logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar rezystancji izolacji kabla jednożyłowego YKOXS - Jak wykonać?

Kubdex 06 Sie 2022 10:02 3639 7
  • #1 20131883
    Kubdex
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Cześć!
    Pytania możliwe, że banalne, jednak nie miałem jeszcze takiego przypadku a na forum również nie znalazłem - mianowicie jak wykonać pomiar rezystancji izolacji kabla jednożyłowego YKOXS ?

Pomiar rezystancji izolacji kabla jednożyłowego YKOXS - Jak wykonać?
  • #2 20131893
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    Kabel już ułożony czy luzem ?
  • #3 20131902
    Kubdex
    Poziom 10  
    Jeszcze luzem :)
  • Pomocny post
    #4 20131903
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Odpowiedź masz TUTAJ
    Wiadro metalowe, zanurzamy w wodzie i jedziemy - pomiędzy żyłą kabla a powierzchnią wiadra.
    Stary, dobry, sprawdzony sposób.
  • #5 20131911
    Kubdex
    Poziom 10  
    Właśnie natrafiłem wczoraj na ten artykuł i rzeczywiście było moją jedyną poszlaką ;)
    Przy okazji spytam - ten sam kabel zgodnie z projektem trzeba poddać pomiarowi "Szczelności (ciągłości) izolacji kabla" mógłbym również prosić o wskazówkę?
  • Pomocny post
    #6 20131938
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Wskazówka jest powyżej.
    Bo przecież to jest to samo, mogą dojść szczegółowe oględziny izolacji przed i po ułożeniu, np. na korytach.
  • #7 20131961
    Kubdex
    Poziom 10  
    W projekcie jest to uwzględnione jako osoby pomiar, stąd wolałem dopytać innych o interpretacje ;) Dziękuję za pomoc!
  • #8 20131967
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    I w protokole piszemy, ze pomiaru rezystancji izolacji stosownego kabla dokonano przed ułożeniem.
    Oględziny w/w kabla przeprowadzono po ułożeniu.
    Wyniki pomiarów w załączonej tabeli, wyniki oględzin - uszkodzeń powłoki kabla nie stwierdzono.
    Itd. itd.

Podsumowanie tematu

✨ Pomiar rezystancji izolacji kabla jednożyłowego YKOXS można wykonać, gdy kabel jest luzem. Użytkownicy forum sugerują tradycyjny sposób pomiaru, polegający na zanurzeniu metalowego wiadra w wodzie i pomiarze rezystancji między żyłą kabla a powierzchnią wiadra. Dodatkowo, w kontekście pomiaru szczelności izolacji kabla, zaleca się przeprowadzenie szczegółowych oględzin przed i po ułożeniu kabla. W protokole pomiarowym należy zaznaczyć, że pomiar rezystancji izolacji został dokonany przed ułożeniem, a wyniki oględzin powinny potwierdzać brak uszkodzeń powłoki kabla.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA