logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hydrofor Omnigena 1300 + zbiornik 24l - spadek ciśnienia do 0 Bar po otwarciu kranu

pirat1kr 28 Kwi 2011 22:00 32606 22
REKLAMA
  • #1 9449551
    pirat1kr
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam,
    poszukuję przyczyny problemu:

Hydrofor (pompa omnigena 1300 + zbiornik 24l) po załączeniu na zamkniętym kranie szybko nabija ciśnienie 2 Bar ale od tego momentu do wyłączenia pompy czyli 3,5 Bar trwa to już około 10 min.
    Przy 3,5 Bar pompa się wyłącza - tak mam ustawione.
    Następnie gdy otwieram kran ciśnienie spada do 1,8 Bar i pompa się ponownie załącza (tak mam ustawione) ale ciśnienie już nie rośnie tylko spada do O Bar a z kranu woda leci lekkim ciurkiem.
    Co może być przyczyną?
    Sprawdzałem ciśnienie powietrza w zbiorniku jest ok 1,5 Bar.
    Wymieniłem całe wejście do pompy wykluczam lewe powietrze.
    Pobieram wodę z około 5 m rurą 40 mm (niebieska) bezpośrednio podłączoną do pompy.
  • REKLAMA
  • #2 9449637
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4608
    Witam.
    Jak stara jest ta pompa?Bo mam 2 sugestie .-Albo zbyt głęboko do wody>>różnica między pompą,a poziomem wody.- Albo coś z pompą?
  • #3 9449723
    pirat1kr
    Poziom 10  
    Rok produkcji pompy 2009 kupiłem w zeszłym roku pracowała bez zarzutu cały poprzedni sezon a teraz tak ja na wstępie.
    Aczkolwiek musiałem wymienić korpus bo był po zimie pęknięty.Ściągnąłem oryginał z omnigeny i wymieniłem, uszczelkę też.

Nigdy do tej pory nie miałem problemów z poborem wody nawet na słabszych pompach, gruntowe wody są wysokie chyba że może jakieś wady w instalacji doprowadzającej (pod ziemią)
  • #4 9449766
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1058
    Witam.
    Ja dodam jeszcze, żeby sprawdzić zawory zwrotne przed pompą, czy są szczelne w kierunku zaporowym, lub nie są zacięte.
    Pompowanie zbiornika 24 litry przez 10 minut, to coś długo, więc stawiał bym na pompę, lub utrudniony dopływ wody do pompy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 9449792
    pirat1kr
    Poziom 10  
    Pompa jak pisałem jest podłączona bezpośrednio ze studni więc może zawór zaraz za filtrem głęboko w ziemi bo innego nie mam?
  • #6 9449836
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Cytat:
    Nigdy do tej pory nie miałem problemów z poborem wody nawet na słabszych pompach, gruntowe wody są wysokie
    czy mam rozumieć ,że często zmieniasz pompy?Z jakiego powodu?
    Cytat:
    awór zaraz za filtrem głęboko w ziemi bo innego nie mam?
    W ziemi ,czy w studni?
  • #7 9450073
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Jeżeli znasz parametry znamionowe pompy to można pomierzyć amperomierzem pobór prądu, Jeżeli masz niski to zapchany jest smok pompy, jeżeli wysoki to zapchane masz coś za wylotem pompy lub przepalone uzwojenie.
  • REKLAMA
  • #8 9450493
    pirat1kr
    Poziom 10  
    Czyli raczej wskazuje wszystko na uszkodzenie pompy.
    Jak już wspomniałem wymieniłem korpus i sprawdziłem wszystkie 5 pierścieni żaden z nich nie jest uszkodzony moze coś żle zmontowałe bo coś jak by mi głośniej ta pompa chodziła

W ziemi ,czy w studni?
    mam odwiert na 5 m metrowy filtr na dole i tam chyba jest zawór wszystko zasypane
  • REKLAMA
  • #9 9450759
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    A czy woda stoi w rurze ssącej jak pompa nie pracuje? Jest napełniona?
  • #10 9450958
    pirat1kr
    Poziom 10  
    Tak woda stoi jak odłączałem pompę od rury ssącej zawsze z niej wylatywała woda.
    Pomierzyłem wszystko i elektrycznie też jest poprawnie.
    Spotkałem sie ze strony elektryka ze stwierdzeniem "jakby woda sie mieliła"?
  • #11 9451083
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    A po Twojej naprawie pompy (po rozmrożeniu) było lepiej czy jest tak od naprawy ?
  • #12 9451216
    pirat1kr
    Poziom 10  
    Właśnie jest tak od naprawy bo pierwsze uruchomienie w tym roku robiłem po wymianie korpusu.
    Ewentualnie prosze o radę jak mam sprawdzić ten zawór zwrotny czy poprawnie działa
    Nadmienie, że jak nabije ciśnienie 3,5 bar i pompa się wyłączy to owe ciśnienie trzyma bez zarzutu w układzie
  • #13 9451521
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Skoro studnia nie pracuje cały czas to równie dobrze przestał działać/zatkał się filtr. Jeśli chcesz sprawdzać to musisz podłączyć pompę do innego źródła.
  • #14 9452130
    pirat1kr
    Poziom 10  
    Z tym filtrem to by pasowło!
    Oddalem pompe do hydraulika: wszystko rozebrał, poskładal na nowo, nabił cisnienie w zbiorniku wiec pompa odpada, zawór zwrotny sprawdzony funkcjonuje prawidłowo.
    cos tam sie zmieniło w pracy pompy ale dalekie jest to od normalności zaraz wrzuce filmiki!

Jesli przestał działać/zatkał sie filtr czy istnieje jakaś możliwość aby to naprawi? W przeciwnym razie będę musiał wiercić nową studnię!

Dodano po 23 [minuty]:

Coś nie mogę załadować tych filmników? Albo nie umiem?
    A wyglada to mniejwiecej tak, że przy otwartm kranie pompa nabija wodę momentalnie 2 Bar i równie momentalnie spada do 0,2 Bar i tak w kółko.
    Przy zamkniętym kranie nabija cisnienie max 3,5 Bar i pompa sie wyłacza ale trwa to jakies 5 min
  • #15 9452953
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1058
    Witam.
    To że szybko ciśnienie przyrasta do 2 bar, a potem zaczyna przyrastać powoli, to znaczy że w poduszce powietrznej jest właśnie ciśnienie 2 bary. Do 2 bar ciśnienie wody przyrasta szybko, bo poduszka powietrzna się nie spręża, a powyżej 2 bar ciśnienie wody spręża poduszkę powietrzną, a woda wchodzi w jej miejsce.
    Napisałeś że ta granica jest na ciśnieniu 2 bary, a ciśnienie zmierzone w poduszce 1,5 bar, więc albo manometr którym mierzyłeś ciśnienie powietrza zaniża, albo manometr na wodzie zawyża, lub każdy po trochu.
    Ale to nie jest przyczyna twojego problemu. Stawiam na utrudniony dopływ wody do pompy. Może to być filtr w smoku w studni, tak jak napisali koledzy. Jak to sprawdzić? Najlepiej podłączyć dla próby drugą pewną pompę. Albo sprawdzić tą pompę. Odłącz pompę od studni, i do wlotu pompy daj wodę np: z beczki (dobrze by było gdyby były podobne warunki pracy, czyli pompa tyle wyżej od poziomu wody w beczce, ile jest od pompy do lustra wody w studni). Jeśli wtedy pompa będzie pracowała prawidłowo, to będziesz wiedział że to problem z dojściem wody (np: zapchany filtr).
    P.S. Kto po wprowadzeniu rury do studni, zasypuje odwiert odcinając sobie dostęp serwisowy :?:
    Pozdrawiam.
  • #16 9453051
    pirat1kr
    Poziom 10  
    P.S. Rysia na przyszłoś sobie zapamietam ale rozumiem, że jeśli to jest wina zapchanego filtra to nic nie da sie zribić ?
    [film=450.370:250b528cfe]https://filmy.elektroda.pl/[/film:250b528cfe]

Dodano po 53 [sekundy]:

[film=450.370:250b528cfe]https://filmy.elektroda.pl/[/film:250b528cfe]
  • #17 9453576
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    A może tą pompę spróbować w innym miejscu, a jeszcze lepiej gdybyś mógł inną pompą spróbować pociągnąć wodę z Twojego ujęcia>> jak by się sprawowała?
  • #18 9453617
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Witam,pompa sprawdzona u mechanika działa,pozostaje reszta,niewiele dziwna ,ta twoja studnia z tego opisu,to studnia zasypana głęboko.Musisz odkopać i wyjąć z niej rurę z koszem,albo nowa studnia,tylko że w tej masz wodę.
  • #19 9453645
    mleczakm
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Jak studnia była "zatkana" - mam bardzo gliniastą ziemię, na samym dole rura była po prostu zalepiona jakimś czarnym, dziwnym czymś - miałem takie objawy, że pompa nie ciągnęła wody, tylko się zapowietrzała. Jak wymieniłem pompę na nowszą - było jeszcze gorzej.
  • #20 9453816
    pirat1kr
    Poziom 10  
    czy jest jakiś sposób żeby przeczyścić ten filt czy nową studania trzeba wiercić?
  • #22 9456256
    stasw147
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    Studnia nie była używana dłuższy czas i ją tzw. zamuliło lub cos w podobnego, zmiana kierunku ciśnienia I podstawienie większej pompy aby spróbowała to rozbić
  • #23 9457024
    pirat1kr
    Poziom 10  
    Ostatecznie zatkany był w 90% filtr i studnia nie była wstanie podać więcej jak 1 bar cisnienia, żadnym sposobem nie dałem rady go przepchnąć. Wybiłem nową studnię 1 m obok starej zamontowałem 2 m filtr z nacięciami zawór zwrotny przy pompie i wszystko śmiga jak należy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z hydroforem Omnigena 1300 i zbiornikiem 24l, który po otwarciu kranu powoduje spadek ciśnienia do 0 Bar, mimo że wcześniej ciśnienie wzrasta do 3,5 Bar. Po wymianie korpusu pompy i sprawdzeniu ciśnienia powietrza w zbiorniku (1,5 Bar), problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zaworów zwrotnych, filtrów oraz ewentualnych zatorów w studni. Po dalszych analizach okazało się, że filtr był w 90% zatkany, co uniemożliwiało prawidłowy dopływ wody. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wiercenie nowej studni z nowym filtrem, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA