logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt przesunięcia słupa elektrycznego NN- potrzebny projektant

MarcinSwiecki 26 Lip 2022 08:31 2175 12
REKLAMA
  • #1 20116676
    MarcinSwiecki
    Poziom 2  
    Witam,
    Temat prosty w zasadzie.Kupiłem działeczkę.Jest na niej słup elektryczny NN,który stoi na drodze inwestycji tj. małego domku, ktory miałby tam powstać.
    Złożyłem wniosek o przesunięcie słupa i kolejnym etapem jest dostarczenie do zakładu energetycznego (Konin,wielkopolskie) projektu przesunięcia słupa do narożnika działki żeby usunąć kolizję.
    Proszę o kontakt zainteresowanych projektantów, ktorzy mogliby się podjąć stworzenia takiego projektu.
    Z góry dziękuję.

Marcin
  • REKLAMA
  • #2 20116983
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    MarcinSwiecki napisał:
    Jest na niej słup elektryczny NN
    Może być ciężko - słupy NN, czyli najwyższych napięć, raczej trudno przesunąć.
  • #3 20117119
    MarcinSwiecki
    Poziom 2  
    Chodzi o zwykły słup niskiego napiecia.
  • REKLAMA
  • #4 20117142
    zbich70
    Poziom 43  
    MarcinSwiecki napisał:
    Chodzi o zwykły słup niskiego napiecia.
    O, dziękuję.
    A może jakąś mapę kolega zapoda, choćby jak ta linia przebiega przez działkę, jakie są słupy sąsiednie (mocne, przelotowe), czy usunięcie kolizji będzie wiązać się z zajęciem działek przyległych?
  • #5 20117154
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Jeżeli słup należy do ZE to nie można im nakazać zabrania tego słupa? Od kiedy to słupy stoją na prywatnym terenie? Płacą za dzierżawę gruntu? Wpis w księdze wieczystej jest? Taki projekt to chyba sami sobie powinni zrobić.
  • #6 20117182
    zbich70
    Poziom 43  
    badboy84 napisał:
    Od kiedy to słupy stoją na prywatnym terenie?
    Od dawna, wręcz od początku elektryfikacji. Szukaj hasła: zasiedzenie.
  • REKLAMA
  • #7 20117234
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Wiem co to jest zasiedzenie ale żeby to miało miejsce jakieś warunki muszą być spełnione.
  • #8 20117554
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    badboy84 napisał:
    Od kiedy to słupy stoją na prywatnym terenie? Płacą za dzierżawę gruntu?

Od zawsze, bo każdy teren do kogoś należy. Jeśli ja wyraziłem zgodę żeby słup stał na mojej działce za darmo, no to stoi.
    badboy84 napisał:
    Wpis w księdze wieczystej jest?

To nie ma nic do rzeczy jeśli właściciel działki wyraża zgodę na przeprowadzenie linii przez jego działkę.
    badboy84 napisał:
    Wiem co to jest zasiedzenie ale żeby to miało miejsce jakieś warunki muszą być spełnione.

Przecież zasiedzenie nie obowiązuje w przypadku, gdy właściciel działki wyraża zgodę na to, żeby inny podmiot zrobił coś na jego działce (np. postawił słup).

Powiem tak... wielu było ludzi, którzy po X latach chcieli zbić fortunę na słupach niskiego, średniego i wysokiego napięcia stojących na ich działkach, domagając się różnego rodzaju odszkodowania od energetyki. Po prostu mieli na działce słup, i chcieli na tym zbić kasę (a przecież wiadomo że "im większy miś tym więcej można na nim zarobić"). Prowadzili różne sprawy sądowe przeciw dystrybutorom, zatrudniali adwokatów... A tym czasem okazywało się, że betonowy słup postawiony w 1966 roku na działce zaskarżającego posiada w aktach "energetyki" bardzo bogatą dokumentację, w tym fotograficzną, mimo deficytu kliszy w tamtych czasach. Oczywiście papiery z podpisami dziadka zaskarżającego, wyrażającego zgodę na obecność tego słupa również się znalazły. Wydawałoby się, że najgorsza komuna, ale dokumentacja jest tam na prawdę na bardzo wysokim poziomie. I co? I nic. Słup stoi dalej, bo stoi zgodnie z prawem.
  • REKLAMA
  • #9 20117719
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Ale wiesz że po dostarczeniu projektu będziesz też musiał zapłacić za wykonanie tej przebudowy.
  • #10 20117833
    zbich70
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    Ale wiesz że po dostarczeniu projektu będziesz też musiał zapłacić za wykonanie tej przebudowy.
    Można przyjąć, że działka była kupiona za grosze i po usunięciu kolizji jej wartość wzrośnie o tyle, by przynajmniej pokryć koszt przebudowy, a nawet sprzedać ją z zyskiem.
    Może się uda, może nie.
    A skoro autor szuka projektanta, to raczej wie co robi.
  • #11 20118273
    stomat
    Poziom 39  
    Znam takich co myśleli że jak dostarczą projekt to KTOŚ tą linię przebuduje według tego projektu.
    Projektanta najlepiej szukać u źródła - w miejscowym oddziale "ZE".
  • #12 20119287
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    stomat napisał:
    Projektanta najlepiej szukać u źródła - w miejscowym oddziale "ZE".

I tak też rosną, zatłuszczaja i rozpieniężają się elektrowniane książątka. Projektant-stemplowacz dostanie 200 za stuknięcie pieczątką na dwóch stronach (ryczałt za stempel).
    Projektanci są tu:
    https://www.piib.org.pl/
    Wielkopolska: http://woiib.org.pl/
    To tak jakbyś chciał zameldować kogoś u siebie w domu, więc idziesz do Pani z Urzędu, a Ona twierdzi, że pomaga w papierach po 16:00 za 200 zł. Bo teraz w angażu ma tylko przyjmowanie dokumentów, a na państwowym wiele nie zarabia. Łuczciwość jest najważniejsza!
    Projekt to parę kartek, na przykład 5 ze stroną tytułową i spisem treści, jak tu:
    https://bip.kargowa.pl/system/obj/2463_czesc_...LEKTRYCZNA-PRZEBUDOWA_LINII_NAPOWIETRZNEJ.pdf
    Kopiuj-wklej, jedna mapka, opis trochę więcej niż strona. Dużo Pana z elektrowni nie będzie kosztowało. Ty zapłacisz ze 2000 zł.
    tu trochę więcej:
    https://docplayer.pl/8234310-Projekt-wykonawc...-wymiana-slupa-nn-lodz-ul-jaworowa-17-23.html
    stomat napisał:
    Znam takich co myśleli że jak dostarczą projekt to KTOŚ tą linię przebuduje według tego projektu.

A ja znam takich, co myśleli, że ktoś po prostu tego słupa im zabierze, ale prąd zostawi.
  • #13 20119702
    stomat
    Poziom 39  
    To już autor musi sam zdecydować czy chce "na złość mamie odmrażać sobie uszy".

Podsumowanie tematu

✨ Marcin poszukuje projektanta do stworzenia projektu przesunięcia słupa elektrycznego niskiego napięcia (NN) na swojej działce, aby usunąć kolizję z planowanym budynkiem. Użytkownicy forum zwracają uwagę na trudności związane z przesunięciem słupa, który może być własnością zakładu energetycznego (ZE). Pojawiają się pytania dotyczące dokumentacji, zasadności przesunięcia oraz potencjalnych kosztów związanych z projektem i jego realizacją. Wskazówki dotyczące poszukiwania projektanta sugerują kontakt z lokalnym oddziałem ZE oraz podają linki do organizacji projektantów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA