zestaw tłoka i cylindra zmodernizowany. Bo u mnie są cztery pierścienie. A może pierścienie wymienić tylko? Chodzi cały czas o c 330

Wymiana samych pierścieni nic nie da. Wymienia się cały zestaw tłok + tuleja. Tylko kupuj uszczelniacze te niebieskie. Są dwa rodzaje tłoków na pierścienie i uszczelniacze.
    Wpierw musisz znaleźć przyczynę:
    Co puszcza olej, rozdzielacz czy siłownik? Sprawdzić zawór bezpieczeństwa.
    Musisz wyjąc wszystkie flaki podnośnika bez pompy. Wsadzić do wody i podać powietrze sprężarką. Będziesz widział momentalnie gdzie leży przyczyna.
  • #10 20103285
    miron1982pl
    Poziom 3  
    atrix55 napisał:
    miron1982pl napisał:

Wymiana samych pierścieni nic nie da. Wymienia się cały zestaw tłok + tuleja. Tylko kupuj uszczelniacze te niebieskie. Są dwa rodzaje tłoków na pierścienie i uszczelniacze.
    Wpierw musisz znaleźć przyczynę:
    Co puszcza olej, rozdzielacz czy siłownik? Sprawdzić zawór bezpieczeństwa.
    Musisz wyjąc wszystkie flaki podnośnika bez pompy. Wsadzić do wody i podać powietrze sprężarką. Będziesz widział momentalnie gdzie leży przyczyna.

A co sprawdzić w tym zaworze bezpieczeństwa?
  • #11 20105131
    miron1982pl
    Poziom 3  
    Zawór odkręciłem. Jestem 4 podkładki a w katalogu jest 3. Kulka ma ślady dociskania to muszę ją wymienić.

Dodano po 1 [minuty]:

Zawór odkręciłem. Jestem 4 podkładki a w katalogu jest 3. Kulka ma ślady dociskania to muszę ją wym Opadający podnośnik w Ursus C330: przyczyny i rozwiązania ienić.
    A co myślicie o tym zestawie?
  • #12 20105228
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 203
    miron1982pl napisał:
    Zawór odkręciłem. Jestem 4 podkładki a w katalogu jest 3. Kulka ma ślady dociskania to muszę ją wymienić.

Nie wymieniasz kulki tylko cały zawór. Jest fabrycznie ustawiony.
    Doczytałeś uważnie ofertę? - "Pierścienie gumowe w zależności od dostawy mogą wystąpić w różnych kolorach"

Kup zestaw podnośnika w zwykłym sklepie z artykułami do ciągników. Sprawdź pasowanie tłoka do tulei i pierścień. Dokup uszczelniacze " niebieskie" i składaj.
  • #13 20105388
    miron1982pl
    Poziom 3  
    atrix55 napisał:
    miron1982pl napisał:

Nie wymieniasz kulki tylko cały zawór. Jest fabrycznie ustawiony.
    Doczytałeś uważnie ofertę? - "Pierścienie gumowe w zależności od dostawy mogą wystąpić w różnych kolorach"

Kup zestaw podnośnika w zwykłym sklepie z artykułami do ciągników. Sprawdź pasowanie tłoka do tulei i pierścień. Dokup uszczelniacze " niebieskie" i składaj.

Masz rację jeśli chodzi o zestaw, nie doczytałem. Ale w tym zaworze jest sprężyna, gniazdo kulki i kulka. Nigdzie na necie nie mogę znaleźć kompletny zawór. Jest do c 360. Mam trochę do miasta do sklepu i nie mam jak w tygodniu podjechać. Może jakiś link?
  • #14 20117525
    miron1982pl
    Poziom 3  
    Nie dowiedziałem się niczego konkretnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z opadającym podnośnikiem w ciągniku Ursus C330, który normalnie podnosi i opuszcza, ale opada pod ciężarem. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszczelnienie tłoka siłownika oraz problemy z zaworem bezpieczeństwa. Wskazówki obejmują wymianę całego zestawu tłoka i tulei, a także sprawdzenie, co dokładnie powoduje wyciek oleju. Użytkownicy podkreślają, że wymiana samych pierścieni nie rozwiąże problemu. Wskazówki dotyczą również konieczności sprawdzenia pasowania tłoka do tulei oraz zakupu odpowiednich uszczelniaczy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA