logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Który telefon wybrać: Redmi 9A/Note 10/10C, Realme C31 czy Motorola Moto E40?

D4mi4n_0 24 Lip 2022 21:43 1062 16
REKLAMA
  • #1 20115036
    D4mi4n_0
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam,
    kilka dni temu skończyła mi się poprzednia umowa w Play i chciałbym zawrzeć nową. Do tej pory miałem na doładowania po 30zł miesięcznie i ponownie zamierzam coś takiego wybrać, a dodatkowo za niewielką dopłatą dobrać sobie do tej umowy telefon.
    Odwiedziłem salon Play, żeby się zorientować, podałem jaka marka telefonów by mnie przede wszystkim interesowała i wysłuchałem co pracownik miał mi do zaoferowania. Przedstawiono mi takie telefony:

Xiaomi Redmi 9A 2GB RAM/32GB pamieć
    Xiaomi Redmi 10C 4GB RAM/64GB pamięć
    Realme C31 3GB RAM/32GB pamięć
    Motorola MotoE40 4GB RAM/64GB pamięć
    Xiaomi Redmi Note 10 5G 4GB RAM/64GB pamięć

W regulaminie było napisane, aby spróbować zastosować się do podanego schematu, więc oto on:

1. Nowy/używany.
    Nowy (bo o ile mi wiadomo w salonie Play nie oferują używanych)
    2. Jaką markę/model preferuję lub używałem do tej pory.
    Przez ostatnie 3 lata używałem telefonu marki Xiaomi i chciałbym przy tej marce zostać. Jeśli jednak ktoś uzna że ta Motorola lub Realme są warte rozważenia, prosiłbym o informacje o tym.
    3. System operacyjny: android, iOS, inny.
    Android
    4. Wielkość wyświetlacza.
    Nie ma to większego znaczenia.
    5. Do czego głównie potrzebny będzie telefon.
    Ma to być telefon na codzień. To lista rzeczy, które robiłem na telefonie dotychczas poza wiadomym faktem dzwonienia i sms'owania:
    przeglądanie mediów społecznościowych i ogólnie odwiedzanie różnego rodzaju stron internetowych / oglądanie filmów i filmików np. na YouTube / przeglądanie memów na różnych stronach / jakieś gierki typu Clash Royale, Pokemon GO / okazjonalne robienie zdjęć i nagrywanie którkich filmików / przeglądanie dokumenów / spotkania online na Microsoft Teams / przeglądanie poczty elektronicznej.
    6. Na jakich funkcjach zależy mi najbardziej.
    Wszystkie funkcje z poprzedniego punktu, no może z wyjątkiem tych gierek, są na równi dla mnie ważne.
    7. Jakie funkcje są mi całkowicie zbędne lub też mniej ważne.
    Nie mam pojęcia co w telefonie mogłoby być dla mnie całkowicie zbędne lub mniej ważne, ale zaznaczę tutaj że nie zamierzam robić na tym telefonie żadnych obróbek/edycji zdjęc, czy też programować. Nic z takich rzeczy, ani tym podobnych, nie będzie na nim robione.
    8. Warunki/miejsca w których głównie będzie użytkowany telefon.
    Telefon zawsze noszę przy sobie, więc nie da się jednoznacznie określić gdzie będzie użytkowany. Może to być zarówno w mieszkaniu w mieście, jak i na wyjazdach, czy też wakacjach na wsi u dziadków, a także w pociągach / busach czy innych środkach transportu.
    9. Założony budżet.
    W tym wypadku nie ma to raczej znaczenia.
    10. Inne wymagania.
    Nie mam innych wymagań.

Rozpisałem wszystko co bym chciał od telefonu, a zapewne żaden z wymienionych nie będzie w stanie ogarnąć wszystkiego na równi (a przynajmniej tak mi się wydaje), więc prosiłbym po prostu o wskazanie, który z nich będzie najlepszy do robienia tego wszystkiego co wymieniłem.

Za pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 20115060
    hEx88
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Nie używam telefonu z systemem android więc co do telefonów nie mogę się odnieść ale ciekawi mnie czy przeliczyłeś sobie oferowane warunki?
    Jestem na abonamencie w plusie ale bynajmniej u nich każdy teflon wychodził mi więcej niż np wzięty z elektro marketu na raty 0%.
  • REKLAMA
  • #3 20115197
    pilomatt
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    hEx88 napisał:
    Witam.
    Nie używam telefonu z systemem android więc co do telefonów nie mogę się odnieść ale ciekawi mnie czy przeliczyłeś sobie oferowane warunki?
    Jestem na abonamencie w plusie ale bynajmniej u nich każdy teflon wychodził mi więcej niż np wzięty z elektro marketu na raty 0%.

Oczywiście że to jest nie opłacalne, sam przeliczałem i najkorzystniej jest telefon kupić w elektromarkecie. Napewno nie brałbym telefonu z pamięcią 32GB, bo w tych czasach taka ilość nic nie znaczy. Oczywiście pamięć RAM też ma ogromne znaczenie, w internecie jest pełno porównywarek które wskażą ci różnice danych sprzętów. Prosta sprawa wybierasz ten który Ci intuicyjnie podpasuje. Ty będziesz używał ten telefon a nie My, akurat w tej kwestii tyle ile ludzi tyle opinii.
  • REKLAMA
  • #4 20116053
    D4mi4n_0
    Poziom 4  
    Nie bardzo rozumiem w jaki sposób wykonywaliście swoje kalkulacje.
    Biorąc umowę z Playa muszę płacić co miesiąc przez 3 lata po 30zł, a za telefon dopłacam załóżmy 300zł, co daje razem 1380zł ogólnie (umowa + telefon). Natomiast biorąc telefon z elektro marketu najpierw muszę zapłacić za telefon całą jego cenę, a potem tak czy inaczej abonament będę co miesiąc płacił. To z kolei mówi mi, że wcale nie będzie to tańsze wyjście, a wręcz przeciwnie.
    Moje myślenie wygląda właśnie tak i przyznam szczerze, że jestem zdziwiony tym co napisaliście. Mógłbym prosić o wyjaśnienie waszego spojrzenia na to? Może po prostu ja patrzę na sprawę w niewłaściwy sposób?
  • REKLAMA
  • #6 20116181
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 747
    Nie polecam żadnego telefonu z żadnej sieci.. Teraz już wszystko się zmieniło. Telefon masz w umowie na raty... A abonament czy mix osobno. Dodatkowo cena urządzenia przeważnie jest dużo wyższa niż w normlanym sklepie. Lepiej sobie dozbierać czy pożyczyć kasę od kogoś. Wziąć sam abonament czy mix.. No chyba że nie masz takie opcji..

Dodano po 4 [minuty]:

D4mi4n_0 napisał:
    Nie bardzo rozumiem w jaki sposób wykonywaliście swoje kalkulacje.
    Biorąc umowę z Playa muszę płacić co miesiąc przez 3 lata po 30zł, a za telefon dopłacam załóżmy 300zł, co daje razem 1380zł ogólnie (umowa + telefon). Natomiast biorąc telefon z elektro marketu najpierw muszę zapłacić za telefon całą jego cenę, a potem tak czy inaczej abonament będę co miesiąc płacił. To z kolei mówi mi, że wcale nie będzie to tańsze wyjście, a wręcz przeciwnie.
    Moje myślenie wygląda właśnie tak i przyznam szczerze, że jestem zdziwiony tym co napisaliście. Mógłbym prosić o wyjaśnienie waszego spojrzenia na to? Może po prostu ja patrzę na sprawę w niewłaściwy sposób?

Zupełnie nie rozumiesz. Za telefon płacisz osobno i abonamet.. przykład.. abonamet czy mix 50 zl. W tym rata za telefon. Umowa np na 24 miesiące.. w tym 50 zł rata telfonu to 30 zl. 24 razy 30 równa się wartość telfonu w sieci. A w markecie telefon jest tańszy o jedną trzecią a na promocji Nawet o połowę. Mam nadzieję że rozumiesz.
  • #7 20116235
    pilomatt
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Na moim przykładzie: OPPO Reno 5 w Plusie około 2000 złotych, w elektromarkecie i to na promocji zapłaciłem 1550 złotych i dostałem 50 złotych dodatkowo za subskrypcję newslettera. Jak w powyższych postach, nie opłaca się kupować w żadnej sieci telefonu czy to na raty bezpośrednio czy w mixie czy w abonamencie.
  • #8 20116401
    D4mi4n_0
    Poziom 4  
    pilomatt napisał:
    Na moim przykładzie: OPPO Reno 5 w Plusie około 2000 złotych, w elektromarkecie i to na promocji zapłaciłem 1550 złotych i dostałem 50 złotych dodatkowo za subskrypcję newslettera. Jak w powyższych postach, nie opłaca się kupować w żadnej sieci telefonu czy to na raty bezpośrednio czy w mixie czy w abonamencie.

Może jestem za głupi, albo po prostu po całym dniu pracy nie ogarniam tego co czytam, ale przecież skoro zapłaciłeś te 1550zł w elektromarkecie, to co dalej? Przecież tak czy inaczej, żeby zadzwonić do kogoś itp. trzeba mieć numer w jakiejś sieci, a to z kolei oznacza, że trzeba płacić abonament co miesiąc, czy tam jakieś inne umowy zawierać gdzie i tak opłaty co miesiąc będą. Jak po tych kilku latach policzyć ile całościowo się zapłaciło tego abonamentu to wyjdzie prawie drugie tyle ile kosztował telefon, a dodatkowo po tym jak umowa dobiegnie końca, to i telefon nowy trzeba będzie kupować bo w dzisiejszych czasach raczej nic nie jest tak wytrzymałe jak kiedyś i trzeba często wymieniać.
    Po pracy zmęczenie daje się trochę we znaki, więc jeśli napisałem jakieś bzdury, to proszę o wyrozumiałość. Wrócę tutaj jutro i przeczytam wszystko od nowa, jak będę wypoczęty i dam znać co wymyśliłem, a póki co, dziękuję za odpowiedź tobie i wszystkim innym.
  • #9 20116431
    hEx88
    Poziom 11  
    Kolego nie dostajesz telefonu za darmo od operatora. Płacisz np. abonament 50zł + 50zł ratę za telefon operatorowi + jesteś związany umową na określoną ilość miesięcy, doładowań. Przelicz sobie cenę telefonu od operatora z tym samym modelem z elektromarketu. Z reguły bardziej się opłaca brać telefon ze sklepu w ratach 0% na np 30miesięcy i opcję samego abonamentu u operatora. Nie wiem jak inaczej to wyjasnić ;-)

Edit.
    Ewentualnie wrzuć tutaj konkretną ofertę o której myślisz i telefon jaki masz na oku i będziemy razem rozkminiać :D
  • #10 20116807
    D4mi4n_0
    Poziom 4  
    Nie wiem o jakim abonamencie teraz w ogóle mowa. Do tej pory nie miałem nic takiego jak tu opisane przez was zostało. Opiszę co miałem do tej pory bo chyba mówimy o dwóch różnych rzeczach.

3 lata temu będąc w salonie Play podpisałem umowę "na doładowania" i z dopłatą coś około 200zł wziąłem telefon Xiaomi Redmi 7. Była to opłata jednorazowa, nie musiałem później nic dopłacać. Jedne opłaty jakie robiłem to to te po 30zł miesięcznie (i ani grosza więcej).
    Teraz chcę zrobić dokładnie tak samo, z tym, że kwota jaką mogę sobie pozwolić na dopłatę do telefonu jest trochę większa i kiedy zapytałem o taką możliwość będąc ostatnio w salonie, zaproponowali mi telefony które wymieniłem na samym początku.

Może trochę teraz sytuacja się rozjaśni bo takie abonamenty, o których pisali tu wszyscy to ja pierwszy raz na oczy widzę.
  • #11 20116826
    DariuszWlodkowski
    Poziom 10  
    Ocena: 41
    Kilka lat temu operatorzy dawali telefony za symboliczną złotówkę plus vat lub część prawdziwej ceny telefonu .
    Teraz już nie chcą tego robić , dają za pełną - wyzszą niż w sklepach z elektroniką cenę - rozłożoną na raty .
  • #12 20116873
    hEx88
    Poziom 11  
    D4mi4n_0 napisał:
    Nie wiem o jakim abonamencie teraz w ogóle mowa. Do tej pory nie miałem nic takiego jak tu opisane przez was zostało. Opiszę co miałem do tej pory bo chyba mówimy o dwóch różnych rzeczach.

3 lata temu będąc w salonie Play podpisałem umowę "na doładowania" i z dopłatą coś około 200zł wziąłem telefon Xiaomi Redmi 7. Była to opłata jednorazowa, nie musiałem później nic dopłacać. Jedne opłaty jakie robiłem to to te po 30zł miesięcznie (i ani grosza więcej).
    Teraz chcę zrobić dokładnie tak samo, z tym, że kwota jaką mogę sobie pozwolić na dopłatę do telefonu jest trochę większa i kiedy zapytałem o taką możliwość będąc ostatnio w salonie, zaproponowali mi telefony które wymieniłem na samym początku.

Może trochę teraz sytuacja się rozjaśni bo takie abonamenty, o których pisali tu wszyscy to ja pierwszy raz na oczy widzę.

Po pierwsze to Ty nie rozumiesz słowa abonament. Nie jest to na pewno, żadna zabawa w "doładowania" tylko umowa stała.
    Podstaw wybrany przez Ciebie telefon (sprawdź jego cenę np na ceneo) pod konkretną ofertę operatora jaka Cię interesuje. Sprawdziłem ten XIAOMI Redmi 9A 2/32GB kosztuje 499 zł, może faktycznie przy tej półce cenowej telefony od operatora sie oplacają - nie wiem jak pisałem o androidzie nie mam pojęcia.
  • #13 20148354
    D4mi4n_0
    Poziom 4  
    Wiem, że trochę długo pozostawiałem temat bez odpowiedzi, ale z pewnych powodów musiałem wybór telefonu odstawić na boczny tor.
    Teraz jednak powracam do sprawy, zdecydowany że jednak nie będę brał z salonu. Jednakże sprawa nie jest dalej całkiem prosta, bo mam budżet ograniczony i mogę pozwolić sobie wydać na telefon max 1100zł. Wszystko co pisałem o wymogach itd. u góry pozostaje bez zmian, z wyjątkiem tego że wolałbym pozostać przy marce Xiaomi i żadne Motorole czy inne Realme nie wchodzą w grę. Do tej pory w tej cenie widziałem dwa modele, które zwróciły moją uwagę. Są to:
    Xiaomi Redmi Note 10 5G,
    Xiaomi Redmi Note 10S
    Sprawdzałem na porównywarce telefonów który byłby lepszy i o około 0,3% wypada lepiej ten drugi, ale wolę zapytać jeszcze tutaj o poradę, bo może istnieje w tej cenie lepszy wybór? A jeśli nie to który z tych dwóch modeli byłby lepszym wyborem?
  • #14 20148411
    bogdan2491
    Poziom 22  
    Ocena: 96
    Z tego co kojarzę note 10 5g ma wyswietlacz ips a 10s oled jak często ci telefon upada to ten na ips będzie tańszy w naprawie:)

Odnośnie zakupów u operatora nikt nie wspomniał o ważnej kwestii, jeśli przed zakończeniem umowy będziesz chciał sprzedać bo Ci się telefon znudzi albo coś to po pierwsze złamałbyś regulaminy, a po drugie ze świecą szukać kupca- świadomość w narodzie wzrasta i nikt nie chce kupować telefonów którym grozi zablokowanie.
  • #15 20148435
    D4mi4n_0
    Poziom 4  
    bogdan2491 napisał:
    Z tego co kojarzę note 10 5g ma wyswietlacz ips a 10s oled jak często ci telefon upada to ten na ips będzie tańszy w naprawie:)

Odnośnie zakupów u operatora nikt nie wspomniał o ważnej kwestii, jeśli przed zakończeniem umowy będziesz chciał sprzedać bo Ci się telefon znudzi albo coś to po pierwsze złamałbyś regulaminy, a po drugie ze świecą szukać kupca- świadomość w narodzie wzrasta i nikt nie chce kupować telefonów którym grozi zablokowanie.

Chodziło mi raczej o kwestie techniczne / wydajnościowe i nazwijmy to "działalnościowe".
    Co do wydajności zauważyłem w tej porównywarce coś takiego:
    Który telefon wybrać: Redmi 9A/Note 10/10C, Realme C31 czy Motorola Moto E40?

Dodatkowo wyczytałem, że Note 10 5G ma wyświetlacz 90Hz, a Note 10S 60Hz.
    Czy te różnice są znaczące, czy raczej nie będą zbyt zauważalne?

No, a co do "działalności" to mam obawy przez opinie w internecie, ponieważ według porównywarki, jak już wspomniałem, Note 10S jest nieco lepszym wyborem, ale wiele osób pisało coś o wyłączaniu się tego telefonu w różnych momentach, problemach z robieniem zrzutów ekranu, aparatem gorszym niż to wynika z opisu i kilku innych kłopotliwych rzeczach.
    Stąd też moje wątpliwości i pytanie, który z nich byłby lepszym wyborem, bo w przypadku Note 10 5G nie widziałem tego typu negatywnych komentarzy.
  • #16 20151779
    KRY5PIN
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    D4mi4n_0 napisał:
    Przedstawiono mi takie telefony:

Xiaomi Redmi 9A 2GB RAM/32GB pamieć
    Xiaomi Redmi 10C 4GB RAM/64GB pamięć
    Realme C31 3GB RAM/32GB pamięć
    Motorola MotoE40 4GB RAM/64GB pamięć
    Xiaomi Redmi Note 10 5G 4GB RAM/64GB pamięć

Upraszczając i pomijając czy to sięopłac czynie ( jeżeli jesteś zdecydowany na takie warunki) to z tej listy ja bym polecił Redmi Note 10 5g.
  • #17 20172520
    D4mi4n_0
    Poziom 4  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, ostatecznie wybrałem Redmi Note 10 5G.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał nowego telefonu w ramach umowy z operatorem Play, rozważając modele takie jak Xiaomi Redmi 9A, Redmi Note 10, Redmi 10C, Realme C31 oraz Motorola Moto E40. W trakcie dyskusji pojawiły się wątpliwości dotyczące opłacalności zakupu telefonu w salonie operatora w porównaniu do zakupu w elektromarkecie. Użytkownicy podkreślali, że ceny telefonów w sieciach są często wyższe, a lepszym rozwiązaniem może być zakup na raty w sklepie. Ostatecznie, po analizie dostępnych modeli i ich specyfikacji, użytkownik zdecydował się na zakup Xiaomi Redmi Note 10 5G, który oferuje lepsze parametry techniczne, w tym wyświetlacz 90Hz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA