logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner DVBT2 Rebel KOM1060: Zwolniony obraz na kanałach Polsat i niższych, TVP OK

26 Lip 2022 09:06 1005 7
REKLAMA
  • #1 20116717
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 20116728
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1497
    Wygląda na to, że sobie nie radzi z DVBT2
    Pytanie czy to wina sprzętowa dekodera czy laptopa, czy przepustowości USB.
    Sprawdź ten tuner na innym mocniejszym komputerze.
  • REKLAMA
  • #3 20117650
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 20130763
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20130823
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2933
    marhond73 napisał:
    Czy ktoś może mi polecić jakąś dobrą antenę DVB-T2. Myślałem, że antena Telkom Telmor ASR Classic jest najlepsza ale niestety MUX 8 nie łapie. polaryzacją poziomą. Antena Telkom Telmor jest anteną szeroko pasmową i w specyfikacji jest, że odbiera obydwie polaryzację. Niestety MUX 8 brak.
    Cytat:
    Antena przystosowana do pracy w paśmie UHF (470-862). W niektórych przypadkach można uzyskać dobry odbiór również
    w zakresie 174-230
    (VHF). Zachowanie w paśmie VHF zależy od polaryzacji nadawania, mocy nadajnika i odległości punku odbioru od nadajnik

Wstyd im, że takie coś mają więc "dodają sobie" , że może. To może to jak odbierze na drucie to i ona też.. Odległość nie jest mała więc jak nie ma przeszkód, las, drzewa, to można zobaczyć na ASP-8 np.lubOlympia BX-1000 combo.
  • #6 20313835
    pawel831
    Poziom 4  
    marhond73 napisał:
    Witam serdecznie, potrzebuję pomocy w kwestii tego tunera, a mianowicie zwolniony obraz od kanału 4 czyli Polsat i w dół. 1,2, TVP odbierają dobrze we wszystkich pozostałych kanałach dźwięk jest ok. a obraz spowolniony. Czy ktoś miał coś podobnego. Poprzedni tuner bez ten przed zmianą sytemu nadawania odbierał prawidłowo.

Dzień dobry. Mam do samo. Przed zmianą na DVBT2 wszystkie kanały odbierały poprawnie. Po zmianie dźwięk jest ok a obraz spowolniony. Z nowych kanałów jedynie Wydarzenia 24 chodzą poprawnie. Tuner Aver Media. Czy udało się Panu rozwiązać problem? Ktoś mi pisał na YouTube, że to wina laptopa.

Dodano po 3 [minuty]:

xury napisał:
    Wygląda na to, że sobie nie radzi z DVBT2
    Pytanie czy to wina sprzętowa dekodera czy laptopa, czy przepustowości USB.
    Sprawdź ten tuner na innym mocniejszym komputerze.

Mam to samo z tunerem innej firmy. Aver Media. Dokładnie te same objawy. Jedynie kanał Wydarzenia 24 działa poprawnie. Inne nowe nie. Przed zmianą wszystko działało normalnie. Chyba to wina laptopa. Nie mam mocniejszego sprzętu żeby sprawdzić tuner. Trochę szkoda.
  • #7 20314025
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 20317074
    pawel831
    Poziom 4  
    Ja też nie znalazłem rozwiązania. Na YouTube ktoś zasugerował spróbować z mocniejszym laptopem. Ale takiego nie posiadam. Poza tym nie wiem jaka by to miała być maszyna. Na razie używam tej telewizji do oglądania TVP Info i Polsatowskich Wydarzeń 24. Swoją drogą zastanawiam się dlaczego kanał Wydarzenia 24 odbiera poprawnie a jest w nowym standardzie? Gdzieś czytałem, że ma inne kodowanie. Nie wiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problemy z tunerem DVBT2 Rebel KOM1060, polegające na spowolnionym obrazie na kanałach Polsat i niższych, podczas gdy inne kanały, takie jak TVP, działają poprawnie. Problemy zaczęły się po wprowadzeniu nowego standardu nadawania DVBT2. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być sprzętowa niewydolność tunera lub laptopa, a także niewystarczająca moc sprzętu do dekodowania sygnału. Wiele osób poszukuje również lepszej anteny DVB-T2, wskazując na problemy z odbiorem MUX 8. Niektórzy użytkownicy zauważają, że kanał Wydarzenia 24 działa poprawnie, co może sugerować różnice w kodowaniu sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA