logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung A50 - Wyłączanie się, brak reakcji, problem z baterią i ładowaniem

silentyt 18 Lip 2022 10:38 1956 9
  • #1 20106207
    silentyt
    Poziom 5  
    Ocena: 42
    Witam,

Sytuacja wyglądała tak, że telefon miał 3% baterii, był pod ładowarką i był na nim włączony film gdy nagle zaczął cicho piszczeć, zawiesił się i na ekranie pokazał się mały zielony pasek, a po może 10 sekundach się wyłączył.
    Odłączyłem go od ładowarki na parę minut, podłączyłem go z powrotem ale bez reakcji (dosłownie nic) - zostawiłem go tak i po może 10 minutach się włączył i widziałem jak bateria naładowała się z 5% na 6% i go zostawiłem - ale teraz gdy chciałem go odłączyć to zauważyłem, że telefon znów nie reaguje (tylko górna, tylna część telefonu jest lekko ciepła).

Pierw myślałem, że padła bateria ale zastanawiało mnie czemu telefon nie reaguje na podłączenie do ładowarki (krótka wibracja), a teraz już sam nie wiem bo telefon po 15 minutach od pierwszego wyłączenia, włączył się (i się ładował), by znów się wyłączył.

Co w końcu mogło się wydarzyć?

Z góry dziękuje za pomoc.
  • Pomocny post
    #2 20106865
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1156
    Proponuję ładować i uzbroić się w cierpliwość, To nie powinno się dać tak łatwo rozwalić technicznie. Naładować prawie do "pełna" "To nie dziewczyna ;-)". Jest ciepło i sprzęt różnie się zachowuje.
  • #3 20107344
    silentyt
    Poziom 5  
    Problem w tym, że ten telefon ładował się całą noc i bez zmian.
    Zastanawiam się czy go nie rozebrać żeby zerknąć co mogło pójść nie tak lub chociaż „odłączać i podłączać” - może by coś to dało, tyle, że nie mam pojęcia jak ten telefon potem złożyć (nie mam żadnego kleju, a chyba tylko iPhony są na zatrzaski + uszczelka).
  • #4 20107389
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1302
    A50-ka, i inne modele z serii A maja czesto problemy zwiazanie z RAMem badz lutowaniem RAMu. Najczesciej objawia sie to zawieszaniem telefonu, problemami z wlaczeniem (wisi na pierwszym logo), czy ladowaniem na wylaczonym - brak %.

Jesli to tego rodzaju usterka to trwala naprawa polega na przelutowaniem procesora, RAMu i najlepiej rowniez kosci pamieci na nowo.
  • #5 20107454
    silentyt
    Poziom 5  
    Telefon znów się włączył - zostawiłem go pod ładowarką i z początku nie reagował jak zwykle, ale (nie jestem pewien czy to przez to) zostawiłem go pod kołdrą na może godzinkę, wyjąłem go i telefon był ciepły (nie od kołdry, a przez to że był podłączony do prądu i pod kołdrą 😀) przytrzymałem przycisk zasilania i pokazało mi się naładowanie baterii i miał on 0% (pomimo ładowania całą noc). Aktualnie ma 15% i wciąż się ładuje oraz telefon działa (telefon uruchomił się poprawnie do Androida)

Niestety nie znam się na telefonach tak samo jak na komputerach jednak wydaje mi się nadal dziwne to co się z tym telefonem dzieje. Czy bez sprawnego RAMu lub procesora, bateria by się nie naładowała?

A może to właśnie bateria (która ma 3 lata i przez ostatnie 7 miesięcy była dość mocno katowana bo telefon służył mi do testów aplikacji, które pisałem) już się poddaje?

Pewnie wróżenie z fusów ale chciałbym wiedzieć co najprawdopodobniej jest uszkodzone aby wymienić to u siebie w domu.
  • #6 20107502
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1156
    Jak nikt nie grzebał, to nic się nie uszkodziło, telefon sam musi pozbierać się do ku.. . Po tych twoich szaleństwach, Ty pomóc mu w tym.
  • #7 20107679
    silentyt
    Poziom 5  
    Jak na razie telefon samoistnie się naprawił.
    Zrobiłem Hard Reset, zaktualizowałem Android - i wszystko działa.
  • #8 20138867
    silentyt
    Poziom 5  
    Widzę że temat jest jeszcze obserwowany przez dwie osoby więc napisze co do tej pory się działo i zadam pytanie.

Telefon dwa dni po ostatnim poście, znów się wyłączył i nie włączył się do dzisiaj.

Dziś byłem w serwisie ale dowiedziałem się teoretycznie nie wiele:
    Pan mi powiedział, że może to być płyta główna o której kompletnie zapomniałem (że telefony ją posiadają 😂) ale powiedział też, że może to być problem z systemem. Jeśli jest to problem z płytą główną to raczej sobie odpuszczę, naprawę wycenił na ~400 zł, nowy A50 można już wyłapać za drugie tyle.
    Ale nurtuje mnie teraz ten system - telefon był rootowany oraz miał instalowany ROM z Android 12 ale miałem tam kilka problemów, które mnie irytowały więc pobrałem ROM z pierdołami Orange (z którego był kupowany telefon) z nieoficjalnej strony i po instalacji tego ROMu wyłączyłem blokadę OEM i wszystko działało przez ok. Miesiąc i teraz nagle by się wysypał Android? Co prawda robiłem aktualizacje Androida i może na ten telefon trafiło coś co nie powinno na niego trafić ale jakie są tego szanse?
    Słyszałem tez, ze ciężko zbrickowac samsungi, więc czy system mógł naprawdę aż do tego stopnia uszkodzić telefon, że czasami nawet nie reaguje na podłączenie do ładowarki (po podłączeniu do laptopa telefon również nie reaguje nawet wibracją ale na laptopie pokazuje się komunikat, ze nie można rozpoznać urządzenia)
    Był tam tez swego czasu wrzucany custom kernel (bodajże pod nazwa Mint Kernel) ale po wgraniu oryginalnego softu powinien chyba być przywrócony tez oryginalny kernel?

Dodano po 45 [minuty]:

krzysiozak napisał:
    A może należy go włączyć?

Nie ciężko się domyślić, że właśnie to miałem na myśli oraz robiłem to i do dnia dzisiejszego nie udało mi się go uruchomić, a jak już się uruchomił metodą „na ciepło” to bateria nie zdążyła się naładować do 5% jak już się wyłączał
  • #9 20147513
    bogdan2491
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    A50 często mają problemy z ładowaniem i mimo tego że pokazują ładowanie nie ładują lub nawet się rozładowują. Jest jeszcze opcja baterii, ostatnio miałem oryginalnego- niegrzebanego, a okazało się że bateria sprawia podobny problem - albo bms albo łączenie ogniwa. Jedna i druga przypadłość jest do ogarnięcia w raczej rozsądnych pieniądzach.
  • #10 20151794
    KRY5PIN
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    Używasz oryginalnej ładowarki??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z telefonem Samsung A50, który wyłączał się podczas ładowania, nie reagował na podłączenie do ładowarki i wykazywał objawy przegrzewania. Po kilku próbach ładowania i resetowania, telefon czasowo się uruchomił, ale problem powrócił. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być problemy z RAM-em, płytą główną lub baterią, która mogła ulec degradacji po intensywnym użytkowaniu. Użytkownik rozważał samodzielną naprawę, ale ostatecznie telefon został zresetowany i zaktualizowany, co przyniosło poprawę. Po pewnym czasie problem powrócił, a serwis zasugerował możliwe uszkodzenie płyty głównej lub systemu operacyjnego, co skłoniło użytkownika do rozważenia kosztów naprawy w porównaniu do zakupu nowego urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA