logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit PBAA34V - zbiera się woda na dolnych drzwiach od zamrażarki

piotrek3361 15 Lip 2022 09:39 1605 10
REKLAMA
  • #1 20102362
    piotrek3361
    Poziom 3  
    Na dolnych drzwiach od zamrażarki skrapla mi się woda i po czasie zaczyna spływać pod lodówkę. Myślałem, że to wina uszczelek, więc zamówiłem nowe uszczelki wymieniłem, ale woda dalej się skrapla. Szkoda mi zmieniać lodówki bo działa bez zarzutów. Poradźcie proszę co może być przyczyną?
    Indesit PBAA34V - zbiera się woda na dolnych drzwiach od zamrażarki Indesit PBAA34V - zbiera się woda na dolnych drzwiach od zamrażarki
  • REKLAMA
  • #2 20102376
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 729
    Czy pod pojemnnikami na warzywa w komorze chłodziarki też zbierają się skropliny?
  • REKLAMA
  • #3 20102459
    piotrek3361
    Poziom 3  
    Tak, ale tylko tam gdzie jest ten odpływ przy tylnej ściance. Właśnie zauważyłem, że jest chyba zapchany bo stoi woda na tej dziurce. Powiem więcej tam gdzie niby powinna być chyba dziurka do skroplin to jej nie ma. Nie wiem czy tak powinno być?
    Indesit PBAA34V - zbiera się woda na dolnych drzwiach od zamrażarki Indesit PBAA34V - zbiera się woda na dolnych drzwiach od zamrażarki
  • #4 20102515
    iskrownik
    Specjalista AGD
    piotrek3361 napisał:
    Nie wiem tak powinno być?

W tej wersji odpływ skropiln jest tylko z górnej rynienki i pewnie nie jest w pełni drożny.
    Woda grawitacyjnie spływa pod pojemniki, następnie na front komory i pod urządzenie.
  • REKLAMA
  • #5 20102569
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 432
    Przecież nawet na zdjęciu widać, że leci z górnej rynienki do szuflady i wylewa się na zewnątrz. Mam tą lodówkę 11 lat i nigdy nie musiałem tego czyścić bo to tylko skraplająca się para wodna, co za syf w tej lodówce musi być. Oryginalnie jest tam taka plastikowa przetyczka, jak nie pomoże trzeba syf wydmuchać z drugiej strony.
  • #6 20102581
    madle
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Problem banalny. Niedrożny odpływ na tylnej ściance lodówki. Wystarczy go czymś delikatnie udrożnić. Dwie minuty roboty.
  • #7 20102821
    piotrek3361
    Poziom 3  
    Faktycznie górna rynienka była zapchana przeczyściłem mam nadzieje, że pomoże.
    Dzięki serdeczne za rade. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 20104266
    piotrek3361
    Poziom 3  
    Jednak nie pomogło udrożnienie rynienki. Woda nadal się skrapla na drzwiach wczoraj starłem drzwi dziś rano znów jest woda. Podejrzewam, że uszczelka od zamrażalki nie jest dostatecznie elastyczna i przepuszcza wydostające sie zimne powietrze z zamrażalki i do jest główna przyczyna. Bo lodówka w środku jest sucha, a drzwi lodówki od dołu są mokre.
    Indesit PBAA34V - zbiera się woda na dolnych drzwiach od zamrażarki.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #9 20104294
    iskrownik
    Specjalista AGD
    piotrek3361 napisał:
    Woda nadal się skrapla na drzwiach wczoraj starłem drzwi dzis rano znów jest woda.
    Masz pirometr aby wykonać pomiar temperatury obszaru na krórym występuje kondensacja pary wodnej?
  • #10 20104394
    madle
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    @piotrek3361
    Spróbuj udrożnić jeszcze raz. Ja u siebie udrożniłem izolacją od kabla (przewodu) - wlazło jakieś pół metra i dopiero za drugim razem problem zniknął. Wszystko wykonywałem na wyłączonym urządzeniu z prądu.
  • #11 20104538
    piotrek3361
    Poziom 3  
    @iskrownik"
    Niestety nie.

@madle
    Ok jutro spróbuje jeszcze raz udrożnić odpływ.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kondensacją wody na dolnych drzwiach zamrażarki lodówki Indesit PBAA34V, co prowadzi do wycieku pod urządzenie. Po wymianie uszczelek problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być niedrożny odpływ skroplin w górnej rynience, co potwierdza obserwacja stojącej wody. Po udrożnieniu odpływu problem częściowo ustąpił, jednak woda nadal się skrapla, co może wskazywać na niską elastyczność uszczelek, które mogą przepuszczać zimne powietrze. Użytkownik planuje dalsze próby udrożnienia odpływu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA