logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc głośnika TONSIL 30W do 150W? Wymiana cewki i efekty?

dj_von_nodzaj 12 Lis 2005 10:26 1023 8
REKLAMA
  • #1 1975134
    dj_von_nodzaj
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    witam jestem tu nowy i zwracam sie z takim zapytaniem chodzi mi o zrobienie z glosnika TONSILA 30W -30 cm srednicy glosnik o mocy od 100 do150W (ale to zalezy jaka cewke wloze).Interesuje mnie jaki to zda rezultat co do jakosci i skutecznosci :?::?::?::?: z gury dzieekuje za jakakolwiek pomoc:D
    [h]
  • REKLAMA
  • #2 1975225
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Z technicznej strony czy cewka, która zniesie 150W zmieści się do szczeliny tego głośnika.
    Prościej a nawet i taniej może wyniesie zakóp takiego głośnika.
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=60&vItemDB=itemdb
    A jak koszty to najważniesze kryterium to ten już jest max tani a niezły
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=48&vItemDB=itemdb

Zreszto napisz do czego ma iść ten głośnik jako mocny szerokopasmowy czy coś innego, czy jest on cały czy przy okazji naprawy chcesz go z tuningować
    Z ukłonami
  • #3 1975466
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Słuchaj pewnie chodzi o GDS 30/30 tam moc celowo jest niska ten głosnik ma SPL 97..100dB przy wacie przy 30 Watach gra nieziemsko głośno a wytrzyma i 60! Po za tym cieńko to widze ze wsadzisz tam cewkę, tam szczelinka jest bardzo mała. Cewka oryginalna jest krótka

Po za tym liczy się także SPL moc niczego w gruncie rzeczy jeszcze nie zakłada!

Skutecznosc spadnie, bo bedziesz musiał dać dluższą cewkę, ten ustrój ma zapewne taką samą średnicę i wymiary szczeliny co GDN 30/60. Im wyższy SPL tym moc niższa - bo głośnik jest bardziej ruchliwy
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 1976386
    zeberko
    Poziom 32  
    Off Topik
    Bardzo edukacyjny avart k. Tremolo :)
  • #5 1976811
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    niekoniecznie Tremolo :)
    głośnikowi mogą się skończyć mozliwości mechaniczne ale elektrycznie będzie mozliwe przyjęcie większej mocy :)

moc elektryczna zalezy od:
    1) maksymalnej temperatury pracy cewki
    2) luzu w szczelinie (czyli zdolności odprowadzania ciepła)
    3) powierzchni radiacji - czyli de facto powierzchni ukladu magnetycznego.
    4) czy głośnik ma czy niema wentylowanej cewki.

w przypadku tego tonsila niema szans na znaczne podniesienie mocy więc gra niewarta świeczki.

z 2 strony bawiłem się STX'em 30-300-4AE i wyciągnąłem z niego 97dB/wat/metr przy zachowaniu mocy 300wat :)

jak widać niemozna generalizować :)
  • REKLAMA
  • #6 1976991
    zeberko
    Poziom 32  
    97dB do domu to nie w kij dmuchał
  • REKLAMA
  • #7 1977279
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Witam!SW zdradzisz jakie przeróbki wsprowadziłeś? :P Jestem bardzo tego ciekaw
  • #9 1983485
    dj_von_nodzaj
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    wielkie dzieki za rady .co do pytan glosnik ma byc basowym do domu no moze na male imprezy szczeline mam powiekszona tylko cewke wlozyc i poskladac do kupy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zwiększenia mocy głośnika TONSIL 30W (30 cm średnicy) do zakresu 100-150W poprzez wymianę cewki. Zwrócono uwagę na ograniczenia mechaniczne i konstrukcyjne, takie jak rozmiar szczeliny magnetycznej, która może nie pomieścić większej cewki zdolnej do przeniesienia wyższej mocy. Wymiana cewki na dłuższą i o większej mocy może skutkować spadkiem skuteczności (SPL) głośnika, ponieważ większa masa cewki i zmiany w układzie magnetycznym wpływają na parametry ruchome. Podkreślono, że moc nominalna nie jest jedynym wskaźnikiem efektywności – ważna jest także skuteczność akustyczna (SPL). W przypadku głośnika TONSIL podniesienie mocy jest ograniczone ze względu na brak wentylacji cewki, niewielką powierzchnię układu magnetycznego oraz ograniczenia termiczne. Alternatywnie zaproponowano rozważenie innych modeli, np. STX 30-300-4AE, które mają lepsze parametry i wyższą moc dopuszczalną. Autor potwierdził, że głośnik ma służyć jako basowy do użytku domowego i na małe imprezy, a szczelina została powiększona, więc planuje wymianę samej cewki i ponowny montaż.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA