logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco GranAroma SW6580/20 - Cieknącą woda pod ekspres z prawej strony tacki do wody.

maho1805 31 Lip 2022 15:09 19317 28
REKLAMA
  • #1 20123616
    maho1805
    Poziom 1  
    Witam.
    Mam problem z ekspresem Saeco GranAroma SW6580/20. Ekspres ma z 6 miesięcy zawsze czyszczony na czas, myśle ze jest zadbany a zaczęła cieknąć woda z prawej strony przy łączeniu tacki ociekowej z ekspresem. Myśle ze tacka jest dobrze włożona jak zawsze. Tacka opróżniona a i tak woda po woli sie skrapla przy robieniu kawy czy podgrzewaniu wody. Mogę podesłać filmik gdy podniosłem ekspres. Nie wiem gdzie występuje problem. Oddawać na gwarancje czy ktoś wie jak naprawić problem? Saeco GranAroma SW6580/20 - Cieknącą woda pod ekspres z prawej strony tacki do wody. [img-0]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20136429
    krzysztofmuzolf
    Poziom 1  
    Ocena: 7
    Witam. Czy problem z cieknącą wodą został rozwiązany ? Mam ten sam problem. Dokładnie w tym samym miejscu woda stoi. Proszę o info.
  • REKLAMA
  • #5 20137798
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1781
    To powinno pomuc.Prosze zawsze podawac dobry model.
    Załączniki:
    • SM6580-20_explo.pdf (4.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 20628209
    nemcio80
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    >>20136429
    Czy udało się rozwiązać problem z cieknącą wodą? Mam taki sam problem w swoim ekspresie. Dokładnie w tym miejscu oraz na tylnej ściance skrapla się woda.
  • #7 20629356
    Kofikofi123
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Prawdopodobnie zanieczyszczenie pod zaparzaczem w podstawie ekspresu. Jak czyszczenie nie pomoże, to trzeba wymienić. Rzadziej uszczelka zbiornika.
  • #8 20630886
    nemcio80
    Poziom 9  
    Nie wydaje mi się, że może to być wina zabrudzonego zaparzacza. Ekspres zaparzył jedynie 950 kaw i jest regularnie czyszczony. W środku jak nowy.
  • #9 20648264
    pphuelektropc
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Dołączam do tematu miałem to samo zaczęło się tuż po gwarancji, aktualnie 6mcy po gwarancji, że nie było kiedy się zabrać za rozbieranie, czyszczenie nic nie dawało po odkamienianiu problem narastał aż wypływała woda z pod ekspresu aktualnie biedactwo zaniemogło całkowicie. Po włączeniu wyświetla napełnianie przelewa wodę do tacki i wyświetla błąd 5 powietrze w układzie. Jakieś pomysły sugestie?
  • #10 20648306
    nemcio80
    Poziom 9  
    U nas na razie jest ok. Stwierdziłem, że zacznę od najmniej inwazyjnych czynności i umyję porządnie blok zaparzający w ciepłej wodzie.
    Następnie wyczyściłem stary smar i nałożyłem nowy, po tym się uspokoiło. Woda aktualnie nie leci. Na wszelki wypadek mam komplet uszczelek, ale stwierdziłem, że skoro jest ok, to nie ruszam. Skoro masz komunikat o zapowietrzeniu, to proponuję rozpoczęcie poszukiwań od uszczelki zbiornika na wodę. Jeżeli jest ok, to warto sprawdzić dystrybutor wody i jego okolicę. U nas problem taki, że wody w ekspresie nie ma nawet grama nigdzie na żadnym elemencie a leciało pomiędzy tacką ociekowe a obudową po tylnej ściance, więc nie mogłem wytropić za nic miejsca wycieku nawet rozkładając tam bibułkę, która się odbarwia na skutek wody.
  • #11 20649683
    pphuelektropc
    Poziom 5  
    Dokładnie tak samo z tą wodą było ale teraz doszło to "powietrze w układzie" według błędu ale zasysa wodę i pompuje do tacki rozkręciłem i widać 2gi elektrozawór wężyk idzie pod blok i leje do tacki po 6 wyłączeniach i włączeniach przepompował tyle że się tacka przepełniła. Nie miałem więcej czasu sprawdzić jak tam pompa czy ma jakiś czujnik, czy osobno jest lub jakiś zawór co ma zatrzymać przepływ aby pompa nabiła ciśnienie?
  • #12 20652250
    Kofikofi123
    Poziom 11  
    Uszkodzony przepływomierz.
  • #13 20653287
    pphuelektropc
    Poziom 5  
    Jest jakiś prosty sposób aby go sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #14 20654858
    Kofikofi123
    Poziom 11  
    Najprościej podłożyć nowy.
  • #15 20655146
    cafedomino
    Poziom 20  
    Ocena: 358
    Witam. Czasami jeśli pod blokiem zaparzający tacka ma zapchany odpływ (mała dziurka na środku tacki) to woda nie spływa do tacki ociekowej. Zdarz się ,że paluch grzałki (po wyjęciu bloku paluch wewnątrz ekspresu z dwoma czerwonymi oringami) jest nieszczelny i pod czas spieniania mleka nie do końca jest zamknięty i część pary za miast iść w karafkę idzie przez paluch. Najlepiej sprawdzić to na otwartych drzwiczkach wystarczy zablokować czujnik w górnym lewym rogu. Zrobić kawę z mlekiem i pod czas całego procesu obserwować gdzie jest wyciek,
  • #16 20668151
    pphuelektropc
    Poziom 5  
    Przepływomierz rozebrany wyczyszczony zadziałał jest ok ale tylko z tym. Doszedłem gdzie jest wyciek to pęka plastik zespołu elektrozaworów. Na początku myślałem że to oring puścił, odkręciłem elektrozawór ale nie było śladów że gdzieś z pod blaszki dociskającej wypływa a raczej że to rozbryzg tam wpływa i zostaje kamień na blaszce. Więc odkamienilem to i nadal nic nie było widać dopiero po pojawieniu się ciśnienia jak wystrzelił gejzer z pomiędzy elektrozaworów to żałowałem że to wysciłem sufit mokry🤪 jest mikropęknięcie a ciśnienie robi swoje.
  • #17 20674751
    nemcio80
    Poziom 9  
    Gdzie dokładnie jest ta mała dziurka na środku tacki? Znowu nasz ekspres cieknie. Masakra jakaś. Uspokoiło się na chwilę i teraz jest jeszcze gorzej niż poprzednio. W środku ekspres suchy jak pieprz a pod tacką ociekowe zbiera się woda i zostaje na blacie kuchennym. Po co ta cała tacka w ekspresach Saeco jak woda zbiera się pod nią? Ostatni raz kupiłem ekspres tej firmy. 4tyś. za taki badziew :(
  • #18 20682060
    pphuelektropc
    Poziom 5  
    Udało się załatać plastik rozdzielający zespołu elektrozaworów, cieknie mniej ale już nie z boku tylko od spodu pod tackę wpływa i dołem wypływa wydaje mi się że to mogą być uszczelki od bloku zaparzającego i tam na tył leci, niestety błędna diagnoza uszczelki nowe i dupa blat mokry jak u kolegi w środku ekspresu sucho. Woda wypływa gdzieś z tyłu i leci pod tacką a że w obudowie jest jakiś otworek na środku to na środku pojawia się pod ekspresem. Jak kolega wyżej u mnie to już 3ci ekspres tej firmy, pierwszy ręczny ma 25lat i działa, 2gi po 8 latach niema opcji na nową płytę a ten 2,5roku i taki złom że to ludzkie pojęcie przechodzi. Dodam że najszybciej pojawia się woda jak się spienia mleko. Nie mam w domu bardzo warunków aby go rozkręcić i testować ale jak kolega ma jeszcze go w częściach to polecam sprawdzić wężyk który idzie od zespołu elektrozaworów właśnie na tył w okolicy pompy i przepływomierza, ona wchodzi do środka i z tego co widzę to od środka pod blokiem zaparzajacym jest chyba tego wylot może tam gdzieś łączenie rurki z tym plastikiem ?
  • #19 20683083
    pphuelektropc
    Poziom 5  
    Ja zlokalizowalem że woda wypływa z miejsca na załączonym obrazku niestety jak i skąd się tam dostaje nie wiem Wnętrze obudowy ekspresu do kawy z zaznaczonym na czerwono miejscem przecieku wody.
    Dodam jeszcze że jak zespół elektrozaworów się rozszczelni (niżej już poklejony)
    Wnętrze ekspresu do kawy z widocznym mechanizmem zębatym i zespołem elektrozaworów, okolice możliwego wycieku wody.
    to woda pięknie płynie pod obudowę przekładni i stoi pod samym silnikiem sterującym blokiem zaparzajacym
    Wnętrze ekspresu do kawy z widocznymi elementami mechanicznymi i śladami wilgoci w okolicach mechanizmu napędowego.
    Ktoś ma jakieś pomysły, sugestie skąd i dla czego się tam ta wodą bierze?

Dodano po 38 [minuty]:

Dobra ja już zgłupiałem. Wymieniłem uszczelki pod tym palcem co wchodzi blok na blok zaparzający już więcej tam uszczelek nie ma okazało się że moje klejenie podstawy elektrozaworów nie trzyma i się sączy owinięte aby nic nie kapało w dół no i już nie widzę wody tam z tyłu kurde nie wiem czy to jedno z tych 2 a może to dla tego że stół warsztatowy mam ze spadkiem. Postaram się poprawić moja lepiankę i przy dłuższym użytkowaniu jak to będzie.
    Nemcio80 wymień wszystkie uszczelki tego palca da się to zrobić bez rozkręcania jedynie trzeba ten palec wykręcić i wyjąć ze środka 2 uszczelki i daj znać jak to nie pomoże sprawdź zespół elektrozaworów cieknie to po kabelkach i nie widać w środku dziś to zauważyłem jak się sączyła woda z pod kleju po mojej naprawie a dalej śladu wody nie było dopiero pod silnikiem. Nie wiem już kurde ale może razem się uda dotrzeć do problemu.

Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

Siedzę nad nim prawie cały dzień już na chwilę miałem nadzieję złożyłem go bez boku aby mieć na podglądzie przeciek z elektrozaworów i pewność że woda nigdzie nie kapie. 7 kaw wyszło i moim oczom ujawnia się mała kałuża pod ekspresem bark mi słów na ten złom i kompletnie pomysłów skąd i jak tam się tą wodą bierze.
  • #20 20690457
    nemcio80
    Poziom 9  
    U nas w GranAroma Deluxe lało się w tym miejscu w trzech punktach oraz od strony wlewki kawy i ekspres trafił do serwisu- diagnoza "stwierdzono uszkodzenie zaworu kawy-podstawa". Cokolwiek to znaczy, to po naprawie przestało lecieć :) Jak pękła podstawa elektrozaworów, to może daj komuś kto Ci wydrukuje coś z grubszymi ściankami na drukarce 3D. Albo zobacz na allegro, bo ostatnio ktoś to sprzedawał razem z elektrozaworami za 99zł :)
  • #21 20699502
    dj-adik
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jak bym miał model 3D to bym sobie sam wydrukował bo mam drukarkę FDM i dostęp do SLA z przeróżnymi żywicami. Szukałem sporo różnych elementów znalazłem do różnych saeco ale akurat modelu tej podstawy elektrozaworów niestety nie znalazłem, a aby go samemu zaprojektować trzeba by precyzyjnie rozciąć i wnętrze tego wymodelować bo ostatni zawór jest od spieniania mleka on powoduje zasysanie powietrza więc tam w środku zapewne jest zwężka venturiego bez pomiarów wnętrza i odzwierciedlenia tego może to nie działać prawidłowo.
    W Twoim przypadku to ciekawe co wypisał serwis bo ja tam widzę tylko ten zespół elektrozaworów na tej jednej podstawie.
  • #22 21223928
    nemcio80
    Poziom 9  
    Jeżeli wymieniliście pół ekspresu i nic to nie pomogło, to spróbujcie wymienić obudowę dolną oraz plastikowy króciec, którym odprowadzana jest para do tacki ociekowej. Po wymianie tych dwóch elementów ekspres w końcu przestał wylewać wodę pomiędzy tackę a obudowę. Pozdrawiam.
  • #23 21270993
    celtas6655
    Poziom 9  
    nemcio80 napisał:
    Jeżeli wymieniliście pół ekspresu i nic to nie pomogło, to spróbujcie wymienić obudowę dolną oraz plastikowy króciec, którym odprowadzana jest para do tacki ociekowej. Po wymianie tych dwóch elementów ekspres w końcu przestał wylewać wodę pomiędzy tackę a obudowę. Pozdrawiam.

Mam identyczny problem jak na zdjęciach pphuelektropc.
    Możesz podesłać numery części o których piszesz (obudowa dolna, plastikowy króciec) albo jakiś schemat, na którym je widać?
  • #25 21341606
    luki77gd
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    >>20683083

Kolego a czy sprawdziłeś działanie cewek? Omomierzem. U mnie gdy był rozszczelniony blik elektrozaworów to cewka dostająca temperatury od pary wodnej padła. Co prawda wtedy miałem inne objawy ale każda cewka otwiera inny zawór więc może u Ciebie to ta przyczyną.
  • #26 21436850
    nemcio80
    Poziom 9  
    >>21341606 Generalnie z moich obserwacji wynika, iż przyczyn zbierania wody może być kilka:

1. Do wymiany zawór gorącej wody (bardzo często to wysiada) Efekt taki, że leci gorąca woda pod ciśnieniem gdzie popadnie i skrapla się w najzimniejszych miejscach para.

2. Pęknięta obudowa dolna poniżej zaworu gorącej wody (tak było u nas). Ciężko to zauważyć. Po wyciągnięciu tacki w miejscu spływu wody widać było tylko niewielką rysę.

3. Zakamieniony elektrozawór (przez co nie domyka się i wali parę do tacki ociekowej), wystarczy poza standardowym cyklem odkamieniania wlać odkamieniacz i włączyć dwa programy spienione mleko oraz gorąca woda, następnie ekspres wyłączamy i zostawiamy na 15minut z odkamieniaczem. Po tym czasie wlewamy czystą wodę i dokładnie go płuczemy i gotowe.

4. Złe wypoziomowanie ekspresu oraz dopuszczanie do przepełnienia tacki ociekowej

U nas wymiana obudowy pomogła, lecz raz na 100 kaw pod tacką ociekową było troszkę wody. Wtedy czyszczę uszczelki na zaworze gorącej wody, odkamieniam go porządnie i wszystko wraca do normy.

Te ekspresy mają spitolony system odprowadzania pary, więc gdy masz trochę więcej wody w tacy ociekowej i na skutek kamienia nie domyka się elektrozawór systemu spieniania mleka do końca, to para pod sporym ciśnieniem leci do tacy przez krociec, który jest zbyt blisko tylnej ścianki powodując rozbryzgi wody wszędzie gdzie popadnie.
    Efektem tego jest woda oraz osady z kamienia pod tacą ociekową. A ludzie narzekają na Krupsa :P
  • #27 21735408
    radeks1968
    Poziom 13  
    Ocena: 418
    >>21271156 w jaki sposób te elementy wpływają na ten wyciek pod tacką?

Dodano po 2 [minuty]:

>>20137798 czytam i każdy post z innej beczki omówi o innym wycieku. Skąd woda pod ekspresem skoro elektrozawory są szczelne ,zawór gorącej wody ok . Leci gdzieś po ścianie między ścianą a tacka woda. Po cholerę są te dziury w podłodze w tym ekspresie.
  • #28 21735459
    nemcio80
    Poziom 9  
    >>21735408 No jak to, jak wpływają? Jak masz pękniętą obudowę w miejscu, gdzie spływa woda, to leciało pod tackę ociekową po obudowie. Zdarza się w tym modelu również tak, że od kamienia nie domykają się elektrozawory i z tyłu przez zawór spustowy leci para pod takim ciśnieniem, że rozbryzguje wodę z tacki ociekowej po całym wnętrzu ekspresu. Wymieniłem obudowę i przestało lecieć. Po pewnym czasie znowu skraplała się woda z tyłu, przy tych otworach, więc rozebrałem jeden z zaworów (nie pamiętam, jak wybadałem który), wrzuciłem do myjki ultradźwiękowej, złożyłem i jest spokój do dzisiaj.

Podsumowanie tematu

✨ Ekspres Saeco GranAroma SW6580/20 wykazuje problem z cieknącą wodą po prawej stronie przy łączeniu tacki ociekowej z urządzeniem. Pomimo regularnej konserwacji i czyszczenia, woda skrapla się podczas parzenia kawy i podgrzewania. Dyskusja wskazuje na kilka potencjalnych przyczyn wycieku: zanieczyszczenia pod blokiem zaparzacza, uszkodzenia uszczelek, pęknięcia plastikowej podstawy zespołu elektrozaworów, uszkodzonego przepływomierza oraz wadliwego zaworu gorącej wody. Często problemem jest mikropęknięcie w obudowie dolnej lub rozszczelnienie elektrozaworów, co powoduje wyciek wody pod tackę i rozpryskiwanie jej po wnętrzu ekspresu. Zalecane działania to dokładne czyszczenie bloku zaparzającego, wymiana uszczelek, sprawdzenie i ewentualna wymiana zespołu elektrozaworów, przepływomierza oraz zaworu gorącej wody. W niektórych przypadkach pomocna okazała się wymiana obudowy dolnej i plastikowego króćca odprowadzającego parę do tacki ociekowej. Diagnostyka obejmuje także kontrolę cewek elektrozaworów omomierzem oraz odkamienianie z użyciem specjalnych programów. Wskazane jest również sprawdzenie drożności odpływu w tacki ociekowej oraz poziomowania ekspresu. W przypadku gwarancji rekomendowane jest oddanie urządzenia do serwisu. Niektóre osoby rozważały samodzielną naprawę, w tym druk 3D uszkodzonych elementów, jednak wymaga to precyzyjnego modelowania i wiedzy technicznej. Problem jest powszechny w tym modelu i może nasilać się podczas spieniania mleka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA