logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Cyfra+] Cyfra+ - Jaki dekoder wybrać? Różnice między modelami za 180 zł i 280 zł

Dorota2004 12 Lis 2005 17:32 14077 14
REKLAMA
  • #1 1976882
    Dorota2004
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam po raz kolejny :D W niedługim czasie zamówię cyfre+. Byłam dzisiaj w punkcie C+, zdecydowałam się na pakiet startowy za 24zl. Miły pan zaproponował mi jeden z dwóch dekoderów. Pierwszy kosztuje 180zl ,a drugi 280zl(albo cos koło tego). Ja jak to kobieta oczywiście nie zapytałam ani o model dekodera ani o nic :P Wie ktoś jakie są to dekodery? Jakie modele żeby poczytać i zaczerpnąć jakiś informacji? Ten droższy jest podobno lepsze, ale czy warto dopłacać stówę. Ahh te kobiety :wink:
  • REKLAMA
  • #2 1977689
    zn21
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    oatatnio pojawił się dekoder "Visionnet vn 8000S" który łapie C+ bez opłacania abonamentu i to praktycznie pakiet platynowy. Tuner kosztuje ok. 900 zł i wymaga aby go podłączyć do sieci internetowej dzieki czemu łączy się z serwerem który udostępnia mu uprwanienia do wielu kodowanych kanałów. Szkopół w tym, że nie wiadomo ile będzie trwał ten proceder zwany sharingiem. A jak chcesz płacić to kup Ferguson AF6018. Firmowe C+ odradzm Ci bo nie będziesz mogła sobie przestawiać kanałów oraz dorzucać nowych a o zezie zapomnij , chyba że przez komputer sama to wgrasz (ale uważaj bo mogą mieć nieaktywne RS232).
  • #3 1979470
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Kolega zn21 miał na myśli chyba AF7018 , pozdrawiam
  • #4 1980614
    czochro
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam. Cytat dla @piooo ze strony:

http://www.sat-attack.de/shopPL/index.php

"Parametry techniczne:

Odbiornik satelitarny cyfrowy Ferguson AF 6018 CR SECA - tuner ten posiada wygląd i cechy modelu Ferguson AF-5018 CI, ale zamiast dwóch gniazd na moduły dostępu warunkowego CAM, posiada wbudowany w tej wersji moduł w systemie SECA (są również modele wyposażone w moduł CONAX). Moduł ten umożliwia w pełni pracę z kartami Cyfra+, w tym również przenosi uprawnienia abonenckie do karty oraz inicjalizację tej karty. "

komentarz: @Dorota2004 - Young Lady - ( z nicka jednolatka a z poziomu - 14-stolatka-.)
    A swoją drogą podziwiam wyobraźnię - cyt: "Wystarczy ze zrobie kabelek z dwoma jackami" - jackami pisze się przez DUŻE "J"!!!

Dorotko pozdrawiam! i gratuluję poczucia humoru:D!!!!!!
  • REKLAMA
  • #5 1981441
    piooo
    Poziom 29  
    masz rację @czochro , jednak z paru względów dalej uważam iż AF 7018 jest odpowiedniejszy , m.in. dlatego że posiada dwa gniazda CI , pozdrawiam
  • #6 1982487
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    zn21 napisał:
    Tuner kosztuje ok. 900 zł

Załatw mi ten tuner za 900zł biorę od ręki ;)
  • #7 1983450
    zn21
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    ostanio jakby zdrozał i widziałęm za 999 zł
  • #8 1983584
    Bonifacy
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Tylko że 7018 nie przepuszcza uprawnień !! ja polece tak samo jak inni kupić tuner w inny sposób (gdzieś inndziej) z modułem seca a od cyfry tylko kartę, z tunerów bym polecił albo jakiegoś pionka (1430, 1530) albo dbox2.
  • REKLAMA
  • #9 1985401
    piooo
    Poziom 29  
    I tu się Kolego Bonifacy mylisz jako ,że jednym z urządzeń jakie posiadam jest AF 7018 i gwarantuję Ci ,że z oryginalnym oprogramowaniem przepuszcza uprawnienia bez żadnego problemu , a później jak sobie pomieszasz tak Ci działa , zależy co wgrasz , niektórzy wgrywają byle co a potem są problemy , jeśli nie pisze ,że soft obsługuje czytnik to znaczy ,że go nie obsługuje.Natomiast polecam ten tuner gdyż jest urządzeniem ,które w ramach relaksu każdy może sobie zmodyfikować i nie sprawia to wielkiego problemu , można go rozbudować i jest w miarę tani .pozdrawiam
  • #10 1986065
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    zn21 napisał:
    ostanio jakby zdrozał i widziałęm za 999 zł

Dziwna sprawa :idea:

A co dtunera ferdopierda, ludzie co wy w nich widzicie :?: PADACZKI i tyle, nikt mnie nie przekona, że to jest dobry tuner, każdy D-box2 nawet sagem 1xINTEL bije go na głowę :!:

Podłącz mi ferdopierda bezpośrednio do internetu to dostaniesz ode mnie auto, tak za darmo :!: ;)
  • #11 1986423
    dadus27
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    @MŁYNEK ferguson ma w planach wypuszczenie na rynek tunków opartych na linuksie wyposażonych w gniazdko ethernet.Co do dbox2 to nowego niestety nie kupisz.Wiem kupisz nowego dreama,ale cena tego ostatniego jest sporo wieksza od ferdka 7018.A 7018 to tunek godny polecenia i za nieduze w sumie pieniądze.
  • REKLAMA
  • #12 1987194
    Bonifacy
    Poziom 24  
    @piooo nie chodzi mi o kwestie obsługi CAMu ale o przepuszczanie uprawnien na karte (EMM) karta bedzie obsługiwana ale po zmianie kluczyka nie dostanie ona uprawnien. Nie wiem może w jakiś no0wych wersjach oryginalnego oprogramowania te uprawnienia sa przekazywane jednak na wersjach które ja testowałem niestety musiałem to robić recznie za pomoca phoenixa.

Pozatym jestem tego samego zdania co @Młynek a kto powiedział że tuner ma być nowy jak się wezmie od cyfry philipsa to on bedzie tez już po przejsciach i dotego pewnie niekompletny (brak MAX232)
  • #13 1987565
    piooo
    Poziom 29  
    @Bonifacy ,temat był i jest wielokrotnie poruszany w dziale Ferguson na forum dvhk , 7018 przepuszcza uprawnienia i ja jestem tego żywym dowodem , może za krótko czekałeś , przy włożonej karcie ,ustawionym tunerze na program 1TVP , na ekranie serwis niedostępny , do godziny pojawia się program pierwszy i inne oraz uprawnienia , i tak mam za każdą zmianą kluczy , aktualnie soft UA z obsługą czytnika któryś już z kolei, boot 16.1 nie zmieniany , pozdrawiam
  • #14 1987678
    Bonifacy
    Poziom 24  
    nie no jak bym miał płacic abo i jeszcze czasami czekac godzine to by mnie kur.... wziela. szybciej to zrobił bym recznie bo godzina to ponad połowa filmu nie mówiąc o inych programach.

Co fakt to fakt miałem go tylko 2 miechy po czym się szybko go pozbyłem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru dekodera do Cyfra+ w kontekście różnicy cenowej między modelami za około 180 zł i 280 zł. Wskazano, że popularnym i polecanym modelem jest Ferguson AF 6018 (czasem mylony z AF 7018), który posiada wbudowany moduł SECA umożliwiający pełną obsługę kart Cyfra+, w tym przenoszenie uprawnień (EMM). Model ten jest stosunkowo tani, można go modyfikować i rozbudowywać, a oryginalne oprogramowanie poprawnie obsługuje czytnik kart. Krytykowano firmowe dekodery Cyfra+ za ograniczenia w zarządzaniu kanałami i brak aktywnego portu RS232. Wspomniano także o tunerze Visionnet VN 8000S za około 900-999 zł, który umożliwia odbiór pakietu platynowego bez abonamentu dzięki łączności internetowej i sharingowi, jednak jego legalność i trwałość są wątpliwe. Inne rekomendowane modele to Pionek 1430, 1530 oraz DBox2, które również dobrze współpracują z kartami Cyfra+. Dyskusja poruszała kwestie techniczne dotyczące przepuszczania uprawnień, obsługi modułów CAM, portów CI oraz stabilności oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA