logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes 815 Atego - trudne odpalanie, cofanie paliwa, czujnik położenia wału, OBD

mistalmarcin896 22 Lip 2022 11:21 4107 19
REKLAMA
  • #1 20111753
    mistalmarcin896
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam, mam problem z moim Mercedesem, po 2 -3 godzinach postoju samochód ciężko odpala, a jak go odpalam raz za razem to pali na dotyk, czasem jest tak że ładnie zapala a czasem jest tragedia tak jak by mu się paliwo cofało. Celowałem na czujnik położenia wału ale mechanik stwierdził że wadą jest coś z paliwem, a pod komputer nie da się podłączyć, coś jest nie tak z wejściem OBD.
    Ktoś miał podobny problem?
  • REKLAMA
  • #2 20111785
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Możesz wymienić kawałek wężyka na przeźroczysty (ewentualnie dodatkowo dołożyć pompkę ręczną) i zobaczyć czy rzeczywiście się cofa. Nie znam tego samochodu, ale w niektórych jest wstępna pompa elektryczna w zbiorniku, możesz ustalić czy u Ciebie jest i ewentualnie sprawdzić.
    Przywrócenie diagnostyki myślę że też warto zrobić, może się wtedy czegoś dowiesz.
  • #3 20111800
    mistalmarcin896
    Poziom 5  
    Dzięki za podpowiedź założę zaworek zwrotny i zobacze co się będzie działo
  • #4 20112044
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3631
    815 nic nie mówi o aucie które jest ćwierć wieku w produkcji. Może być zrobione wczoraj, a może kilkanaście lat temu. Może mieć OBD, a może mieć gniazdo starszej generacji. Taka sztuka bliżej opisać auto? Choćby jaki rocznik? Albo nawet VIN podać?
  • #5 20112076
    mistalmarcin896
    Poziom 5  
    Rok produkcji 2006
    WDB9700211L150916

Dodano po 2 [minuty]:

Silnik 4 cylindry
    OM 904
  • #6 20112457
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    mistalmarcin896 napisał:
    założę zaworek zwrotny i zobacze co się będzie działo

W obwodzie już jest zaworek zwrotny - przed filtrem wstępnym. Widocznie przepuszcza.
  • REKLAMA
  • #7 20112486
    mistalmarcin896
    Poziom 5  
    To trzeba go wymienić na nowy?
  • REKLAMA
  • #8 20112736
    jarekgol
    Poziom 40  
    Albo najpierw sprawdzić - patrz przeźroczysty wężyk. Chyba że masz chęć w to ustami dmuchać. Zaletą sprawdzenia jest też to, że nigdy nie wiesz jakiej jakości będzie następny, takie czasy ;)
  • #9 20112788
    mistalmarcin896
    Poziom 5  
    Dzięki za podpowiedzi spróbuje coś podziałac z tym
  • #10 20113972
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Oprócz tego jest drugi zaworek „na powrocie” którego zadaniem jest utrzymanie odpowiedniego ciśnienia w układzie w czasie pracy silnika i po jego zatrzymaniu.
  • #11 20114159
    marcos5
    Poziom 24  
    Ocena: 151
    Kolego sprawdź jeszcze oring na filtrze wstępnym siatkowym , w zestawach zamienników są dwa oringi cienki i gruby , o pomyłkę nie trudno, a efekt usterki podobny .
  • #12 20114173
    mistalmarcin896
    Poziom 5  
    Dzieki kolego a który lepiej grubszy założyć jak już będę miał ?
  • #13 20114192
    jarekgol
    Poziom 40  
    @marcos5 że się cofa, czy zasysa powietrze przy okazji, czy oba?
  • #14 20114292
    marcos5
    Poziom 24  
    Ocena: 151
    Problem z oringami jest taki że filtr pasuje do różnych marek samochodów, najlepiej zmierzyć stary oring , lub zamówić oryginał. Zdarzało mi się kilka razy że musiałem zastosować stary oring żeby normalnie odpalał.
  • REKLAMA
  • #15 20560556
    MateuszMB
    Poziom 2  
    Witam, chciałbym odświeżyć temat.
    Mam podobny problem z moim Mercedesem 815 Vario rok 2006 silnik 904.936.
    Samochód kupiłem niedawno.
    Na początku na zimnym silniku palił dobrze, problem był po kilkugodzinnym postoju i na letnim silniku.
    Po wymianie filtrów (hengst) przez ok tydzień silnik palił super w każdych warunkach. Później problem powrócił.
    Znów wyczyściłem filtr wstępny z kulką i założyłem dodatkowy zaworek zwrotny z filtrem zaraz za zbiornikiem. Przez dwa dni odpalał dobrze, a teraz znów jest gorzej.
    Gdzie szukać przyczyny, gdzie szukać zaworka na powrocie, może tam jest problem?
    Za każda pomocną informację z góry dziękuję.
  • #16 20561407
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Poniżej zamieszczam obrazek układu paliwowego dla motora 904. Wiem, że wielu osobom się to przyda.
    Mercedes 815 Atego - trudne odpalanie, cofanie paliwa, czujnik położenia wału, OBD Mercedes 815 Atego - trudne odpalanie, cofanie paliwa, czujnik położenia wału, OBD Mercedes 815 Atego - trudne odpalanie, cofanie paliwa, czujnik położenia wału, OBD
  • #17 20562661
    serwis_gh
    Specjalista - układy wtrysku Diesel
    Ocena: 1239
    Witam
    I jest wiele paliwa w zbiorniku?
    Sprawdź na pełnym.
  • #18 20562773
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    MateuszMB napisał:
    założyłem dodatkowy zaworek zwrotny z filtrem zaraz za zbiornikiem

Nie tędy droga. Mercedes nie lubi jak się go poprawia. Znajdź przyczynę i ją zlikwiduj!
    Oprócz zaworka zwrotnego jest w układzie zaworek utrzymujący ciśnienie (zdaje się numer 8). Jeżeli po wyłączeniu silnika ciśnienie podawane na linię zasilającą wtryski nie będzie się utrzymywać to również będą problemy jakie opisałeś.
  • #19 20563030
    MateuszMB
    Poziom 2  
    Dziękuję za sugestie.
    Zaworek założyłem, żeby sprawdzić czy będzie jakaś poprawa. Będę musiał znaleźć zaworek utrzymujący ciśnienie i sprawdzić, może to w nim tkwić problem.
    Dodam, że wczesniej jak chwilkę pokręcił rozrusznik i odpalił, to silnik od razu pracował równo.
    Teraz coraz częściej jak odpali to tak jakby dopiero "rozpędza się" do obrotów biegu jałowego.
    Zastanawia mnie tylko fakt, że po wymianie filtra paliwa, przez tydzień silnik odpalal jak na Mercedesa przystało. :)
  • #20 20566000
    Stary Brat
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 171
    Najczęstszym problemem w tych silnikach jest filtr paliwa, który jest wkładem wymiennym z taką szeroką uszczelką u dołu filtra. Po wyjęciu wkładu filtra (patrz rysunek kolegi Gerri - poz 2), odkrywa się kanał spustowy z filtra oznaczony (przy filtrze jako ujście przez 2.1). jest on na dole filtra w tym plastikowym wałku co na niego nakłada się wkład filtra. Ten zaworek kierunkowy (2.1) jest zawsze otwarty (on się zamyka jak odkręcasz przewód od filtra). Ale ten kanał od środka jest zamykany przez uszczelkę wkładu filtra.
    Postępowanie z wymianą filtra jest następujące: Po wymontowaniu starego wkładu filtru paliwa, oczyszczamy komorę filtrującą, i wkładamy wkład do wnętrza komory (nie zapinamy go do pokrywki). Ponieważ te silniki przeważnie nie nie mają pompki ręcznej, należy napełnić filtr paliwem zalewając go, lub odkręcić przewód powrotny od filtra w kierunku zbiornika paliwa, (właśnie zadziała ten zaworek i paliwo z filtra nie powinno wyciekać, i w ten przewód pompować powietrze w kierunku do zbiornika paliwa (ostrożnie nie za dużo, żeby zbiornika nie rozsadzić), a paliwo zacznie być wypierane ze zbiornika i zacznie napełniać filtr. Gdy paliwo napełni się pod gwint filtra, zakręcić przewód odpływowy, paliwo nie powinno schodzić z filtru, bo właśnie ta uszczelka na filtrze zapobiega opróżnianiu się filtra. Zakręcić pokrywę filtra i silnik bez zbyt długiego kręcenia powinien odpalić. Zdarza się że niektórzy producenci wkładów filtra do tego modelu robią tą uszczelkę dolną nie zbyt dokładnie lub z materiału który "puchnie" po pewnym czasie i nie uszczelnia tego kanału odpływowego.
    Proszę nie traktować tego za reklamę firmy ale filtry Hengst nie robiły tego problemu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z trudnym odpalaniem Mercedesa 815 Atego, który występuje po 2-3 godzinach postoju. Silnik czasami odpala bez problemu, a innym razem ma trudności, co sugeruje cofanie paliwa. Mechanik podejrzewa problemy z układem paliwowym, a nie czujnikiem położenia wału. Użytkownicy sugerują wymianę zaworka zwrotnego, sprawdzenie oringów na filtrze paliwa oraz diagnostykę OBD, która może ujawnić inne usterki. Wskazówki obejmują również sprawdzenie ciśnienia w układzie paliwowym oraz ewentualne zainstalowanie przeźroczystego wężyka do obserwacji przepływu paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA