logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony MHC-RXD5 - Zabezpieczenie power push project i DC na wyjściu, co robić?

paweldj 12 Lis 2005 15:35 1904 4
  • #1 1976021
    paweldj
    Poziom 11  
    To tak mam wieże sony mhc rxd 3,5 i 9 ,no ale w rxd 5 mam problem !!!

Dokładnie to ona podczas grania się popostu wyłączyła, po ponownym uruchomienie nie działało połowe przycisków i nie dało się nia sterować. Na forum znalazłem podobny problem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic375454.html
    i go naprawiłem tyle że u mnie to był bezpiecznik. Jednak po właczeniu odrazu wyskakuje napis "power push project" czyli zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Po podłaczeniu kolumn przez sekunde zanim sie właczy zabezpieczenie to słychać w jednym kanale szum a w drugim głośnik wychyla się maksymalnie w jedną strone (zależy jak podepne biegunowość) czyli na wyjściu jest prąd DC. Na forum znalazlem informacje że jeśli jest dc na wyjściu to końcówka uległa zniszczeniu.

Dlatego mam pytanie czy to napewno bedzie ten scalak??

Jestem w 3 klasie technikum elektronicznego dlatego narazie niechce jej oddawac do elektronika, tylko spróbować to sam naprawic. I niechce wywalic pieniądze w błoto dlatego pytam.

Prosze o szybka odpowiedz, bo jutro jest giełda rtv.
  • #2 1976106
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Witam więc na 100% do wymiany STK 407-090E czy jakoś tak , niestety jest pełno podróbek na rynku a o oryginał trudno a jesli juz to kosmos cena !!!
    jesli chcesz schemat to moge ci podesłać , ale nic innego tam nie wymyslisz

pozdr. marniu
  • #3 1976283
    paweldj
    Poziom 11  
    Nie, dzięki mam cały serwis manual. I tak z niego za dużo nie wiem.

Aha, jeszcze pytanko jak mozna rozrużnic orginała od podróbki ???

Właśnie wyciągnełem ten scalak i porozebraniu go, wszystko w środku wygłada na dobre po za jednym kabelkiem który jest przerwany (przepalony). Czy myślicie że jak go zlutuje to ona zacznie działac ??
  • #4 1977320
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    pawełdj hehe odróżnic oryginał od podróbki , mi kolega załatwiał który pracuje w serwise w/w wieży ! a co do kabelka to chyba o drucik chodzi , nie wiem spróbój może sie uda
    rozumiem że po wylutowaniu PUCH POWER PROTECT znikneło !

pozdr. marniu
  • #5 1977896
    paweldj
    Poziom 11  
    Tak drucik

Zlutowałem i jak włączyłem to 2 sekundy działało dopuki nie zaczeło sie dymić. Ztopiła sie 3 i 1 w połowie nóżka od dołu tego scalaka. Jednak pozostało mi kupić nową jutro. Bo w tamtej chyba poszła wewnątrzna struktura

Tak, push power project znikło, wieża chodzi normalnie tylko bez dzwięku.

A więc dzisiaj kupiłem stk407090e za 35 zł na giełdzie. Po wlutowaniu wszystko chodzi ok. Przy 2 orginalnych kolumnach i 2 potęznych 200 w rms razem podpiętych wieża wyczymała spokojnie 30 minut ostrej jazdy czyli ta podróbka jest nawet dobrej jakości.

Dzięki za pomoc !!!
REKLAMA