km22 napisał: jest to Internet w domu ma działać w każdym gniazdku lan 940 Mb jak na wejściu wifi jest na ubnt uap ac pro. dostawca nie ma znaczenia bo na jego ruterze 940 widać.
raczej interesuje mnie wymiana mojego mikrotika na takiego co to wszystko uciągnie ale też mikrotik i też rakowy!!!
Do RB4011 są do dokupienia uchwyty rack.
Jaki jest sposób autoryzacji routera u Twojego dostawcy?
Mikrotik przy PPPoE obciąża jeden rdzeń i żadne 2,3 czy nawet 23 rdzenie nic tu nie dadzą bo na każdej wersji RoS (od 6.4 po 7.4) jest to samo - PPPoE obciąża jeden rdzeń. Prawdopodobnie jest to związane z tym, że PPPoE nie jest wspierane przez kernel (nie jest wkompilowane). Testowałem to 2 dni temu na RB3011. Co prawda osiągnął 960Mb/s ale bez NAT i przy 100% obciążenia jednego rdzenia ale to oznacza, że jak dojdzie NAT i jeszcze niech dojdzie QOS to bardzo blado to widzę. Jak zestawię nowy układ "w labo" (już z NAT, firewall i fastrack) to się pochwalę. Jeśli to nie pomoże to trzeba celować w takiego Mikrotika, który będzie miał:
- najszybciej taktowany procek
- najwięcej RAM
[edyta]
na RB3011 960Mb/s osiągnąłem przy RoS 6.49.6 , zaś przy RoS 7.4 było dużo słabiej, na tyle słabo, że nawet nie zapamiętałem wartości - ale chyba coś około 600Mb/s.
[edyta2]
RB5009, RB4011 mają 4 rdzenie po 1,4MHz każdy (czyli tak samo taktowany jak RB3011). Jeśli autoryzacja jest przez PPPoE to ... z uwagi na swoje testy uważam, że nie ma sensu brać RB5009 gdzie jest możliwy tylko RoS 7.x.
Na marginesie - problem z PPPoE tyczy się wielu sprzętów - nie tylko MT.
Dodano po 22 [minuty]:
[edyta 3]
Tak to wygląda na obrazkach. Pierwszy test to test na łączu 300Mb/s, drugi na sieci lokalnej. Na czerwono zaznaczyłem istotne informacje.
Test na łączu 300Mb/s
Test 1000Mb/s
Jeśli nie ma autoryzacji PPPoE to RB3011 da radę.
Dodano po 54 [minuty]:
Erbit napisał: przy RoS 7.4 było dużo słabiej, na tyle słabo, że nawet nie zapamiętałem wartości - ale chyba coś około 600Mb/s.
Oj... dużo słabiej wypadł RoS 7.4 przy PPPoE w stosunku do RoS 6.49