logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana sterowania dwoma lampami z dwóch na jeden wyłącznik schodkowy

Quantum Dots 26 Lip 2022 21:07 408 4
  • #1 20117727
    Quantum Dots
    Poziom 2  
    Cześć!

Jestem w trakcie remontu i muszę zmodyfikować sterowanie dwoma lampami.
    Do tej pory dwie lampy były sterowane dwoma schodkowymi wyłącznikami, które były ze sobą sprzężone. Na potrzeby remontu muszę pozbyć się jednego z wyłączników, tak aby lampy były sterowane tylko z jednego.
    Sytuacja jest odwrotna do poruszonego już problemu w tym wątku
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3374370.html
    I taki też schemat jaki został w tym wątku zaproponowany obecnie posiadam.

Próbowałem wielu kombinacji zwarcia przewodów na wyłączniku, którego chce się pozbyć i nie udawało mi się uzyskać oczekiwanego efektu. Albo udawało się starować tylko jedną lampą a druga była cały czas wyłączona albo jedna pozostawała permanentnie włączona a drugą udawało się sterować.
    Poniżej kilka poglądowych zdjęć ze stanu faktycznego.
    Jestem bardzo początkującym elektrykiem amatorem dlatego też jeżeli już ktoś postanowi pochylić się nad tematem to będę wdzięczny za próbę prostego przekazania niezbędnej wiedzy :)
    Załączniki:
    • Zmiana sterowania dwoma lampami z dwóch na jeden wyłącznik schodkowy schemat.png (276.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmiana sterowania dwoma lampami z dwóch na jeden wyłącznik schodkowy IMG-20220726-WA0009.jpeg (836.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmiana sterowania dwoma lampami z dwóch na jeden wyłącznik schodkowy IMG-20220726-WA0016.jpeg (1.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20117767
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6570
    Quantum Dots napisał:
    schemat jaki został w tym wątku zaproponowany obecnie posiadam.
    Zacznijmy od tego, że tylko schemat jest poprawny.
    Stan rzeczywisty nie ma z nim nic wspólnego - pierwsze co rzuca się w oczy to żyła ochronna użyta jako fazowa.
    Partactwo pełną gębą.
  • #3 20117817
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    W docelowym wyłączniku odpinasz np żółto zielone przewody
    W drugiej puszce mostkujesz jeden brązowy z niebieskim i drugi tak samo a reszta na bok
    I po zabawie.
  • #4 20118015
    Quantum Dots
    Poziom 2  
    Działa, dziękuję za pomoc. Do zamknięcia
  • #5 20118411
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6570
    Quantum Dots napisał:
    Do zamknięcia
    Do zamknięcia i do kosza. Brak wartości merytorycznej plus pochwała partactwa, ważne tylko że działa.
REKLAMA