logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie dotyczące głośnika wysokotonowego tonsilu.

elektromanaik16 12 Lip 2006 15:06 1737 14
REKLAMA
  • #1 2813490
    elektromanaik16
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!!!
    Posiadam głośnik wysokotonowy gdwk 9/80, który ciągle sie pali w moim zestawie głośnikowym.
    Zobaczyłem w sklepie internetowym (www.e-tonsil.pl) cewki do różnych wysokotonowych głośników tej firmy wśród których był 120 Watowy, i tu moje pytanie.
    Czy po zmianie cewki na mocniejszą głośnik bedzie wytrzymalszy i bedzie juz znosił dużo większą moc, czy cały sukces zależy też od wielkości magnesu? Jeżeli tak czy magnes od mocniejszych głosników bedzie pasował do przedniej plastikowej częsci głośnika GDWK 9/80?
    Czekam na odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 2813609
    Edguy
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Według mnie zamontowanie mocniejszej cewki poprawi systuacje. A jakby tak dodał jeszcze jeden kondensator do zwrotnicy ?? Lub zamienili go na inny??
  • REKLAMA
  • #3 2814524
    elektromanaik16
    Poziom 12  
    Tylko, że ja niemam wogóle zwrotnicy, tylko właśnie jeden kodensator elwy który firmowo montowany był w moich kolumnach przez tonsil.
  • #4 2814608
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    jakbyły kopulki to na 95% w Tonsilu była zwrotnica drugiegorzędu czyli z kondensatorem i cewką. Jaki to jest kondensator? Sam kondensator tez może być zwrotnicą. Jeśli kupiłes na allegro to często wymontowują zwrotnicę i ładują stare kondensatory z demontu.

po za tym nie słuchaj na przesterze to nic się nie będzie palilo. Zwiększenie cewki też nic nie poprawi. 40W to jest nic. po za tym 80 W pierwszego głosnika moglo być zmierzone w szerszym paśmie niż cewki 120W.

większa cewka moze byc nawet slabsza. Bo będzie szersza, zblokuje się w szczelinie magnetycznej i zjara na skutek braku mozliwości ruchu. Najlepiej wziąść oryginał w cenie pewnie niższej. Niż większą cewkę
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 2820800
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 2864109
    elektromanaik16
    Poziom 12  
    Mam wzmacniacz sony ta-fe230, ma on 2*55W.
    Kolumny są moje(jestem pierwszym właścicielem.
    A co to znaczy max przester? Troche mało kojarze na ten temat, wiec wdzieczny bym był za wytłumaczenie mi tego.
  • #7 2864320
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2864412
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    "Max przester" oznacza w praktyce słyszalne zniekształcenia dźwięku,
    występujące przy dużym wzmocnieniu. Jest to groźne dla głośników.
    Źródła taki jak CD i DVD dają sygnał o wysokim poziomie, niestety
    wzmacniacz nie zawsze pracuje "kulturalnie" i przy większych mocach
    objawia się to masowymi uszkodzeniami głośników. Domowe kolumny
    to nie "estradowce" i to, że napisano na nich "100 W" nie oznacza, że
    bezkarnie można sobie używać. Odsyłam do literatury.
    Co do głośników GDWK 9/80: mogą one przyjąć moc kilku watów,
    nie sugeruj się oznaczeniem. Zbadaj stan zwrotnic, sprawdź wartość
    kondensatora filtru gałęzi wysokotonowej, upewnij się, że jest w nim
    cewka. Nie wymieniaj samodzielnie cewki głośnika, jeśli nie masz
    doświadczenia. Można zmienić głośnik na inny typ przekonstruowując
    zwrotnicę.
  • #9 2870177
    elektromanaik16
    Poziom 12  
    kurcze, a na jaki głośnik można zamienić ten gdwt 9/80 w zestawie Zgc 40-8-580?

Dodano po 4 [minuty]:

A jeszcze jedno. Dziś słuchałem wzmaka na full przy -10 treble i -10 bass.
    Po jakiś 5 minutach w lewej kolumnie zacoł grać dziwnie głośnik wysokotonowy (jakby głos przez megafon, zniekształcony).
    Po przyciszeniu na pół potencjometru i wziecia wszystkiego na +10 i właczeniu loudness jest wszystko wporządku. Czy to może być wina kondensatora wstawionego w szereg z głosnikiem GDWK?
    Jak zmierzyć czy to ten kondensator czy głośnik sie popsuł, bo przy głośnym słuchaniu potrafi ten głośnik zanikać nawet na pare sekun a potem sie włancza i charczy, lub nie. Wiem tylko że jestem jakiś kondensator elwy (2u2 chyba) i jakis rezystor.
  • #10 2873997
    elektromanaik16
    Poziom 12  
    Zawsze jak ten głośnik mi sie palił to śmierdziała cewka, a teraz nic.
    Słucham na olbrzymich basach i głośnik jest w porządku.
    Wezme troszke głośniej i bez basów to znowu głośnik zanika.
  • #11 2879826
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    ahahah. brawo: galka na full, loudness + korekcja na full. nie dziwota ze masz po gdwk. albo sie opanujesz z glosnoscia, albo jakis mocniejszy wzmak kupisz.
  • #12 2881801
    elektromanaik16
    Poziom 12  
    To ten głośnik wytrzymałby mocniejszy wzmacniacz?
    Tylko z nie na max odkręconym potencjometrem?
    Skąd moge wiedzieć ile moge max odkrecić volume, żeby mi sie niespalił taki głośniczek?
  • REKLAMA
  • #13 2881862
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    jakikolwiek mocniejszy wzmacniacz bedzie ok - chocby 150 wat. Jesli mimo braku przesteru pojda wysokotonowe to zabezpiecz je dodatkowo cewka - wtedy juz ich raczej nie uszkodzisz (ew daj jeszcze zarowke w tor wysokotonowki). wazne zeby nigdy nie odkrecac galki na full nawet na 5 watowcu ;) - skutek znasz
  • #14 2884755
    elektromanaik16
    Poziom 12  
    A jeszce jedno pytanko.
    Skąd wiem czy wzmacniacz w danej pozycji działa już na przesterse czy nie?
    Ile moge max odkrecić potencjometr?
    dzieki
  • #15 2884816
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    A uszy masz? Będziesz słyszał jak coś będzie nie tak/pierdzenie, nierówność muzykim charczenie, po za tym jakmozna głośniki bez zwrotnicy wkładać i dziwić się.

Mogę Ci powiedziec na ile odkręcić potencjometr jesli powiesz jakie wzmocnienie ma wzmacniacz i przedwzmacniacz, jaki jest układ ustawienie korektora jaką masz czułość wejściowa jakie masz napięcia z wyjscia źrodła dźwięku i jaka moc na końcu iile wzmacniacz pobiera z kontaktu.

Po prostu się sprawdza czy przesterowuje i tyle. Zamykam ten post.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu częstego przepalania się głośnika wysokotonowego Tonsil GDWK 9/80 w zestawie głośnikowym. Poruszono kwestię wymiany cewki na mocniejszą (np. 120 W) i jej wpływu na wytrzymałość głośnika, jednak wskazano, że sama większa cewka nie gwarantuje lepszej trwałości, a może nawet powodować problemy z blokowaniem się w szczelinie magnetycznej. Istotne jest również, że moc nominalna głośnika nie zawsze odpowiada rzeczywistej wytrzymałości, a sukces zależy także od innych elementów, takich jak wielkość magnesu i stan zwrotnicy. W zestawie często brak jest pełnej zwrotnicy, a zamiast niej stosowany jest pojedynczy kondensator (np. 1uF ceramiczny), który ma chronić głośnik przed przeciążeniem. Przesterowanie wzmacniacza (słyszalne zniekształcenia) jest główną przyczyną uszkodzeń głośników wysokotonowych, dlatego zaleca się unikanie maksymalnego wzmocnienia i stosowanie dodatkowych zabezpieczeń, takich jak cewka tłumiąca czy żarówka w torze sygnału. Wzmacniacz Sony TA-FE230 (2x55W) jest używany z tym głośnikiem, a problem pojawia się przy dużej głośności i korekcji tonów. Zaleca się kontrolę kondensatora i zwrotnicy oraz ostrożne ustawianie głośności, aby uniknąć przesteru i uszkodzeń. Wymiana głośnika na inny model wymaga rekonfiguracji zwrotnicy. Pomiar przesteru można wykonać słuchem, obserwując zniekształcenia dźwięku.
REKLAMA