logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WW70J5346EW/EO - nie rusza bęben, za dużo wody.

21rufio68 02 Sie 2022 21:32 1389 6
REKLAMA
  • #1 20127252
    21rufio68
    Poziom 5  
    Witam.
    Pralka Samsung WW70J5346EW/EO nie wytrzymała do 3 urodzin.

Nie obraca bęben, pobiera za dużo wody. Sprawdzono silnik, szczotki, hydrostat, Pralka wypompowuje wodę, więc pompa odpływowa też ok. Program wirowanie, nie wiruje. Moim skromnym zdaniem, to programator. Jednak żona chciała fachowca, więc dzisiaj przyszedł. Stwierdził, bez oględzin szczegółowych, że to programator. Fakt, rozkręcając pralkę, zobaczył, że pasek na miejscu, a o reszcie mu powiedziałem, że szczotki jeszcze kilka centymetrów, że komutator czyszczony, że na krótko silnik idzie, że rurka od hydrostatu drożna, że hydrostat zamyka styki. Więc za te moje wywody odpuścił mi 5 dyszek, ale stówkę musiałem wysupłać. Nowy programator prawie 600 zł., więc się nie opłaca, lepiej kupić nową pralkę.
    Teraz mam pytanie, rozebrałem panel, rozłączyłem płytki. Zdjąłem, no jeszcze nie do końca silikon, czy co tam jest na płytce i ją wydobyłem z obudowy. Pod lupą widzę, że brak zimnych lutów, przy dobrym świetle jeszcze je poprawię, ale która płytka odpowiada za silnik?
    Na szybko zapożyczyłem zdjęcia mojego panelu z klinikaagd.pl. Dziękuję i pozdrawiam.
    Samsung WW70J5346EW/EO - nie rusza bęben, za dużo wody. Samsung WW70J5346EW/EO - nie rusza bęben, za dużo wody.
  • REKLAMA
  • #2 20127431
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1123
    Z opisu zawór do wody się nie zamyka.
    Ściągnąć z elektrozaworu węża idącego na pralkę i dopiero wtedy odkręcić wodę bez włączonej pralki do prądu.
  • REKLAMA
  • #3 20127433
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1150
    Możesz nie mieć problemu z zasilaniem silnika a z odczytem hydrostatu. Zobacz może w układzie, na włączonej pralce, woltomierzem na jego stykach czy jak przełącza (dmuchnij w rurkę ustami czy dolej wody prysznicem) to czy coś się tam zmienia w kwestii napięcia.
    Obstawiam że do silnika jest element z radiatorem - triak zapewne. Zawsze możesz wziąć omomierz z piszczykiem i na wyłączonej pralce przemierzyć od silnika do kolejnych złącz, to się dowiesz. To samo zrób z presostatem i sobie pooglądaj gdzie ten sygnał z niego idzie po pcb, Może coś znajdziesz.
  • REKLAMA
  • #4 20128063
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6953
    jarekgol napisał:
    woltomierzem na jego stykach czy jak przełącza (dmuchnij w rurkę ustami czy dolej wody prysznicem) to czy coś się tam zmienia w kwestii napięcia.

Zmieniać się będzie tylko częstotliwość, ale tego woltomierzem nie pomierzy....
  • REKLAMA
  • #5 20128156
    jarekgol
    Poziom 40  
    mrice napisał:
    Zmieniać się będzie tylko częstotliwość, ale tego woltomierzem nie pomierzy...
    Czyżby przetwornik, a nie czujnik 0/1 ?
  • #6 20128226
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6953
    Nawet nie, wewnątrz jest cewka w wnetrzu której porusza się trzpień zmieniając częstotliwwość cewki, napięcie zwykle jest constans 5V. Proste w rozwiązaniu i dość dokładne w odczycie. Stare hydrostaty 0/1 to już dziś muzeum.
  • #7 20129486
    jarekgol
    Poziom 40  
    @21rufio68 No to sprawdź oscyloskopem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Samsung WW70J5346EW/EO nie działa prawidłowo, nie obraca bębna i pobiera zbyt dużo wody. Użytkownik sprawdził silnik, szczotki, hydrostat oraz pompę odpływową, które działają poprawnie. Podejrzewa uszkodzenie programatora, co potwierdził fachowiec, jednak użytkownik zauważył, że nie ma zimnych lutów na płytce. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie układu hydrostatu oraz elementów elektronicznych, takich jak triak, a także pomiar napięcia i częstotliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA