logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Sedici 1.9 Multijet, błąd P2002 - co zrobić po wyczyszczeniu DPF, EGR i wymianie czujnika?

Olek213 14 Lip 2022 20:08 4866 6
REKLAMA
  • #1 20101887
    Olek213
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam, mam problem z błędem dpf p2002 w sedici, silnik 1.9 multijet.

1. DPF został wyczyszczony. Widziałem osobiście ten dpf po czyszczeniu, film z jego czyszczenia, człowiek który to robił, zrobił to naprawdę ok, ma dobre rekomendacje itp. Po czyszczeniu zrobiony update.
    2. wyczyszczona przepustnica i egr
    3. wtryski w miarę ok, wiadomo - nie są nowe, ale nie leją jakoś strasznie

Po czyszczeniu przejeździł 400-500 km bez błędu, ale problem powrócił, niestety nie mam pomysłu co teraz. Myślałem że to może czujnik ciśnienia spalin, więc został wymieniony na nowy bosh ale to problemu nie rozwiązało. Update czujnika oczywiście zrobiony

Na zimnym silniku trochę pojedzie, na ciepłym wystarczy mała chwilka na tryb awaryjny.

Może ktoś coś podpowie? Jaki przyjąć schemat postępowania?
  • REKLAMA
  • #2 20101940
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1116
    Najpewniej ci go zwyczajnie nie wypala podczas normalnej jazdy, stąd zapchanie.
    A nie wypali jak nie są spełnione odpowiednie warunki, lub czujnik temperatury na wejściu filtra kłamie.
    Temperatura spalin na wejściu filtra powinna być jak kojarzę przynajmniej 270-300st po powiedzmy 10minutowej, równej jeździe. Inaczej ECU nawet nie będzie próbować robić dopalania.
    Jeśli czujnik kłamie, a się zdarza, nie wykryje tego jako błąd, i nie wywali DTC.

Trzeba pojeździć z podpiętym komputerem i popatrzeć na te temperatury.

Wypalony katalizator też może powodować niedostateczne rozgrzanie spalin.
    Tak samo problemy z mieszanką.

Czy wypalanie w trybie serwisowym, wymuszonym komputerem, przechodzi?
  • REKLAMA
  • #3 20101959
    Olek213
    Poziom 7  
    Nie było robione wypalanie serwisowe, robione było tylko mechaniczne czyszczenie dpfa.
    Fakt, wydaje się logiczne że nie wypala tego dpfa, jednak nie mam pomysłu jak to sprawdzić. Czy fakt wypalania dpfa jest gdzieś zapisany w logach?

Zastanawiające jest że faktycznie ten błąd daje znać tylko na gorącym silniku. Ten czujnik można sprawdzić tylko podczas jazdy?
    Nie wiem jaką procedurę przyjąć, żeby po prostu nie wymieniać na pałę części jedna po drugiej :)
  • REKLAMA
  • #4 20101973
    Karaczan
    Poziom 42  
    Olek_lodz napisał:
    Czy fakt wypalania dpfa jest gdzieś zapisany w logach?

Ahh te mityczne logi ;)
    Parametry rzeczywiste, jak masz je czym zlogować, to tak, zobaczysz.
    Że temperatura spalin nagle rośnie w okolice 600st, i procent zapchania spada.
    Ale zrobi to tylko jeśli warunki są OK, inaczej nawet nie zacznie.

ECU powie ci też ile km temu było ostatnie ukończone dopalanie, jakie były wtedy temperatury, jak i powinien zanotować ilość wypaleń nieudanych.

Bez odczytu parametrów można sobie wróżyć i wymieniać do woli.
    ECU też nie wie dokładnie ile jest zapchania, wylicza to choćby z czujnika różnicowego. Jakie masz tam wartości?

Może być też taka pierdoła, że DPF był czyszczony, owszem, ale rurki od DPF do różnicówki zostały na aucie, i są zatkane syfem.
    I już wyliczone zapchanie filtra głupieje.
  • #5 20101988
    Olek213
    Poziom 7  
    czujnik ciśnienia dpf ma 1 rurkę w tym modelu. Wężyki były przepchane sprężarą. Wartości zapchania 80% po 2 tygodniach od czyszczenia.

Faktycznie nie sprawdziłem kiedy było ostatnie dopalanie i liczba nieudanych. Czy te wartości można odczytać tylko oprogramowaniem serwisowym fiata?
  • #6 20101998
    Karaczan
    Poziom 42  
    MultiEcuScan też podaje interesujące cię wartości, poza Regeneracjami nieudanymi.

Po czyszczeniu fizycznie filtra, powinieneś komputerem wykonać Wymianę filtra DPF.
    Po wymianie różnicówki, tak samo, Wymiana czujnika różnicowego.
  • REKLAMA
  • #7 20102006
    Olek213
    Poziom 7  
    tak, były wykonane te inicjalizacje. I przy dpf i przy czujniku.
    Kolego, widzę w opisie że masz LDZ w opisie, nie wiesz gdzie można sensownie ogarnąć taką diagnostykę DPFa w tym modelu?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z błędem DPF P2002 w Fiacie Sedici 1.9 Multijet, mimo że DPF został wyczyszczony, a EGR i przepustnica również. Po 400-500 km błąd powrócił, a wymiana czujnika ciśnienia spalin na nowy nie przyniosła rezultatu. Użytkownik podejrzewa, że DPF nie wypala się podczas normalnej jazdy, co może być spowodowane nieodpowiednimi warunkami lub uszkodzonym czujnikiem temperatury. Wskazano na konieczność monitorowania temperatur spalin oraz sprawdzenia logów ECU, które mogą zawierać informacje o ostatnich regeneracjach DPF. Zasugerowano również, aby po czyszczeniu DPF wykonać wymianę filtra w systemie diagnostycznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA