Cześć!
Pytania możliwe, że banalne, jednak nie miałem jeszcze takiego przypadku a na forum również nie znalazłem - mianowicie jak wykonać pomiar rezystancji izolacji kabla jednożyłowego YKOXS ?
Właśnie natrafiłem wczoraj na ten artykuł i rzeczywiście było moją jedyną poszlaką Przy okazji spytam - ten sam kabel zgodnie z projektem trzeba poddać pomiarowi "Szczelności (ciągłości) izolacji kabla" mógłbym również prosić o wskazówkę?
I w protokole piszemy, ze pomiaru rezystancji izolacji stosownego kabla dokonano przed ułożeniem.
Oględziny w/w kabla przeprowadzono po ułożeniu.
Wyniki pomiarów w załączonej tabeli, wyniki oględzin - uszkodzeń powłoki kabla nie stwierdzono.
Itd. itd.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Pomiar rezystancji izolacji kabla jednożyłowego YKOXS można wykonać, gdy kabel jest luzem. Użytkownicy forum sugerują tradycyjny sposób pomiaru, polegający na zanurzeniu metalowego wiadra w wodzie i pomiarze rezystancji między żyłą kabla a powierzchnią wiadra. Dodatkowo, w kontekście pomiaru szczelności izolacji kabla, zaleca się przeprowadzenie szczegółowych oględzin przed i po ułożeniu kabla. W protokole pomiarowym należy zaznaczyć, że pomiar rezystancji izolacji został dokonany przed ułożeniem, a wyniki oględzin powinny potwierdzać brak uszkodzeń powłoki kabla. Wygenerowane przez model językowy.