Sam tego chciałeś, chciałem nie powodowac awantury no ale skoro już ją zrobiłeś.
1) tak to jest głośnik subbasowy, ALE nie wykorzystują go w konstrukcjach trójdrożnych z średniakiem 8"???(pomyślałeś o tym??), i nie zarzucaj mi tu braku wiedzy bo nawet nie rozumiesz co chce ci powiedziec. wiesz co to jest ind. własna cewki?? pisałem to 4 raz a ty dalej tego nie rozumiesz, skąd sie takie ludzie biorą.
2) przecież ja nie napisałem, że jak pasmo obniży sie do 800 Hz to się coś stanie, lecz napisałem, że to będzie konsekwencją zwiększonej ind. cewki.
3)
Cytat: Chodzi o to, że im większa średnica głośnika tym (teoretycznie większa śrenica cewki)
czytałeś to ?? albo byłeś zbyt podekscytowany moją wypowiedzią i nie zrozumiałeś??.
Nie pisałem, że duże cewki są tylko dla bajeru pisałem, że
sa nieuniknione w niektorych przypadkach jakim jest np. duża średnica membrany
4) ok sa nawijane płaskim drutem, ale wypełnienie drutu w szczelinie może być podobne jak w przypadku cewki wielowarstwowej. w tym wypadku liczy się odległość cewki od nabiegunnika. A mówiąc szczerze beyma jest w tych sprawach równiez rozrzutna, (dla przykładu odl. cewki od nabiegunnika w głośniku beyma 15DX wynosi 0,375mm dla porównania stary gds30/50 miał 0,25mm. I co ??? zmniejszysz szczeline dwukrotnie to potrzebujesz 4x większej energii magnesu.
5)
Cytat: średnica może nam pomóc w określeniu mocy głośnika
dlka obalenia tego argumentu posłużę sie dosyć nie codziennym przykładem przewijałem kiedyś monacora z "imgstage line" cewka 75mm 8Ohm moc 200W wiesz jakim drutem był fabrycznie nawinięty ??? ja wiem 0,25 mm i teraz dla porównania gdn30/80 tonsila miał 4 warstwowa cewka nawijana drutem 0,28 i moc 80 Watt i co ?? karkas również na aluminium klej żywiczny i powiem ci że gdyby nie jego bardzo miękkie zawieszenie to strzymałby więcej niż ten monacor.
6) Coś ci jeszcze powiem "maniaku" ta dzisiejsza moc to jest w 60% udawana po prostu przez te pare lat zmieniły się kryteria w jakich podaje się i mierzy przetwornik jak i końcówki, tak więc jeśli chcesz być "
na moim poziomie" proponuje troszke cofnąć się do historii
7) przed nikim nie muszę się popisywac, popisałeś to się tylko ty swoją niewiedzą, udowodniłem, że nie miałeś racji i tyle, kto mądry to zrozumiał, no ale ty pewnie do takich nie należysz, ale co mnie to zresztą obchodzi.
8 ) A tak bardzo dziękuję za gratulacje, w końcu nie każdy go używa.!!!!!!!!
Z poszanowaniem żegnam i życzę nie popadać w skrajne emocje tylko siąść do książki z fizyki i posiedzieć zawsze wieczorem.(może pomoże)