logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie zasilania do trackera GPS SinoTrack ST-905 bez microUSB w kosiarki Landroid

unky 10 Lip 2022 14:33 981 16
  • #1 20095840
    unky
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Witam,
    Chce podpiąć bebechy z trackera SinoTrack ST-905 do kosiarki automatycznej Landroid. Niestety miejsce na dedykowany moduł jest za małe i nie schowam tam tracera ST-905 postanowiłem go rozbebeszyć i w środku umieścić elektronikę bez obudowy. Napięcie 5V mam z wtyczki Landroida, pozostaje mi podpiąć napięcie do trackera. Niestety przez wtyczkę MicroUSB nie zrobię tego bo wtedy elektronika już mi się nie mieści. Postanowiłem wpiąć się na płytkę bezpośrednio przylutowując kabelki. +5V podepnę do pinu 5V na płytce a "-" mogę podpiąć przy baterii? Co sądzicie?
    Czy to co opisałem na zdjęciu to jest antena modułu GPS?
    Podłączenie zasilania do trackera GPS SinoTrack ST-905 bez microUSB w kosiarki Landroid
  • #2 20095984
    michalek1988
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Ten element powyżej złącza baterii to fotorezystor, reaguje na padające na niego światło. "-" możesz wykorzystać z padów USB, np tam gdzie łączą się z obudową.
  • #3 20096047
    unky
    Poziom 18  
    Na zdjęciu zaznaczyłem na zielono. Chodzi o te styki - zaznaczone na zielono na zdjęciu?
  • #4 20096167
    michalek1988
    Poziom 26  
    Tak, te "zielone" to mocowanie gniazda, by nie zostało wyrwane z laminatu.
  • #5 20097738
    unky
    Poziom 18  
    Do ekranu mam podpiąć "-" ?
  • #6 20098089
    michalek1988
    Poziom 26  
    unky napisał:
    Do ekranu mam podpiąć "-" ?
    "-" możesz dolutować do pól oznaczonych przez Ciebie na zielono.
  • #7 20098140
    unky
    Poziom 18  
    Dolutowałem i niestety GPS padł. Po diodach wygląda jakby się nonstop resetował. To chyba nie był dobry pomysł podpięcie tego minusa do obudowy USB?
  • #8 20098206
    michalek1988
    Poziom 26  
    Jak nie pomyliłeś biegunowości, i nie zrobiłeś zwarć to powinno być wszystko OK. Tam masz masę która łączy się z "-" w USB. Co rozumiesz przez padł? Ja nie widzę tego co Ty.
  • #9 20098644
    unky
    Poziom 18  
    Biegunowość nie została pomylona, zwarcia też nie zrobiłem. Po podłączeniu zasilania wg. Twojej propozycji GPS nie łączy się siecią GSM oraz nie łapie FIX'a z GPS'u. Migają diody pomarańczowa i niebieska jak procedurze startowej przy prawidłowym zasilaniu. Po chwili gasną i migają ponownie. Nie chcą się zaświecić stałym światłem. Co więcej GPS uruchamiał się dopiero po włożeniu karty SIM. Tam jest jakiś mikrostyk który reaguje na włożenie SIM'a. Niestety teraz tracker jest zawsze włączony, czy ma włożonego SIM'a czy nie ma. Jedyna możliwość wyłączenia to odlutowanie kabelka baterii. Tak też zrobiłem żeby go zresetować, niestety przywrócenie zasilania z baterii od razu go uruchomiło niezależnie od włożenia karty SIM. Diody migają tak jak opisałem powyżej. Nie łączy się z GSM i nie łapie FIX'a GPS.
  • #10 20098712
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 216
    Sprawdź, czy podczas obracania płytki nie urwałeś któregoś z przewodów, np kabla do anteny GSM.
  • #11 20098816
    michalek1988
    Poziom 26  
    Czy reaguje inaczej, zależnie od zasłonięcia/odkrycia fotorezystora?
  • #12 20098898
    unky
    Poziom 18  
    michalek1988 napisał:

Nie ma to znaczenia. Czy fotorezystor jest odsłonięty czy zasłonięty działa tak samo, tzn. diody mrugają tak samo.

Dodano po 15 [minuty]:

Jaca napisał:
    Sprawdź, czy podczas obracania płytki nie urwałeś któregoś z przewodów, np kabla do anteny GSM.

Kable nie są urwane. W sumie tak się zastanawiam że jak kabel GSM byłby urwany to GPS powinien łapać FIX'a i odwrotnie jakby coś z GPS to GSM powinien mieć połączenie. Jedna albo druga dioda powinna się świecić stałym światłem a tymczasem obie migają.

michalek1988 napisał:

Nie ma to znaczenia. Czy fotorezystor jest odsłonięty czy zasłonięty działa tak samo, tzn. diody mrugają tak samo.

Tak to wygląda na filmiku:

• #13 20099024
    Jaca
    Poziom 32  
    Urządzenie zachowuje się tak, jakby wydajność akumulatora była zbyt mała. Modem GSM podczas startu wykorzystuje najwyższy poziom mocy nadawania aby "rozejrzeć się" po okolicy w poszukiwaniu BTS'ów. W tym momencie następuje znaczny pobór prądu i spadek napięcia zasilania co może doprowadzić do restartu urządzenia poprzez BOD w MCU. GPS nie ma szans na akwizycję satelitów w tak krótkim czasie.

Możliwe przyczyny:

- mała wydajność akumulatora
    - zbyt długie przewody zasilające (akumulator-urządzenie) lub o zbyt małym przekroju
    - zbyt mała pojemność kondensatorów filtrujących zasilanie modemu

Nie mówię, że akurat to jest przyczyną problemów u Ciebie ale sprawdź całość zasilania (wlutuj inny akumulator). Według mnie podpięcie minusa do masy gniazda USB nie spowodowało uszkodzenia urządzenia.
  • #14 20099430
    unky
    Poziom 18  
    Taka sytuacja dzieje się niezależnie czy GPS jest na AKU tylko czy podpięty do ładowarki. Zasilanie powinno byc ok skoro jest podpięty przez microUSB do ładowarki.
    No i dziwne jest to że nawet bez karty SIM działa a nie powinien w ogóle się uruchomić.
  • #15 20099728
    michalek1988
    Poziom 26  
    Zmierz napięcie na akumulatorze, przy odpiętej ładowarce, Koledze chodziło o to iż, akumulator może zbyt słaby tj. ma zbyt niskie napięcie, lub gdy załączane są wszystkie moduły (przy uruchomieniu urządzenia) wymagany jest większy prąd niż wydajność prądowa akumulatora, przez co to napięcie spada zbyt nisko i resetuje się.
  • #16 20099849
    Jaca
    Poziom 32  
    1. Modem GSM potrafi w piku pobrać ok. 2A. Przy uszkodzonej instalacji antenowej (zwarty/urwany kabel antenowy, niedopasowanie anteny, antena położona blisko metalowych powierzchni, daleko do BTS'ów, itp.) pobiera jeszcze więcej;
    2. Akumulator od obracania może mieć ukręcone przewody i wisieć na jednej, miedzianej nitce, lub mieć uszkodzone PCM, lub mieć niekontakt kable-PCM i/lub PCM-ogniwo;
    3. Ładowanie z USB jest pewnie ustawione na 500mA i przy małej pojemności elektrolitów na zasilaniu (widzę tylko jeden, mały tantal) nie uciągnie modemu GSM przy uszkodzonym akumulatorze.

ps. Zrób i wstaw aktualne zdjęcia obu stron płytki.
  • #17 20099961
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2523
    unky napisał:
    Taka sytuacja dzieje się niezależnie czy GPS jest na AKU tylko czy podpięty do ładowarki. Zasilanie powinno byc ok skoro jest podpięty przez microUSB do ładowarki.
    No i dziwne jest to że nawet bez karty SIM działa a nie powinien w ogóle się uruchomić.

Widzę, że kolejny użytkownik mota się kłamstwami marketingowymi.
    1. Ładowarka do telefonu - to jest kłamstwo. Jest to zasilacz 5V/0,5A lub 5V/1,9A wersji do szybkiego ładowania akumulatora w telefonie.
    2. Bateria nie jest baterią, tylko akumulatorem. Akumulator to ogniwo wtórne. Ogniwa są też w bateriach i potrzeba co najmniej dwóch ogniw pierwotnych lub wtórnych by zbudować baterię szeregową lub równoległą.

Traker GPS zasilany jest z akumulatora litowo jonowego lub litowo polimerowergo3,7V. Jedne i drugie nie zawsze mają płytki PCM służące do zabezpieczania akumulatora przed przeładowaniem, zbyt głębokim rozładowaniem, przegrzaniem i przeciążeniem prądem podawanym do odbiornika.
    Zasilacz 5V/0,5A czy 5V/1,9A nie nadaje się do ładowania jakiegokolwiek akumulatora. Zasila on urządzenie i wbudowaną w urządzenie ładowarkę. Ładowarka pilnuje prąd ładowania i ładuje akumulator do napięcia charakterystycznego dla danego typu (liion, lipo 4,1V-4,2V).
    Jak wspomniał przedmówca urządzenie pobiera chwilowo znaczny prąd (2A) i dlatego zasilacz o wydajności 0,5A nie pozwoli na uruchomienie urządzenia. Problem ten mają użytkownicy tabletów, którzy chcą używać tablety tylko z zasilaczami (pop. ładowarki). Użytkownicy laptopów problemu tego nie mają, gdyż zasilacze do laptopów zapewniają dość energii do rozruchu i pracy urządzenia z pełną mocą. Bateria laptopa pozwala go przenosić w stanie włączonym i używać jakiś czas - zazwyczaj godzinę lub dwie przy pełnej mocy.
    Kolega chce na stałe podłączyć 5V do trakera. Co to da? Pozwoli to zasilać ładowarkę trakera i sam traker gdy pobór prądu jest mały. Jeśli traker jest w stanie wykorzystać zasilacze o prądzie wyjściowym wyższym niż 0,5A, to należy odpowiednio połączyć wyprowadzenia D+ D- w gnieździe USB. Bez tego urządzenie traktuje zasilacz jako najsłabszy, o prądzie 0,5A. Kable zasilające należało przylutować tam, gdzie były przyłączane, czyli w pobliżu gniazda USB.
    Teraz powinien kolega sprawdzić czy akumulator w trakerze ładuje się (osiąga 4,2V). Na naładowanym akumulatorze sprawdzać działanie trakera. Zastąpienie akumulatora jest możliwe po podaniu napięcia 3,6V z zasilacza o wydajności prądowej co najmniej 2A.
    Rada na przyszłość - sprawdzić dokładnie z czym się ma do czynienia i dopiero wtedy wprowadzać modyfikacje. Nie będzie niespodzianek lub będzie ich mniej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podłączyć tracker GPS SinoTrack ST-905 do automatycznej kosiarki Landroid, jednak napotyka problemy z zasilaniem, ponieważ nie może użyć złącza microUSB z powodu ograniczonej przestrzeni. Po rozebraniu trackera, podłączył zasilanie bezpośrednio do płytki, co doprowadziło do problemów z działaniem urządzenia. Użytkownik zauważył, że diody sygnalizacyjne migają, a GPS nie łączy się z siecią GSM ani nie łapie sygnału satelitarnego. W dyskusji poruszono kwestie związane z biegunowością zasilania, wydajnością akumulatora oraz możliwymi uszkodzeniami przewodów. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie zasilania oraz kondycji akumulatora, a także zwrócili uwagę na znaczenie odpowiedniego podłączenia masy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA