logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Padła pompa w chłodzeniu SilentiumPC Navis RGB 240 - temperatura procesora i7-8700 do 100°C

AndzioK 24 Lip 2022 20:54 8634 34
REKLAMA
  • #1 20114979
    AndzioK
    Poziom 4  
    Ocena: 24
    Witam, posiadam chłodzenie SilentiumPC Navis RGB 240 2x120mm albo raczej posiadałem, ponieważ prawdopodobnie padła w nim pompa, ale do tego przejdziemy za chwilkę i może zacznę od specyfikacji komputera :

Płyta Główna: MSI Z370-A PRO
    Procesor: Intel Core I7-8700 3.2GHZ
    Zasilacz: Thermaltake Smart SE 630W

Jako że dziś miałem trochę wolnego czasu postanowiłem wymienić pastę na procesorze (tylko pasta Thermal Grizzly) przed wymianą temperatury w stresie nie przekraczały 70 stopni po wymianie bez obciążenia dochodziły do 100 stopni. (Programy jakim sprawdzam temperaturę to HWMONITOR I SPEECCY) więc wymieniłem drugi raz pastę lecz nadal to samo. Wyrzuciłem cały AIO i podpiąłem standardowe chłodzenie, co było w zestawie z procesorem. Temperatura bez obciążenia waha się do 50 stopni, w stresie dochodzi do 100 stopni. Wracając jeszcze do AIO podpiąłem pompę do sata czy pompka żyję i coś tam słychać że pompuję, ale słychać też jakby miała powietrze, wcześniej jeszcze nie dodałem ale gdy pierwszy raz zamontowałem chłodzenie wodne to oba przewody były zimne, nagrzewały się może trochę tylko od innych podzespołów, a pompka i płyta były gorące.

I teraz pytanie do was czujnik temperatury świruję? Pompka dead? Płyta umiera?

Padła pompa w chłodzeniu SilentiumPC Navis RGB 240 - temperatura procesora i7-8700 do 100°C
  • REKLAMA
  • #2 20115115
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 977
    Rozumiem, że zestaw jest "bezobsługowy", bez możliwości dolania płynu, bądź odpowietrzenia?
    Jak skończyła się gwarancja, a nawet nie wiesz, czy kręci się silnik pompki, to bym rozebrał bloczek z pompka, bo może to jakaś głupota, a może nie.
    Ten wynalazek nie ma sterowania i monitoringu działania pompki, tylko świecidełek?
    HWiNFO nie pokazuje obrotów pompki?
    Wcześniej - zdemontowałeś bloczek, obejrzyj, czy żeś w trakcie tej akcji. nie naderwał jakiego kabelka, bo jak napisałeś, przed zmianą pasty działało, ażeby tak nagle padła pompka, to chyba trzeba mieć bardzo wysokie pH...
  • REKLAMA
  • #3 20115123
    AndzioK
    Poziom 4  
    g107r napisał:
    Rozumiem, że zestaw jest "bezobsługowy", bez możliwości dolania płynu, bądź odpowietrzenia?
    Jak skończyła się gwarancja, a nawet nie wiesz, czy kręci się silnik pompki, to bym rozebrał bloczek z pompka, bo może to jakaś głupota, a może nie.
    Ten wynalazek nie ma sterowania i monitoringu działania pompki, tylko świecidełek?
    HWiNFO nie pokazuje obrotów pompki?
    Wcześniej - zdemontowałeś bloczek, obejrzyj, czy żeś w trakcie tej akcji. nie naderwał jakiego kabelka, bo jak napisałeś, przed zmianą pasty działało, ażeby tak nagle padła pompka, to chyba trzeba mieć bardzo wysokie pH...

Jest to moje pierwsze chłodzenie wodne i jest to raczej zestaw bezobsługowy. Przy chłodnicy jest jakaś zatyczka, ale nigdy tego nie ruszałem, pewnie tamtędy się spuszcza płyn z układu, a czy jest odpowietrzenie nie mam pojęcia. Napisałem do xkomu zobaczę co mi napiszą, bo pompka była już na gwarancji bo wentylator przestał działać, jeżeli nie da rady z gwarancją to sprawdzę jak wygląda ta pompka od środka.
    Pompka nie ma sterowania i monitoringu działania pompki (podłącza się ją do SATA i od uruchomienia komputera pompuje cały czas) jedynie to świecidełka RGB. Od pompki odchodzą dwa kabelki jeden do SATA drugi od oświetlenia. Kabelki są w całości, jak zawsze byłem przy wymianie bardzo delikatny. Raczej mam pecha i tyle.
  • REKLAMA
  • #4 20115137
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8188
    W jaki sposób było to chłodzenie zamontowane? Chodzi dokładnie o to, w którą stronę był obrócony blok na procesorze i gdzie był zamontowany wymiennik ciepła (oraz w którą stronę wychodziły węże z niego). Być może się wydawać, że takie chłodzenia można montować dowolnie, ale tak nie jest - niektóre kombinacje montażu najczęściej doprowadzają do usterki. Stąd pytanie.
  • #5 20115144
    AndzioK
    Poziom 4  
    Proszę się nie śmiać, uważam że lepiej to będzie zrozumiałem po tym obrazku
  • #6 20115165
    dt1
    Admin grupy komputery
    Obrazek jest dobry, nie ma się co śmiać. W pozycji takiej jak ta istotne jest, aby węże od wymiennika ciepła były na dole (jak u Ciebie), a przeciwna strona wymiennika była powyżej poziomu pompy (tego nie wiadomo). Jeśli tak jest to dobrze. Jeśli pompka na procesorze jest najwyższym punktem tego chłodzenia, to źle.

Najbezpieczniejszym dla chłodzenia wodnego sposobem montażu jest zamocowanie chłodnicy poziomo na górnej części obudowy, chociaż oczywiście nie zawsze ma się taką możliwość.
  • #7 20115166
    g107r
    Poziom 41  
    Ja dałbym wężami do góry, to co narysowałeś, umożliwia zapowietrzenie blokopompki w górnej jej części, a wężami do góry, ewentualne powietrze wydostanie się do węży, ale pompka będzie 'zatopiona".
  • #8 20115176
    AndzioK
    Poziom 4  
    dt1 napisał:
    Obrazek jest dobry, nie ma się co śmiać. W pozycji takiej jak ta istotne jest, aby węże od wymiennika ciepła były na dole (jak u Ciebie), a przeciwna strona wymiennika była powyżej poziomu pompy (tego nie wiadomo). Jeśli tak jest to dobrze. Jeśli pompka na procesorze jest najwyższym punktem tego chłodzenia, to źle.

Najbezpieczniejszym dla chłodzenia wodnego sposobem montażu jest zamocowanie chłodnicy poziomo na górnej części obudowy, chociaż oczywiście nie zawsze ma się taką możliwość.

Najwyższym punktem w obudowanie od chłodzenia wodnego była chłodnica, która była wyżej od pompki zamontowanej na procku. Montaż chłodnicy w górnej części obudowy jest dość utrudniony.

g107r napisał:
    Ja dałbym wężami do góry, to co narysowałeś, umożliwia zapowietrzenie blokopompki w górnej jej części, a wężami do góry, ewentualne powietrze wydostanie się do węży, ale pompka będzie 'zatopiona".

Zamontowałem w ten sposób chłodnicę, lecz temperatura była taka sama.

Samą chłodnicą pokręciłem w różne strony i zaczęła cicho pracować, tak jakby powietrze gdzieś uciekło w stronę chłodnicy, odpowietrzenia raczej w tej chłodnicy nie ma a wymiana płynu(obstawiam, że trzeba zrobić tak, żeby pompa chodziła i zaciągnęła sobie ile potrzebuje i zostawić na kilka minut, żeby odprowadzić wszystkie pęcherzyki powietrza i zakręcić)
  • #9 20115177
    dt1
    Admin grupy komputery
    g107r napisał:
    Ja dałbym wężami do góry

Dałbyś źle - nie powinno się tak montować chłodzenia. Autor ma prawidłowo węże na dole.
  • #10 20115189
    AndzioK
    Poziom 4  
    dt1 napisał:
    g107r napisał:
    Ja dałbym wężami do góry

Dałbyś źle - nie powinno się tak montować chłodzenia. Autor ma prawidłowo węże na dole.

Tak jak w samochodzie, najwyższym punktem jest zbiornik wyrównawczy, więc ewentualne powietrze powinno sie znajdować w górnej części chłodnicy, lecz żadnego odpowietrzenia tam nie widzę.
  • #12 20115194
    AndzioK
    Poziom 4  
    dt1 napisał:
    Zwykle są to układy zamknięte bez możliwości serwisowania niestety.

Płyn na 100% jest, wycieku z pompy nie zauważyłem. Jest tylko jakiś korek do spuszenia płynu, ale narazie tego nie ruszam, zobaczę co mi z xkomu odpiszą. Ale raczej odrzucą reklamację, bo gwarancja byla do marca tego roku, chociaż reklamowałem raz już ten produkt. Może się uda.

Do testów zamówiłem sobie jeszcze Fortis 5 i będę testował czy aktualne chłodzenie nie daje rady czy problemem jest płyta główna, czujniki temeratury.
  • REKLAMA
  • #13 20115208
    g107r
    Poziom 41  
    Ja pisałem o blokopompce/bloku wodnym, nie chłodnicy, chłodnica zresztą też mi się słabo podoba, ale to normalnie załatwiła by możliwość dolewania płynu.
    Może mamy inne doświadczenia?

Po co jest ten korek w chłodnicy?
    Może być w najwyższym punkcie chłodnicy, jak i najniższym.
    Obok węża? https://whatnext.pl/test-chlodzenia-silentiumpc-navis-rgb-240/
    Jeślibym chciał dolać i odpowietrzyć, to dałbym go w najwyższym punkcie.
  • #14 20115213
    AndzioK
    Poziom 4  
    g107r napisał:
    Ja pisałem o blokopompce/bloku wodnym, nie chłodnicy, chłodnica zresztą też mi się słabo podoba, ale to normalnie załatwiła by możliwość dolewania płynu.
    Może mamy inne doświadczenia?

Po co jest ten korek w chłodnicy?
    Może być w najwyższym punkcie chłodnicy, jak i najniższym.
    Obok węża? https://whatnext.pl/test-chlodzenia-silentiumpc-navis-rgb-240/
    Jeślibym chciał dolać i odpowietrzyć, to dałbym go w najwyższym punkcie.

Nie zrozumieliśmy się, jutro sprawdzę :)
  • #16 20117913
    dt1
    Admin grupy komputery
    W sumie tak powinno być, jeden przewód powinien być ciepły, powrót cieczy po przejściu przez wymiennik powinien być zimny.
    Nie jestem pewien, na ile ono powinno wydawać takie dźwięki (raz że pewnie nieco wzmocnione przez telefon, dwa - nie miałem nigdy tego modelu).
  • #17 20117922
    AndzioK
    Poziom 4  
    dt1 napisał:
    W sumie tak powinno być, jeden przewód powinien być ciepły, powrót cieczy po przejściu przez wymiennik powinien być zimny.
    Nie jestem pewien, na ile ono powinno wydawać takie dźwięki (raz że pewnie nieco wzmocnione przez telefon, dwa - nie miałem nigdy tego modelu).

Tylko chłodnica jest zimna, bez wentylatorów, nic ją nie chłodzi, wiec teoretycznie powinna być cała ciepła a tu nic :/

Teraz odkręciłem pompkę i dałem obok komputera i znów cicho pracuje. A na procka jest zainstalowany mały wiatraczek.

Jutro raczej ją rozbiorę i zobacze co w środku jest nie tak.
  • #18 20117934
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jest jeszcze jeden szczegół, który wcześniej umknął. Zarówno w instrukcji, jak i na filmie z instalacją blok na procesorze jest zamontowany tak, że przewody wychodzą koło slotów RAM, czyli musiałbyś o 180 przekręcić od Twojego aktualnego sposobu montażu. Być może to będzie miało jakiś wpływ na prace chłodzenia.

Dodano po 26 [minuty]:

Chociaż w sumie w tej samej instrukcji jest również pokazane, że węże są od strony portów, więc nie wiem, czy to ma znaczenie. Ogólnie instrukcja od tego chłodzenia jest bardzo słaba, aż wstyd taką wydawać. Pominięto zupełnie informacje, jakie sposoby montażu są nieprawidłowe i prowadza do nieoptymalnej pracy chłodzenia i jego wcześniejszej degradacji. Po poważnej firmie produkującej chłodzenie tego bym się spodziewał.

Potem widać takie potworki z chłodnicą zmontowaną na dnie obudowy komputera, gdzie to nie ma prawa poprawnie działać, bo pompa mieli w większości powietrze zamiast płynu.
  • #19 20118006
    g107r
    Poziom 41  
    AndzioK napisał:
    Teraz odkręciłem pompkę i dałem obok komputera i znów cicho pracuje.

Dając ją wyżej robi się głośniejsza?
    To pewnie mieli pianę, choć tego nie widać...
    Moja, po 12 latach, nie zawsze już ruszała, hałas był, ale wirnik stał..
    I zawsze po wymianie płynu był problem z odpowietrzeniem, niby wszystko zalane, pompka w zbiorniku też, lecz bez wygibasów z odpowietrzeniem bloku i przewodów, płyn nie leciał z węża odpływowego z bloków. Zwykle raczej wstępnie wyciekał, taki malutki "ciurek" z rurki wew fi 10mm, zamiast pełnego strumienia.
    Po wygibasach, pełna struga na jakieś 20cm, ogólnie w "zbiornik na chleb", trzeba było dokładnie celować.
    Tylko ja miałem z 8m przewodów, bo chłodnica za oknem :)
    .
  • #20 20118037
    AndzioK
    Poziom 4  
    dt1 napisał:

Chociaż w sumie w tej samej instrukcji jest również pokazane, że węże są od strony portów, więc nie wiem, czy to ma znaczenie. Ogólnie instrukcja od tego chłodzenia jest bardzo słaba, aż wstyd taką wydawać. Pominięto zupełnie informacje, jakie sposoby montażu są nieprawidłowe i prowadza do nieoptymalnej pracy chłodzenia i jego wcześniejszej degradacji. Po poważnej firmie produkującej chłodzenie tego bym się spodziewał.

Potem widać takie potworki z chłodnicą zmontowaną na dnie obudowy komputera, gdzie to nie ma prawa poprawnie działać, bo pompa mieli w większości powietrze zamiast płynu.

Pisałem do serwisu SilentiumPC i mi napisali że ustawienie pompki i chłodnicy jest prawidłowe. Dziś ją rozbiorę i zobaczę co w niej nie tak.
  • #21 20119265
    AndzioK
    Poziom 4  
    Rozkręciłem, wylałem ile się dało płynu, rozkręciłem blok i pod miedzianym blokiem było wszystko ubrudzone w jakieś szarej mazi i w piasku (czy co to było), sprawdziłem pompkę na sucho, działa, jutro jeszcze wezmę kompresorem wszystko ładnie przedmucham. Czym zalać chłodzenie? czy wystarczy woda destylowana na testy a potem co?
  • #22 20119267
    dt1
    Admin grupy komputery
    Niektórzy zalewają wodą demineralizowaną, jeszcze inni kupują specjalne płyny do tego celu, jeszcze inni leją płyny do chłodnic samochodowych - i one też dają radę.
  • #23 20119269
    AndzioK
    Poziom 4  
    dt1 napisał:
    Niektórzy zalewają wodą demineralizowaną, jeszcze inni kupują specjalne płyny do tego celu, jeszcze inni leją płyny do chłodnic samochodowych - i one też dają radę.

Właśnie mam gdzieś płyn chłodniczy do auta i tak czy mogę takim zalać i sprawdzić. Napisałem jeszcze do serwisu zobaczę co oni mi napiszą.
  • #24 20119274
    dt1
    Admin grupy komputery
    Daj znać, bo trochę przewiduję, że będzie to raczej wymijająca odpowiedź tłumacząca, dlaczego tego nie powinieneś robić, jako że takie AIO nie jest serwisowalne przez użytkownika końcowego. Przynajmniej taką byś zapewne dostał od większości firm, szczególnie tych większych. Będę jednak naprawdę pozytywnie zaskoczony, jeśli napiszą coś sensownego i użytecznego.

Serwis SPC potrafił mnie już kilka razy pozytywnie zaskoczyć, więc być może i teraz się uda :)
  • #25 20122596
    AndzioK
    Poziom 4  
    dt1 napisał:
    Daj znać, bo trochę przewiduję, że będzie to raczej wymijająca odpowiedź tłumacząca, dlaczego tego nie powinieneś robić, jako że takie AIO nie jest serwisowalne przez użytkownika końcowego. Przynajmniej taką byś zapewne dostał od większości firm, szczególnie tych większych. Będę jednak naprawdę pozytywnie zaskoczony, jeśli napiszą coś sensownego i użytecznego.

Serwis SPC potrafił mnie już kilka razy pozytywnie zaskoczyć, więc być może i teraz się uda :)

Pozytywnie mnie zaskoczyli Ci powiem, nic mi już na email nie odpisali :D

A co do pompki przedmuchałem kompresorem, wyczyściłem, dużo z niej syfu wypada, tak jakby cała chłodnica była zakamieniona, pompka raz chodzi, raz tylko wibruje, raz się zatrzymuje, totalnie nie wiem w czym problem, zaraz zaleje chłodnice octem i się odkarmieni :D
  • #27 20122987
    AndzioK
    Poziom 4  
    dt1 napisał:
    Ciekawe, skąd by się tak kamień wziął... Chyba nie leją kranówy to tych AIO? Chociaż kto tam wie...

Nie twierdzę że jest to kamień. Otworzyłem AIO i była w nim jakaś szara maź, jakiś osad szary, a z chłodnicy gdy ją płukałem to wypadają jakieś kamyczki itd. Ja nie wiem czy to AIO jest jeszcze sprawne, bo raz pracuje, raz tylko wibruje, raz głośno chodzi, raz się zatrzymuje.
  • #28 20123000
    dt1
    Admin grupy komputery
    Pompka na pewno musiała oberwać, tym bardziej że jest ona zaprojektowana do przepychania tylko i wyłącznie płynu. Cokolwiek w tym chłodzeniu się znalazło mogło być dość prawdopodobnie powodem jego uszkodzenia.
  • #29 20123023
    AndzioK
    Poziom 4  
    dt1 napisał:
    Pompka na pewno musiała oberwać, tym bardziej że jest ona zaprojektowana do przepychania tylko i wyłącznie płynu. Cokolwiek w tym chłodzeniu się znalazło mogło być dość prawdopodobnie powodem jego uszkodzenia.

Wkurzyłem się i odciąłem przewody. Zalałem samą pompkę i wsadziłem ja do pojemnika z woda, żeby cały czas miała wodę i normalnie pompuje, wiec albo chłodnica nie ma przepływu, albo źle odpowietrzyłem, albo nw co :D
  • #30 20123232
    g107r
    Poziom 41  
    AndzioK napisał:
    Zalałem samą pompkę i wsadziłem ja do pojemnika z woda
    Destylowaną?
    Zalej borygiem, lub destylowaną, na zwykłej wodzie szybko coś urośnie.
    Chłodnicę spróbuj przepłukać, wiesz w którą stronę pchała pompka? To w drugą...
    Kawałek przezroczystego przewodu, w nim często można zobaczyć, czy
    AndzioK napisał:
    chłodnica nie ma przepływu, albo źle odpowietrzyłem, albo nw co

.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy awarii pompy w chłodzeniu wodnym SilentiumPC Navis RGB 240 stosowanym do chłodzenia procesora Intel Core i7-8700. Po wymianie pasty termoprzewodzącej temperatura procesora wzrosła do około 100°C, co wskazuje na brak skutecznego chłodzenia. Pompa podłączona do zasilania SATA działała nieregularnie, wydając dźwięki sugerujące obecność powietrza w układzie. Montaż chłodzenia był zgodny z zaleceniami, z chłodnicą umieszczoną wyżej niż pompa, jednak problem z odpowietrzeniem i przepływem płynu pozostał. Po rozebraniu układu stwierdzono obecność szarego osadu i zanieczyszczeń w bloku pompy i chłodnicy, co mogło blokować wirnik i ograniczać przepływ cieczy. Próby czyszczenia obejmowały przedmuchiwanie kompresorem oraz płukanie układu, a także zalanie octem i płynem chłodniczym samochodowym z wodą demineralizowaną w celu usunięcia osadów i kamienia. Pompa po wyjęciu i zanurzeniu w wodzie działała poprawnie, co sugeruje problem z przepływem w chłodnicy lub niewłaściwym odpowietrzeniem. W dyskusji podkreślono, że układ jest zamknięty i bezobsługowy, co utrudnia serwisowanie. Ostatecznie autor nie podjął się naprawy ze względu na uszkodzenie pompy i brak gwarancji. Inni użytkownicy potwierdzili podobne problemy z tym modelem, wskazując na konieczność rozbiórki i czyszczenia osadów blokujących pompę i finy chłodnicy. Zalecane jest stosowanie mieszaniny płynu chłodniczego samochodowego z wodą demineralizowaną oraz regularne odpowietrzanie układu, aby zapobiec powstawaniu osadów i awariom pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA