logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary dysk przestał bootować, pomieszane litery partycji.

kferterro 28 Lip 2022 22:10 942 20
REKLAMA
  • #1 20120419
    kferterro
    Poziom 3  
    Witam Was koledzy komputerowcy, przybywam z następującym problemem:

Na komputerze z jednym dyskiem fizycznym zainstalowany był Windows 10 32-bit i wszystko działało bez zarzutu. Wypiąłem stary dysk i zamontowałem nowy dysk SSD na którym zainstalowałem czystego Windows'a 10 64-bit, ponieważ chciałem mieć możliwość bootowania dwóch systemów - 32-bit i 64-bit. Po instalacji Win 10 64-bit na nowym dysku SSD dołożyłem z powrotem stary dysk z Win 10 32-bit. Nie skonfigurowałem multiboota, tylko przełączałem dyski w biosie i wszystko było ok. Po około miesiącu pracy tylko na SSD z Win10 64-bit chciałem przełączyć się na 32-bit i wtedy wszystko się posypało. Stary dysk z Win10 32-bit nagle przestał bootować, pozamieniał litery partycji i wchodzi w tryb naprawy. Układ partycji na starym dysku wygląda jak na załączonym screenie. Partycja rozruchowa 100MB teraz ma literę C i stała się aktywna, a partycja z systemem to teraz D (243GB). Próbowałem zamienić litery partycji w Paragon Hard Disk Manager, ale to nie pomogło. Próbowałem również komend:
    bootrec /fixmbr - działa
    bootrec /fixboot - access denied

Mam pełen dostęp do danych ze starego dysku, ale reinstal nie wchodzi w grę, ponieważ mam na nim oprogramowanie do księgowania i nie mogę pozwolić sobie na utratę jego konfiguracji i danych.

Proszę o Waszą opinię i poradę jak to odkręcić.

• REKLAMA
  • #2 20120432
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Z SSD bootuje poprawnie? Po uruchomieniu systemu z SSD nadal widzisz przypisane litery do wszystkich partycji z dysku ze screena czy tylko z poziomu recovery?
  • #3 20120708
    kferterro
    Poziom 3  
    Z SSD bootuje normalnie.

Screen pokazuje aktualną konfigurację partycji, bez zamontowanego dysku SSD.
  • REKLAMA
  • #5 20122021
    kferterro
    Poziom 3  
    Próbowałem zamienić litery partycji w Paragon Hard Disk Manager, ale to nie pomogło.
    Próbowałem również komend:
    bootrec /fixmbr - komenda działa
    bootrec /fixboot - odmowa dostępu

ps: edytowałem post #1 z opisem problemu, ponieważ były tam pewne nieścisłości.
  • REKLAMA
  • #6 20122026
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Dysk jest w ogole sprawny? Sprawdziles smart?
  • Pomocny post
    #7 20122353
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    kferterro napisał:
    Partycja rozruchowa 100MB teraz ma literę C i stała się aktywna, a partycja z systemem to teraz D (243GB).
    Prawidłowo. WinRE inaczej przydziela litery - wol. systemowy (100 MiB) dostaje literę ('normalnie' bez), podobnie jest z ukrytym wol. (462 MiB) gdzie prawdopodobnie leży obraz WinRE.

J.w. - SMART dysku...
  • REKLAMA
  • #8 20122609
    kferterro
    Poziom 3  
    Zrobiłem kopię całego dysku na inny dysk roboczy i na nim teraz próbuję to naprawić, żeby nie namieszać jeszcze bardziej na oryginalnym.

Rozumiem, że SMART dysku powinienem zrobić na dysku oryginalnym, bo na kopii będą inne wyniki? Wyprostujcie mnie, jeśli się mylę.
  • Pomocny post
    #10 20122650
    Kolobos
    Spec od komputerów
    > SMART dysku powinienem zrobić na dysku oryginalnym

Smart to parametry diagnostyczne dysku, wiec sprawdzanie innego dysku nie ma sensu.
  • #11 20123087
    kferterro
    Poziom 3  
    artaa napisał:
    Oczywiście, wstaw cały obrazek z CDI

Czy jest możliwość zrobienia bootowalnego pendriva z tym programem?
  • #12 20123096
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ale po co? Przeciez masz drugi dysk z systemem i tam mozesz uruchomic CrystalDiskInfo, po co sobie wymyslasz jakies dziwne utrudnienia?

Crystal mozesz uruchomic z innego dysku/systemu, byle ten drugi byl wtedy podlaczony.
  • #13 20123106
    kferterro
    Poziom 3  
    Kolobos napisał:
    Ale po co? Przeciez masz drugi dysk z systemem i tam mozesz uruchomic CrystalDiskInfo, po co sobie wymyslasz jakies dziwne utrudnienia?

Prawdopodobnie z błędnego przeświadczenia, że jak będą wpięte 2 dyski to mogą pomieszać się litery partycji. Rozumiem, że nie muszę się o to obawiać?
  • #14 20123111
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie, bo sprawdzasz dysk, a nie partycje, w programie bedzie mozna wybrac ktory chcesz sprawdzic, zreszta uruchom w koncu i sam zobacz.
  • #15 20123113
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1692
    Po prostu wstaw obrazki wszystkich dysków które CDI wykryje...
  • #16 20128274
    kferterro
    Poziom 3  
    wyniki skanu SMART z poleconego przez Was CrystalDiskInfo:

• #17 20128343
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Co sie dokladnie wyswietla kiedy probujesz bootowac z tego dysku? Jaki blad masz po wykonaniu automatycznej naprawy?

Zawsze mozesz zgrac dane programu ksiegowego (co zreszta powinienes robic regularnie...) i zresetowac system do stanu fabrycznego z zachowaniem danych.
  • #18 20133253
    kferterro
    Poziom 3  
    Kolobos napisał:
    Co sie dokladnie wyswietla kiedy probujesz bootowac z tego dysku? Jaki blad masz po wykonaniu automatycznej naprawy?

Zawsze mozesz zgrac dane programu ksiegowego (co zreszta powinienes robic regularnie...) i zresetowac system do stanu fabrycznego z zachowaniem danych.

Przy uruchomieniu wchodzi w tryb automatycznej naprawy, po czym wywala komunikat "komputer nie został poprawnie uruchomiony". Próbowałem też wszystkiego w opcjach zaawansowanych naprawy, bez rezultatu.

Stary dysk przestał bootować, pomieszane litery partycji. Stary dysk przestał bootować, pomieszane litery partycji. Stary dysk przestał bootować, pomieszane litery partycji.
  • #19 20133267
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Obawiam sie, ze zostaje Ci tylko proba przywrocenia systemu do ustawien fabrycznych z zachowaniem danych. Wczesniej zrob kopie programu do ksiegowania i jego bazy.
  • #20 20133437
    kferterro
    Poziom 3  
    Kolobos napisał:
    Obawiam sie, ze zostaje Ci tylko proba przywrocenia systemu do ustawien fabrycznych z zachowaniem danych. Wczesniej zrob kopie programu do ksiegowania i jego bazy.

przywracanie systemu z zachowaniem danych również nie działa.
  • #21 20145676
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Zajmij się dyskiem bo już dwa razy wyrobił specyfikację (300 tys.) cykli parkowań: ponad 673 tys.
    np. http://idle3-tools.sourceforge.net/
    https://support.wdc.com/downloads.aspx?p=113

Co do Windowsa to SrtTrail.txt z próby naprawy może coś podpowie.
    Załączniki:
    • WD_Caviar_Green.pdf (469.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z bootowaniem starego dysku z systemem Windows 10 32-bit po zainstalowaniu nowego dysku SSD z Windows 10 64-bit. Po podłączeniu starego dysku, litery partycji zostały pomieszane, a system nie uruchamia się, wchodząc w tryb naprawy. Użytkownik próbował zmienić litery partycji za pomocą Paragon Hard Disk Manager oraz komend bootrec, jednak napotkał problemy z dostępem. Dysk został poddany diagnostyce SMART, a użytkownik rozważa przywrócenie systemu do ustawień fabrycznych, co również nie przyniosło rezultatów. Wskazano na możliwość sprawdzenia parametrów dysku oraz na konieczność wykonania kopii danych przed dalszymi działaniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA