logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-LINK: Rozszerzenie zasięgu Zigbee przez wzmacniacze Wi-Fi i łączenie czujek

tonygold 13 Lip 2022 14:34 1050 6
REKLAMA
  • #1 20100159
    tonygold
    Poziom 8  
    Ocena: 122
    Witam
    Mam instalacje wifi, w której moje 5 wzmacniaczy TP-Link działają świetnie i do jednego z nich jest podłączona bramka Zigbee no i do tej bramki są parowane czujki.
    Próbuje rozszerzyć zasięg całej sieci, aby dodać nowe czujki.
    Pytanie, czy te czujki mogą pracować wyłącznie w zasięgu bramki, czy wzmacniacze mogą pomoc w rozszerzaniem zasiegu aby czujki położone w dalszej odleglosci-blisko piątego wzmacniacza, ale daleko od bramki mogły się z bramka połączyć?
    Dziękuje za wasz komentarz
    Pozdrawiam
    Tony
  • REKLAMA
  • #2 20100309
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20100317
    tonygold
    Poziom 8  
    Rozumiem
    a jak by zrobić to z czujkami mesz to tez trzeba by było druga bramkę?
  • #4 20100325
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20100500
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Nie wiem czego używasz. Ja w domu korzystam z rzeźby w postaci adaptera do sieci ZigBee pod postacią cc2531 i oprogramowania zigbee2mqtt. Aby powiększyć zasięg muszę postawić kolejny adapter i spiąć razem. Więc pewnie i tak jest w Twoim przypadku, że potrzebujesz kolejnej bramki ZigBee.
  • #6 20102743
    pitron
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Niektóre urządzenia zigbee z zasilaniem np. żarówki działają jako ekstendery.
  • REKLAMA
  • #7 20102822
    tonygold
    Poziom 8  
    ...no tak, normalnie norma Mater, której podlega Zigbee powinna działać jako siec Mesh, to znaczy każdy z elementów ma być jednocześnie przekaźnikiem, ale niestety tymczasem tak nie jest. Trzeba czekać do jesieni kiedy przyrzekli koniec przygotowań do normy Mater i wtedy wszystkie Zigbee będą kompatybilne Mesh.
    Pozdrawiam
    Tony

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość rozszerzenia zasięgu czujek Zigbee przy użyciu wzmacniaczy Wi-Fi TP-Link. Odpowiedzi wskazują, że wzmacniacze Wi-Fi nie mogą rozszerzać zasięgu Zigbee, a do tego celu potrzebna jest dodatkowa bramka Zigbee. W przypadku sieci Mesh Zigbee, czujki mogą współpracować, ale ich zasięg zależy od mocy sygnału poszczególnych węzłów. Niektóre urządzenia Zigbee z zasilaniem, takie jak żarówki, mogą działać jako ekstendery. W przyszłości, po wprowadzeniu normy Mater, wszystkie urządzenia Zigbee powinny być kompatybilne w sieci Mesh.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA