logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak włączać/wyłączać lampki LED przez gniazdko sterowane za pomocą Wi-Fi?

kamatsu 22 Lip 2022 15:16 261 6
REKLAMA
  • #1 20112087
    kamatsu
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Witam
    Kupiłem girlande (lampki) ogrodowa. Chciałem włączać i wyłączać lampi przez gniazdko sterowane wifi, okazało się ze wtyczka do lampek ma swój własny włącznik. Wtyczka jest nierozbieralna, labo rozbieralna tylko raz :)
    lampki będą podwieszane pod dachem wiec nie chciałbym za każdym razem wychodzić po drabinie żeby je włączyć.
    Można to jakoś przerobić ?

Jak włączać/wyłączać lampki LED przez gniazdko sterowane za pomocą Wi-Fi?[/twitter]
  • REKLAMA
  • #2 20112092
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1881
    Jak włącznik jest typu monostabilny a zasilacz po podłączeni zasilania 230V czeka na jego naciśnięcie to nic nie można zrobić
  • REKLAMA
  • #3 20112100
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2100
    kamatsu napisał:
    Można to jakoś przerobić ?

Myślę, że nie trzeba nic przerabiać. Mam podobne "cudo" i nie potrzeba za każdym razem używać tego przycisku.
    Załączenie gniazda automatycznie uruchamia lampę.
  • REKLAMA
  • #4 20112105
    kamatsu
    Poziom 12  
    Myślę że kolega HD-VIDEO ma rację, po zaniku napięcia muszę lampki ponownie włączyć z włącznika który jest we wtyczce do lampek.
    Jeszcze mam pytanie, czy jest możliwość zastosowania ładowarki do telefonu zamiast oryginalnej wtyczki?
  • REKLAMA
  • #5 20112119
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2100
    kamatsu napisał:
    po zaniku napięcia muszę lampki ponownie włączyć z włącznika który jest we wtyczce do lampek.

Sprawdziłeś to fizycznie? Ten przycisk jest tylko włącz/wyłącz czy może ma też funkcję ściemniania?
    Mam prawie identyczny i on załącza się samodzielnie.
  • #6 20112120
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1881
    Wygląda na zasilacz, zobacz czy przy LEDch są jakieś rezystor
  • #7 20112625
    kamatsu
    Poziom 12  
    Przycisk ma 3 funkcje, włącza, wyłącza i jest też możliwość włączenia światełek na 6godzin.

Nie widzę czy są rezystory bo jest założona termokurczka.
    Wygląda na to że nie ma.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił girlandę LED do ogrodu, którą chciałby włączać i wyłączać za pomocą gniazdka sterowanego Wi-Fi. Okazało się, że wtyczka lampek ma własny włącznik, co utrudnia automatyzację. W odpowiedziach zasugerowano, że jeśli włącznik jest monostabilny, to po zaniku napięcia lampki mogą wymagać ponownego włączenia. Inni użytkownicy podzielili się doświadczeniami, że ich podobne urządzenia automatycznie włączają się po podłączeniu zasilania. Pojawiło się również pytanie o możliwość użycia ładowarki do telefonu zamiast oryginalnej wtyczki. Użytkownik potwierdził, że przycisk ma funkcje włączania, wyłączania oraz automatycznego włączenia na 6 godzin.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA