Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch SPV43M10EU/20 - buczenie / brzęczenie w zmywarce

spamir 03 Aug 2022 09:55 273 11
  • #1
    spamir
    Level 9  
    Witam,

    mam dziwny problem ze zmywarką Bosch. Uszczelniałem ostatnio misę - standardowy problem tych zmywarek. Podłączyłem wszystko jak należy i zmywarka wydaje dziwne buczenie jak na filmiku przez cały czas. Jakby coś trajkotało w środku.
    Filmik tutaj:



    Wyczyściłem kosz i odsłoniłem wirnik pompy - okazało się, że był w środku jakiś mały orzeszek - usunąłem go pełen entuzjazmu, że jest po problemie, ale niestety odgłosy nie znikły. Ma ktoś może jakiś pomysł co to może być? Czy coś jeszcze mogło dostać się do środka i np. warto wyjąć i rozkręcić pompę?
    Dziwi mnie fakt, że ten odgłos jest cały czas praktycznie - więc jak na mój gust pompa to nie powinna być.
    Jedyne co naprawiałem to uszczelka, trochę masy silikonowej termoodpornej na połączeniu (bo to już druga awaria) i troszkę dłuższe wkręty do przykręcenia misy od strony komory, bo stare już były wyrobione i nie trzymały.
  • #2
    -radas-
    Level 19  
    Po odgłosie typował bym naprzemienny dystrybutor wody. Znajduje się on między klejoną przez Pana misą a pompą myjącą. Posiada on silnik, który potrafi wydawać takie odgłosy acz nie powinien on pracować przez cały czas. Silnik obraca kołem, w którym są otwory co przekierowuje wodę do górnego lub dolnego śmigła.

    Bosch SPV43M10EU/20 - buczenie / brzęczenie w zmywarce

    Sprawdził bym moduł pod kątem upaleń.

    Pozdrawiam
  • #3
    spamir
    Level 9  
    No właśnie zastanawia mnie tylko ta ciagłość tego dzwięku - zakładam, że ten dystrybutor nie pracuje cały czas. A jest opcja, że coś wpadło do środka pompy i daje taki dzwięk?

    Myśle tym tropem, bo przed uszczelnieniem misy i wyjeciem tego orzeszka wszystko działało idealnie, wiec musiałby to być wielki niefart;-)
  • #4
    -radas-
    Level 19  
    Pompa myjąca wysterowuje się przed pobraniem wody, jeżeli miałaby opory lub luzy automatycznie wyświetla błąd pompy. Pompa spustowa działa na początku programu i się wyłancza. Możesz włączyć program i następnie go zresetować, zamknąć drzwi i powinna pracować tylko pompa spustowa ( nie będzie hałasu to wykluczasz tą opcję). Możesz wyciągnąć dolne śmigło, zaświecić latarką w otwór i zobaczyć czy coś nie przeszkadza w dystrybutorze wody do śmigieł, on też prubuje się wysterować na początku programu (nie pamiętam, może nawet przed pompą myjącą). Możesz wymontować moduł z prawego boku i sprawdzić czy nie odprysł kawałek któregoś z triaków.
    Powodzenia
  • #5
    spamir
    Level 9  
    @radas-

    Pompa jest OK - faktycznie odprowadza wodę jak zrestartowałem program i ładnie cicho wszystko zaciągnęła. Ramie dolne też jest OK - puściłem zmywarkę bez niego i taki sam odgłos. O jakim module z prawego boku mówisz?
  • #7
    spamir
    Level 9  
    @Kenworth 18

    Sprawdzę - co prawda na rysunku go nie widzę, ale zakładam, że to jest ten obok płaszcza wody po lewej stromnie zmywarki patrząc od przodu. Na pierwszy rzut oka wygląda mi to na jakiś elektryczny moduł, który raczej tak trejkotać nie powinien ;-)
  • #8
    -radas-
    Level 19  
    Moduł jest po prawej stronie zmywarki z tyłu patrząc od czoła. Prawy bok musisz ściągnąć. Bezpośrednio do modułu dochodzi przewód zasilający zmywarkę. Wyciągasz wtyczkę z kontaktu i z drugiej strony wyciągasz wtyczkę z tyłu zmywarki.
    Moduł nie wydaje takich odgłosów, ale spotkałem się z przypadkami gdy na silnik rozdzielacza poleciała woda co spowodowało zwarcie i odprysk triaka na module, a rozdzielacz pracował non stop bez kontroli. Dlatego zasugerowałem sprawdzenie modułu.
    Pozdrawiam
  • #9
    spamir
    Level 9  
    @-radas-

    A to ta strona - to na pewno tam jest cicho bo zdjąłem osłonę metalową boku oraz plastik pod którym są tam schowane kable - włączyłem program i na pewno tam jest cichutko.
  • #10
    Kenworth 18
    Level 43  
    Moduł nie będzie robił hałasu, ale jego uszkodzenie może powodować ciągłą pracę rozdzielacza wody. Teraz już kolega rozumie co należy sprawdzić? Należy sprawdzić czy na module sterującym nie nastąpiły uszkodzenia, które mogą być widoczne, ale bywa i tak, że na 1 rzut oka nic nie będzie widać.
  • #11
    Arcus1977
    Level 22  
    spamir wrote:
    troszkę dłuższe wkręty do przykręcenia misy od strony komory, bo stare już były wyrobione i nie trzymały.

    To może być odpowiedź na pytanie postawione w temacie.
  • #12
    spamir
    Level 9  
    @Arcus1977

    Hymm wkręty są dokładnie 0,5 cm dłuższe - nie widzę sposobności aby coś mogły uszkodzić. Masz coś konkretnego na myśli?
    PS.
    Miałeś rację - wkręciłem stare i jest cicho i działa póki co. Ciekawe co zepsułem tymi wkrętami dłuższymi.