logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieprawidłowa praca silnika Stiga ST 350 w traktorku kosiarce STIGA Tornado 2098

Norbertchrobot 23 Lip 2022 07:46 8046 7
REKLAMA
  • #1 20112813
    Norbertchrobot
    Poziom 4  
    Ocena: 11
    Witam.

Od pewnego czasu zmagam się z problemem falujących obrotów w silniku STIGA ST 350. Silnik jest od traktorka kosiarki STIGA Tornado 2098 (w załączniku dokładny model).

Traktorek ma też problem z niskimi obrotami. Mianowicie, gdy pociągnie się dźwignię obrotów maksymalnie na pozycję "Żółwia" to urządzenie gaśnie. Natomiast po przełożeniu dźwigni na pozycję "Zająca", obroty nie są jednostajne tylko falują.

Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Co sprawdzić, wyregulować, ustawić, wymienić?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Norbert
    Załączniki:
    • Nieprawidłowa praca silnika Stiga ST 350 w traktorku kosiarce STIGA Tornado 2098 20220710_201031.jpg (1.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nieprawidłowa praca silnika Stiga ST 350 w traktorku kosiarce STIGA Tornado 2098 20220710_201152.jpg (922.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nieprawidłowa praca silnika Stiga ST 350 w traktorku kosiarce STIGA Tornado 2098 20220710_201118.jpg (546.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20112895
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 437
    Ile motogodzin przepracował?
  • REKLAMA
  • #3 20112902
    Norbertchrobot
    Poziom 4  
    Patrząc tak "na oko", ponieważ traktor nie ma licznika motogodzin, to ma gdzieś tak 40-50 motogodzin.
  • #4 20113369
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2543
    Zależy jaki gaźnik posiadasz w silniku.
    Według zdjęć przypuszczalnie taki jak silnikach Hondy GX (klony Keihina).
    W takim gaźniku pod śrubą regulacyjną przepustnicy znajduje się taki plastikowy element w kształcie litery T który jest dyszą paliwową biegu jałowego. Żeby ją wyjąć należy zachować takie samo ustawienie śruby regulacyjnej (zaznaczyć położenie kątowe i zapamiętać długość wysunięcia gwintu) i śrubę regulacyjną wykręcić. Potem jest dojście do wyjęcia tego elementu z dyszą (uszczelnioną oringiem) która będzie na pewno przytkana. Dobrze jest także sprawdzić i przedmuchać rurkę emulsyjną (wewnątrz komory pływakowej). Gaźnik może mieć zablokowaną regulację składu mieszanki biegu jałowego, więc nie ma czego w nim regulować.
    Gdybyś miał w silniku gaźnik Nikki, albo inne dziwne plastikowe amerykańskie dziwadło, to z naprawą byłby dużo większy problem.
  • REKLAMA
  • #5 20114177
    Norbertchrobot
    Poziom 4  
    Witam.

Wczoraj, na spokojnie odkręciłem pokrywę i podstawę filtra powietrza razem z filtrem oraz odkręciłem też gaźnik. Przejrzałem dokładnie uszczelkę przed, jak i po kolektorze dolotowym - uszczelki w bardzo dobrym stanie.
    Co do gaźnika to jedyne co zrobiłem to odkręciłem komorę pływakową, wyjąłem trzpień od podtrzymywania pływaka, wyjąłem sam pływak razem z iglicą na sprężynce oraz odkręciłem rurkę emulsyjną (kawałek rurki z dziurkami po bokach). Wszystko to dokładnie wyczyściłem, przedmuchałem sprężonym powietrzem i złożyłem wszystko w całość. Niestety, ale po odpaleniu dalej występują problemy z obrotami.

Odpowiedź dla użytkownika: "BANANvanDYK":
    Co do śruby regulacyjnej przepustnicy biegu jałowego (Załącznik 1) oraz dyszy paliwowej biegu jałowego (Załącznik 2) to muszę to porozbierać wszystko i dokładnie wyczyścić, a przy tym zapamiętać położenie śruby regulacyjnej?

P.S.
    Dodatkowo w załączniku model gaźnika.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Norbert
    Załączniki:
    • Nieprawidłowa praca silnika Stiga ST 350 w traktorku kosiarce STIGA Tornado 2098 Załącznik 2.jpg (1.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nieprawidłowa praca silnika Stiga ST 350 w traktorku kosiarce STIGA Tornado 2098 Załącznik 1.jpg (1.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nieprawidłowa praca silnika Stiga ST 350 w traktorku kosiarce STIGA Tornado 2098 20220723_181017.jpg (905.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 21084966
    zbigwiejak
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Udało się znaleźć rozwiązanie.? Mam ten sam problem w tym samym silniku.
  • #7 21085475
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2543
    Gaźnik do czyszczenia, wraz z dyszą biegu jałowego pod śrubą regulacyjną obrotów biegu jałowego.
    W tym roku także czyściłem gaźnik, bo po zimie zaczął falować na wolnych obrotach/gasnąć. Dysza okazała się czysta. W rozpylaczu i rurce emulsyjnej było pełno czarnego „piasku”, ciekawe skąd się wziął skoro wszędzie indziej było czysto, zbiornik paliwa i paliwo zawsze były czyste.
  • #8 21590704
    arkadiusznogaj
    Poziom 1  
    Ja miałem takie same objawy jak u was i okazało się, że korek zbiornika paliwa ma odpowietrznik i się guma przestawiła i nie było powietrza. Lekko odkręciłem korek i obroty wróciły i przestał gasnąć.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niestabilnej pracy silnika STIGA ST 350 w traktorku kosiarce STIGA Tornado 2098, objawiającej się falującymi obrotami na pozycji "Zająca" oraz gaśnięciem na pozycji "Żółwia". Traktorek ma około 40-50 motogodzin. Przyczyną mogą być zanieczyszczenia w gaźniku, szczególnie w dyszy paliwowej biegu jałowego pod śrubą regulacyjną przepustnicy oraz w rurce emulsyjnej. Zaleca się dokładne rozebranie gaźnika, zapamiętanie ustawienia śruby regulacyjnej, wyjęcie i oczyszczenie plastikowego elementu dyszy biegu jałowego oraz przedmuchanie rurki emulsyjnej sprężonym powietrzem. Uszczelki kolektora dolotowego i filtra powietrza były w dobrym stanie. Dodatkowo, problem może wynikać z niedrożności odpowietrznika korka zbiornika paliwa, co powoduje brak dopływu powietrza i niestabilne obroty; jego lekka regulacja przywraca prawidłową pracę silnika. W gaźniku stwierdzono obecność czarnego osadu („piasku”) w rozpylaczu i rurce emulsyjnej, mimo czystości paliwa i zbiornika. Gaźnik przypomina modele stosowane w silnikach Honda GX (klony Keihina). W przypadku innych typów gaźników, np. Nikki, naprawa może być bardziej skomplikowana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA