logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5412 - naprawa programatora, diody nie świecą, ARCZ i Mono nie działa

_barman5 12 Lis 2005 10:04 1703 7
REKLAMA
  • #1 1975094
    _barman5
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Witam, mam zepsuty programator a chce go naprawić poniewać chce przestrić tuner.

Diody programu sie nie świecą, programy można zmieniać ale
    regulowanie pokretłem nic nie zmiania, ARCZ nie działa, a Mono gdy
    wcisne to dopiero słychać szumy, wyświetlacz pokazuje tylko na jakiej stcji jest ustawiony.
    pomoże ktoś?
  • REKLAMA
  • #2 1975253
    MirMak
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Sprawdź zasilacz, czy wychodzą z niego wszystkie napięcia, a jest ich tam kilka.Szum na FM słychać, gdy się wciśnie MONO, ponieważ na STEREO działa równocześnie ciche strojenie.Na wtyczce od programatora styk nr6 42V, styk nr5 19V
  • REKLAMA
  • #3 1979295
    _barman5
    Poziom 20  
    gdy sprawdziłem jak wtyczka była odłączona to na styku nr6 było 42v, na styku nr5 0v za to na styku nr7 było 19v, gdy podłączyłem wtyczke do programatora to na stku nr6 było 0v a na styku nr5 42v a na nr7 19v

niewidziałem jak mam sprawdzić dlatego sprawdzilem jak wtyczka była podłączona i odłączona :D .

I co dalej??
  • REKLAMA
  • #4 1983541
    jeremik
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    co dalej to nie wiem, ale gdzieś mam schematy do radmora, linki też miałem -jak jesteś zainteresowany to poszukam.
    PS też mam radmora + tuner AM. stoi w garażu i czeka na lepsze czasy.
  • #5 1983558
    _barman5
    Poziom 20  
    Schemat to do niego mam ale to mi chyba nie pomoże :/

ps. Po co trzymasz tego Radmora w garażu? bierz go do domu i podłączaj!!!! :D
  • #6 2008893
    jeremik
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    a jak przestrajasz tego radmorka? dokładasz konwerter, czy też przestrajasz głowicę?
  • REKLAMA
  • #7 2008928
    robson@
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Opis przestrojenia tego radyjka juz był zamieszczany na forum .Poszukaj sobie w postach to wszystko jest opisane.Pozdrawiam.
  • #8 2013343
    _barman5
    Poziom 20  
    przestrajam głowice

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z programatorem w tunerze Radmor 5412 – diody programu nie świecą, regulacja pokrętłem nie działa, funkcje ARCZ i Mono są niesprawne, a wyświetlacz pokazuje tylko aktualną stację. Zalecane jest sprawdzenie zasilacza pod kątem obecności wszystkich napięć, które powinny występować na wtyczce programatora (m.in. 42V na styku nr 6, 19V na styku nr 5 i 7). Po podłączeniu wtyczki napięcia ulegają zmianie, co wskazuje na możliwe uszkodzenie programatora lub problem z zasilaniem. W dyskusji pojawiła się propozycja udostępnienia schematów Radmora 5412, które mogą pomóc w diagnozie. Użytkownik planuje przestroić głowicę tunera, a nie stosować konwerter. Wskazano również, że opisy przestrojenia Radmora były już wcześniej zamieszczane na forum, co może być pomocne przy naprawie i modyfikacji urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA