logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes A klasa w 169 2010r - Wymieniłem zamek drzwi prawych przednich i nie składają się lusterka

afred69 28 Lip 2022 23:17 606 13
REKLAMA
  • #1 20120501
    afred69
    Poziom 10  
    Ocena: 75
    Witam serdecznie po dłuższej nieobecności. Dotyczy MB A kl.W169 2010r. po lifcie
    Ponieważ zepsuł się zamek drzwi prawych przednich, kupiłem regenerowany w Carat Auto i po wymianie zamyka, rygluje, ale nie składa lusterek.
    Co może być przyczyną? Sprawdziłem wszystkie połączenia na kostkach, wszystko wydaje się OK. Zastanawiam się że może zamek jest nie ten i nie podaje sygnału do centralki drzwi o zamknięciu i cały system składania jest martwy. Stary , niesprawny zamek nie działał centralnie, ale lusterka się składały. A tak na marginesie - ten stary zamek miał humory -w mroźne dni przy -5*C i więcej działał poprawnie, jak się ociepliło nie ryglował ; zamykał.
    Pomóżcie proszę, doradźcie, co robić? Chciałbym jednak mieć wszystko sprawne.
  • REKLAMA
  • #2 20120586
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 436
    Na pewno należy się upewnić, czy założony zamek jest odpowiedni.
  • REKLAMA
  • #3 20120661
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3598
    Może sobie sprawdź w ustawieniach czy masz tą funkcję aktywną.
    Kiedyś się naszukałem dociągania pasów bezpieczeństwa, a się okazało że ktoś wyłączył tą funkcję w ustawieniach.
  • #4 20120722
    afred69
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie tematem. Przed wymianą zamka lusterka się składały, po wymianie nie. Rozmawiałem z serwisem Carat Auto i twierdzi że po odłączeniu akumulatora mogło dojść do wyłączenia funkcji składania lusterek. Sprawdzę to w ustawieniach. Tak czy owak, uzgodniliśmy, że naprawią mój stary zamek po 8 sierpnia (urlopy). Czeka mnie kolejna żmudna wymiana, byle nie na próżno. O wyniku powiadomię. Pozdrawiam
  • #5 20125142
    afred69
    Poziom 10  
    Witam. Nie wiem co było przyczyną, ale po przejechaniu paruset metrów i zaparkowaniu, po kilkunastu minutach stwierdziłem ze lusterka się złożyły i wszystko jest OK. Jestem umówiony ze znajomym żeby zresetować komputer i wykasować błędy. :D
  • #6 20125183
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    afred69 napisał:
    wszystko jest OK

Nie wierzę w takie cuda. Spodziewaj się, że usterka wróci. Znajomy nie zresetuje ci komputera, tylko skasuje błędy. A to raczej pomoże tyle co nic.
  • #7 20125222
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 219
    Cuda się zdarzają jak widać.
    W moim okularniku na przykład nie działa ciągłe otwieranie i zamykanie szyb po odłączeniu akumulatora. Przyciski działają tylko na pierwsze przyciśnięcie.
    Po kilu dniach wszystko wraca do normy. Zaręczam, że zdarzyło mi się to nie pierwszy raz.
  • REKLAMA
  • #8 20125375
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    remot napisał:
    W moim okularniku na przykład nie działa ciągłe otwieranie i zamykanie szyb po odłączeniu akumulatora.

Może trrzeba je "przyuczyć"? Dół-góra kilka razy jak np.w renówkach czy fordach.
  • REKLAMA
  • #9 20125497
    afred69
    Poziom 10  
    Gerri napisał:
    afred69 napisał:
    wszystko jest OK

Nie wierzę w takie cuda. Spodziewaj się, że usterka wróci. Znajomy nie zresetuje ci komputera, tylko skasuje błędy. A to raczej pomoże tyle co nic.

Co więc proponujesz? Poprzedni zamek także ciekawie się zachowywał - blokował przy temp. min.5*c i niższej jak się zrobiło trochę cieplej to nie działał. Połączenia na kostkach sprawdzone, czyszczone kontakt sprayem, moduł drzwi jest na pewno sprawny bo posiadam inny i też sprawdzałem. Co jeszcze mogę? Pozdrawiam.
  • #10 20125542
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    afred69 napisał:
    Co więc proponujesz?

Nic nie proponuję w tym przypadku. Nie jest to pilna sprawa i można się ograniczyć do obserwacji.
    remot napisał:
    W moim okularniku na przykład nie działa ciągłe otwieranie i zamykanie szyb po odłączeniu akumulatora. Przyciski działają tylko na pierwsze przyciśnięcie.
    Po kilu dniach wszystko wraca do normy. Zaręczam, że zdarzyło mi się to nie pierwszy raz.

"Nauczanie" szyb i inicjalizacja ESP to podstawowe czynności po odłączeniu akumulatora. Nie są to skomplikowane czynności.
  • #11 20125908
    afred69
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie problemem, jednak nie rozumiem na czym miało by polegać nauczanie po każdorazowym odłączeniu akumulatora. Mam książkę Naprawiam Sam oraz instrukcję obsługi MB i nic na ten temat nie polecają. Pozdrawiam.
  • #12 20126072
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Jedziemy na pierwszym stopniu w dowolnym kierunku (góra lub dół), jak szyba dojdzie do końca to wciskamy drugi stopień przycisku i przytrzymujemy ok. 2 sekund. To samo w drugim kierunku. I tyle.
    To co podałem powyżej wynika z instrukcji producenta - nie są to żadne moje „prywatne doświadczenia” jakich jest dużo w internecie odnośnie tej czynności.
  • #13 20126090
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 219
    A dziękuję.
    Następnym razem sprawdzę. Jestem pewien, że zadziała.
  • #14 20147729
    afred69
    Poziom 10  
    Jak już pisałem lusterka się składają - nie znam przyczyny. Wszystko OK, więc pozostaje czekać i obserwować. Natura martwa jest przekorna. Zamykam temat. :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Mercedesem A klasa W169 z 2010 roku, po wymianie zamka drzwi przednich, który nie pozwala na składanie lusterek. Po wymianie zamek działa, ale lusterka nie składają się. Użytkownik sprawdził połączenia, a serwis zasugerował, że mogło dojść do wyłączenia funkcji składania lusterek po odłączeniu akumulatora. Po pewnym czasie lusterka zaczęły działać, co może sugerować, że problem był tymczasowy. Użytkownicy dyskutowali o konieczności "nauczania" funkcji szyb i lusterek po odłączeniu akumulatora, co może być standardową procedurą w takich przypadkach. Użytkownik planuje zresetować komputer w samochodzie, aby usunąć ewentualne błędy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA