logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stan inteligentnych lamp po zaniku zasilania - szyno-przewody, bramka ZigBee, Tuya, konfiguracja

dzony1234 17 Kwi 2023 10:29 1173 4
  • #1 20543619
    dzony1234
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    Zastanawiam się nad kwestią wyboru inteligentnych lamp do szyno-przewodów. Chciałbym za pomocą bramki zigBee dodać wszystkie lampy do aplikacji Tuya. Po całej konfiguracji załóżmy że wieczorem wyłączam lampy za pmocą aplikacji a następnie rano chce je załączyć klasycznie za pomocą wyłącznika zamontowanego w puszcze elektrycznej. Tak więc zmieniam stan wyłącznika z zwartego na rozwarty i następnie znów na zwarty. Czy instnieje możliwość skonfigurowania tak lamp w tej aplikacji aby po zaniku zasilania powracały one o stanu pracy (świecenia) ?
    Dziekuje bardzo za pomoc, ponieważ mam wątpliwości czy zdecydować sie na takie rozwiązanie.
  • Pomocny post
    #2 20543648
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Ocena: 266
    Nie ma takiej możliwości, i jest to bez sensu. Po zaniku zasilania włączałoby się oświetlenie i zużywało prąd. Wyobraź sobie że takie coś dzieje się gdy akurat wyjechałeś na parę dni...
    Wszystkie włączniki lamp zmieniasz na włączniki Wifi i komfigurujesz je dowolnie tak, by za włączanie i wyłączanie lamp odpowiadała elektronika i program, a nie fizyczne odcięcie zasilania.
  • #3 20543663
    dzony1234
    Poziom 9  
    Dziękuje za pomoc,
    czyli jedynym rozwiązaniem są wyłączniki wi-fi, lecz czy w takim przypadku nie odpadnie mi opcja sterowania regulacją barwy oświetlenia ?
    Bo nie mogę wyszukać w ofercie żadnego producenta aby włączniki posiadały takiego opcje.
    Tak więc muszę zdecydować sie na jedno bądź drugie rozwiązanie ?
  • #4 20543675
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Ocena: 266
    Szczerze musiałbyś kupić z jeden taki włącznik i dokładniej sprawdzić jakie są dokładne opcje konfiguracji z tymi lampami. Normalnie w tych systemach wszystko robi albo aplikacja, albo bramka Zigbee, i jedynie smartfonem ustawiasz zależności pomiędzy urządzeniami. Sam mam to przykładowo tak ustawione, że gdy otwieram okno to automatycznie zakręca się kaloryfer (głowica termostatyczna na wifi), a włącznik od światła 3-polowy środkowym kanałem włącza wentylator. Nie wiem czy w Twoim przypadku będziesz miał tylko opcję ustawienia, że włącznik może włączyć lampę i będzie świeciła z parametrami domyślnymi, poprzednimi, czy dokładnie będziesz mógł określić który włącznik będzie zapalał którą lampę z jaką barwą. To jest tylko i wyłącznie kwestia oprogramowania i nic na 100% nie mogę powiedzieć.
  • #5 20543686
    dzony1234
    Poziom 9  
    Okej zamówię bramki i wyłączniki wi fi i postaram się po prostu potestować możliwości aplikacji
REKLAMA