logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hydrofor nieprawidłowo pompuje wodę ze studni (lewe powietrze)

alawera 02 Sie 2022 13:27 1920 8
REKLAMA
  • #1 20126532
    alawera
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Zbiornik Hydroforowy Aquasystem AAMOE11B01EA1 80 l pojemność.
    Pompa Omnigena MH 1300
    Od kilku tygodni zauważyłem że pompa załącza się częściej niż zwykle. Objawy podobne jakby w zbiorniku było mało powietrza. Sprawdziłem, ale przy pustym zbiorniku jest dokładnie tyle powietrza ile powinno być, tj. 1,5 bar. Tyle jest podane na tabliczce.
    Wykluczam nieszczelność instalacji, ponieważ przez czas, kiedy woda nie jest używana, np. w nocy pompa nigdy się nie załączyła.
    Czy zatem może to być coś z membraną w zbiorniku? Jak to sprawdzić?
    Dzięki z góry za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 20126544
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2940
    Wylej wodę do zera i zapisz stan licznika wody i zacznij napełniać. Stan zapełnienia rozpoznasz po tym, że manometr zaczyna iść w górę - wtedy zatrzymaj nalewanie i sprawdź na liczydle ile weszło. Powinno to być około 40-50% pojemności czyli 30-40 litrów. Jeżeli wejdzie 80, to masz rozwiązanie - membrana szczelnie przywarła do ścianek zbiornika i mimo tego, że wstępne ciśnienie masz 1 atmosferę nie ma to znaczenia i zbiornik nie ma wymaganej objętościowo poduszki.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 20126570
    alawera
    Poziom 6  
    Heh... Problem w tym, że nie mam licznika. Woda ze studni i bez kanalizacji...
  • REKLAMA
  • #4 20126618
    ^ToM^
    Poziom 42  
    alawera napisał:
    Heh... Problem w tym, że nie mam licznika. Woda ze studni i bez kanalizacji...

To po napełnieniu hydroforu (jak wyżej opisałem) zlewaj do wiadra. Jedno wiadro ma 10 litrów. Będziesz wiedział mniej więcej ile litrów wody wejdzie.
  • #5 20126675
    alawera
    Poziom 6  
    Ok, dzięki, tak zrobię. Jakoś do głowy mi nie przyszedł ten sposób. Jutro dam znać bo z powodu suszy w studni mam mało wody i dzisiaj już tego drugi raz nie sprawdzę. Rano zlewalem wodę i próbowałem dobić powietrze, ale po przyłożeniu manometru pokazało że jest ok.
    Ale jak napelnialem go ponownie to wskazówka stosunkowo szybko w górę zaczęła iść. Wątpię że 20 - 30 litrów zdołało naciągnąć bo z powodu niskiego stanu wody w studni pompa zaciąga prawie z maksymalną wydolnością.
  • #6 20144170
    alawera
    Poziom 6  
    Witam ponownie, wracam do tematu. Dzisiaj miałem okazję sprawdzić ile wody jest w zbiorniku zanim ciśnienie zacznie rosnąć. Wygląda na to, że jest to około 10 l wody, a więc stanowczo zbyt mało. A więc we wtorek spróbuję wymienić membranę w zbiorniku.
    Dodatkowo mój test zbiegł się z wymianą pompy. I pojawił się kolejny problem.
    Mianowicie pompa zasysa prawdopodobnie lewe powietrze podczas pompowania wody ze studni. Czy może to mieć związek z membraną?
    Na wyłączonej pompie po każdym cyklu gromadzi się powietrze, które upuszczam zaworem, który założyłem w miejscu korka po stronie zasysania przeznaczonego na wlew wody do zalania pompy. Jest to już moja trzecia pompa Omnigena. Miałem dwie MH 1300 teraz założyłem MH 1800. Poprzednie dwie wytrzymały po 5 lat pracy. Nie wiem czy to wina samych pomp, czy rdzawego osadu, który mam w studni i który zapycha wirniki pompy doprowadzając do szybkiego ich zużycia. Dodatkowo na nowej pompie nie jestem w stanie uzyskać ciśnienia powyżej 3 atmosfer. Nie wiem czy to może również mieć związek ze zużyta membraną. Wewnątrz zbiornika na pewno jest masa osadu tłustej rdzy ze studni.
    Pompa zaczyna zaciągać wodę ze studni, ale nie da rady dobić do 3 atmosfer, trzeba ją wyłączyć, upuścić powietrze i wtedy zaczyna ssać ponownie, ale nie więcej niż właśnie 3 atmosfery wyciągnie. Bez wyłączenia pompy i bez upuszczenia powietrza ciśnienie na manometrze zatrzymuje się.
    Ktoś ma jakieś sugestie?
  • #7 20145873
    ^ToM^
    Poziom 42  
    alawera napisał:
    Witam ponownie, wracam do tematu. Dzisiaj miałem okazję sprawdzić ile wody jest w zbiorniku zanim ciśnienie zacznie rosnąć. Wygląda na to, że jest to około 10 l wody, a więc stanowczo zbyt mało. A więc we wtorek spróbuję wymienić membranę w zbiorniku.

Jeżeli wody jest 10 l to trzeba ustalić co jest przyczyną. Czy to, że pompa nie wyrabia i jest dławiona, czy też woda się przedostała za membranę i nie ma pompa możliwości więcej wtłoczyć. Tak czy owak, trzeba zlać całą wodę i sprawdzić pojemność zbiornika po obu stronach membrany.
    Jak pompa zasysa lewe powietrze to nie będzie pompować sprawnie.

Jeszcze raz napiszę. Zlać trzeba całą wodę i wypuścić powietrze. Następnie napompować przestrzeń za membraną do wartości 1 atmosfery i zostawić na godzinę i sprawdzić czy nie zmniejsza się. Jak ciśnienie po godzinie nadal jest na wstępnym poziomie to włączamy pompę i czekamy aż napompuje wody do wskazań i hydrostat wyłączy silnik przy ciśnieniu np. 3 czy 4 atmosfer. Jeżeli tak się stanie to znaczy, że pompa i hydrofor jest sprawny. Nie ma innej już możliwości i wszystko jest sprawne.
  • REKLAMA
  • #8 20146954
    alawera
    Poziom 6  
    Wymieniłem membranę na nową. Choć stara teoretycznie była sprawna. Po wyjęciu membrany w zbiorniku było sucho, ale że względu na to że stara miała już 10 lat a woda w studni ma tłusty rdzawy nalot więc i tak zdecydowałem się wymienić.
    Po wymianie różnica jest tylko taka, że podczas pompowania wody wskazówka manometru przestała drgać tylko powoli idzie w górę.
    Natomiast ciągle jest coś nie tak. Pompa pompuje około 0,5 atmosfery i ciśnienie przestaje rosnąć. Trzeba ją wyłączyć, upuścić około szklankę wody razem z bąbelkami powietrza, ponownie włączyć zasilanie i ponownie ciśnienie rośnie znowu o około 0, 5 atmosfery i przestaje. I tak do 3 atmosfer, kiedy wyłącznik ciśnieniowy wyłącza pompę. Więcej ciśnienia ze studni nie nabije. Kiedy ciągnie wodę z wiaderka wtedy może nabić więcej niż 3.
    Swoją drogą jest to moja trzecia Omnigena w ciągu 10 lat. Pierwsza wytrzymała 6 lat, druga tylko 4. Być może ta rdza w studni je tak wykańcza. Jeżeli ktoś ma sprawdzona inna markę oprócz oczywiście paradoksalnie drogiego Grundfos to niech napisze, za 4 lata pewnie znowu będę wymieniał...
    A więc do sprawdzenia został mi już tylko odcinek pomiędzy studnia a pompą. W studni mam 2 zawory zwrotne połączone szeregowo. Jeden zaraz przy koszu, drugi ponad lustrem wody. Być może jeden z nich się nie zamyka do końca a woda nie ucieka do studia, ponieważ ten drugi trzyma.
    Jeżeli komuś przyjdzie coś do głowy jeszcze będę wdzięczny. Do studni wchodzę jutro więc jeżeli sobie poradzę napiszę co było przyczyną.
  • #9 20147263
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Pozostaje zatem rozebrać cały tor pompowy, wyczyścić i zmontować na nowo.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z hydroforem Aquasystem AAMOE11B01EA1, który pompuje wodę ze studni, ale pompa Omnigena MH 1300 włącza się zbyt często, co sugeruje niewłaściwe ciśnienie powietrza w zbiorniku. Po sprawdzeniu ciśnienia (1,5 bar) i wykluczeniu nieszczelności, użytkownik podejrzewa uszkodzenie membrany. Po przeprowadzeniu testów stwierdzono, że zbiornik ma zbyt mało wody (około 10 l), co skłoniło go do wymiany membrany. Po wymianie, ciśnienie nadal nie rośnie powyżej 3 atmosfer, a pompa zasysa lewe powietrze, co może być spowodowane rdzą w studni. Użytkownik rozważa czyszczenie toru pompowego jako kolejne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA