logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP-J4120DW - przesunięcie tekstu w pionie i powielanie końcówek linii n

pradwa 19 Lip 2022 14:30 1956 9
REKLAMA
  • #1 20107991
    pradwa
    Poziom 9  
    Mam problem z drukarką atramentową Brother DCP-J4120DW. Od jakiegoś czasu przesuwa mi wydruk na stronie o kilka milimetrów niżej tworząc jakby 5 kolumn - tekst faluje - załączam zdjęcie. W przypadku wybrania w ustawieniach najlepszej jakości przesunięcie w pionie nie występuje, ale wtedy kilka centymetrów wydruku od prawego marginesu jest jakby przesuwane, kopiowane o kilka centymetrów niżej - załączam zdjęcie. Przy wydruku prostych grafik nie zauważyłem żadnego problemu.

Zgodnie z opisami na forum zdemontowałem drukarkę, znalazłem po lewej stronie przy wałku urwany kawałek papieru wielkości około 3x3cm cały aż wilgotny od atramentu. Wyczyściłem patyczkiem i szmatką wszystkie widoczne elementy. Przy okazji wymyłem absorber tuszu.
    Robiłem oczywiście również wszystkie opcje dostępne w menu obsługa - poprawianie jakości druku, ustawienie w linii, skorygowanie podajnika papieru, czyszczenie głowic. Tusze są: kolory - oryginalne, czarny - zamiennik asarto. Wszystkie mają ok. 3/4 pojemności startowej. Asarto używałem już kilka razy. Nigdy nie było żadnych problemów.

Niestety, to wszystko nic nie pomogło. Nadal występuje to przesunięcie na wydruku.

Brother DCP-J4120DW - przesunięcie tekstu w pionie i powielanie końcówek linii n
  • REKLAMA
  • #3 20109140
    pradwa
    Poziom 9  
    Wyczyściłem enkodery. przesmarowałem delikatnie szyny od głowicy.
    Niestety problem pozostał. Przy druku w formacie poziomym na A4 wszystko jest ok. Przy wydruku w formacie pionowym na A4 nadal jest przesunięcie - tak jakby co drugi przebieg głowicy.
    Co rozumiesz pod kalibracją głowicy? Czy mam wykonać jakieś procedury z menu drukarki?
    Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia. proszę o uszczegółowienie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20110024
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 926
    Wrzuć mi tu jeszcze wydruk testowy jakosci druku
  • #6 20110111
    pradwa
    Poziom 9  
    Wykonałem kalibrację. Po pierwszej nie zauważyłem zmiany. Po drugiej nastąpiła poprawa.
    Na wydruku w opcji najlepszej jakości jest praktycznie idealnie i zniknęło brudzenie na końcu wydruku. Na normalnej i szybkiej jakości wydruku są jeszcze przesunięcia odpowiednio większe na na najsłabszej.
    Załączam arkusz kontroli jakości druku.
  • #7 20110954
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 347
    Te modele tak mają, że na szybkim wydruku mogą przesuwać. Nie pisałem już na ten temat, ale cieszę się że sam to zauważyłeś. Dokładniejsze rzeczy trzeba drukować w opcji jakości "normalna" lub "bardzo dobra" i problem znika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20129196
    pradwa
    Poziom 9  
    Po kilku dniach używania potwierdzam wniosek.
    Przy wyborze najlepszej jakości drukowania wydruk bez zastrzeżeń, przy opcji normalnej lub szybkiej przesunięcia występują nadal.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • REKLAMA
  • #9 20129205
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 926
    Miesza kolory
    Zrób czyszczenie i zobacz czy pomoże.
    Moze też być przytarta głowica.
  • #10 20189391
    malgorzata13579
    Poziom 1  
    Pomocy! Podeślijcie mi proszę jakieś fotki jak powinny być zamontowane enkodery w tej drukarce. Nie mogę ogarnąć tych sprężynek :/ czyściłam głowice i nie zwróciłam uwagi na sprężynki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Brother DCP-J4120DW, polegający na przesunięciu tekstu w pionie oraz powielaniu końcówek linii. Po zdemontowaniu drukarki i oczyszczeniu elementów, w tym wałka, problem nie ustąpił. Użytkownik wyczyścił enkodery i przeprowadził kalibrację, co przyniosło poprawę, jednak przesunięcia nadal występowały przy normalnej i szybkiej jakości druku. Użytkownicy forum zasugerowali, aby do wydruków wymagających dokładności wybierać opcję "normalna" lub "bardzo dobra", co zredukowało problemy. Dodatkowo, zasugerowano sprawdzenie głowicy oraz wykonanie czyszczenia, aby poprawić jakość druku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA