logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik bramy przesuwnej Wiśniowski awso2018 - szukam schematu

.raf 07 Sie 2022 18:14 3963 12
  • #1 20133744
    .raf
    Poziom 10  
    Czy ktoś dysponuje może schematem elektronicznym tego sterownika (wiśniowski awso2018). mam moduł na płytce serii wis_ster24 v1.1 i potrzebuję go naprawić. wydaje się, że to jakieś zwarcie w okolicach mostka greatza lub dalej na stabilizacji zasilania dc. objaw taki, że bezpiecznik 6.3a na płytce przy wejściu napięcia 24v ac zaczął się non stop palić.
    Sterownik bramy przesuwnej Wiśniowski awso2018 - szukam schematu Sterownik bramy przesuwnej Wiśniowski awso2018 - szukam schematu
  • #2 20133830
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1709
    Mało kto udostępnia takie schematy, często trzeba działać na wiedzę z zakresu elektroniki i sprawdzić element po elemencie, lub odpinać poszczególne bloki sprawdzając w którym występuje zwarcie.
    Sprawdź w mostu diody, jakaś dioda zabezpieczająca ? (transil), tranzystory do sterowania silnikiem czy któryś nie ma zwarcia, stabilizator.
  • #3 20133868
    .raf
    Poziom 10  
    też wydaje mi się, że szanse są słabe na schemat... ale zapytać warto zawsze, zwłaszcza, że firma polska.
    w kwestii działań po omacku: wybebeszyłem płytkę z automatyki. mostek greatza po stronie napięcia stałego raportuje zwarcie, więc albo to on, albo któryś z kondziorów wygładzających... na razie zamówiłem taki sam mostek. przyjdzie we wtorek, wtedy zacznę wylutowywać i sprawdzać. mosfetów raczej bym nie podejrzewał.
    nowa płytka 650zł więc jest o co walczyć...
  • #4 20210294
    jarekgaweda
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    cześć.

mogę wiedzić jaki finał bo niestety mam te same objawy bo wymiana tranzystorów nic nie dała
  • #5 20211781
    cinek505241
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Skontaktuj się z producentem sterownika czyli DTM System z Bydgoszczy. Oni naprawiają te sterowniki.
  • #6 20879060
    Konarskik
    Poziom 10  
    Miałem podobny objaw, zwarcie za mostkiem Graetza. Podłączyłem za mostkiem zasilacz z wydajnością prądową 3A, napięcie spadło do 0.8V. Pirometrem znalazłem najcieplejszy komponent. Jest to prawdopodobnie transil za mostkiem. Po wylutowaniu płytka działa prawidłowo (na razie z zasilaczem, jutro sprawdzę w bramie). Transil ma oznaczenie MX GP 843. Nie mogę znaleźć w necie na jakie to jest napięcie. Ktoś się orientuje na jakie napięcie powinien być transil jeżeli napięcie AC przed mostkiem jest 24V? Ja dałbym na 48V, ale nie zajmuję się typowo zasilaczami sieciowymi i nie wiem, jaka jest praktyka.
    Poniżej zdjęcie transila. Zbliżenie na płytkę drukowaną z transilem oznaczonym MX GP 843.
  • #7 20879190
    Aress124
    Poziom 28  
    Ocena: 214
    Tam jest zaznaczona polaryzacja? To może być SMBJ48A
  • #8 20879558
    Konarskik
    Poziom 10  
    Tam nie ma polaryzacji zaznaczonej, więc pewno jest dwukierunkowa. Znalazłem na stronie st podobną diodę SM6T39CAY która ma kod MXY, podobny do tego z płytki (MX). Dzięki za naprowadzenie. To napięcie wydaje się być dosyć niskie jak na te warunki, może to jest powodem uszkodzenia?
  • #9 20879573
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1709
    Przy oznaczeniu MX jest SMBJ48CA (dwukierunkowy). Jest łatwo dostępny w TME
  • #10 20892141
    Konarskik
    Poziom 10  
    U większości producentów TVS dostępnych w TME MX oznacza diodę SMBJ48CA, ale nie u ST (na płytce jest ST). Wylutowałem inną diodę z płytki z takim samym oznaczeniem. Jej napięcie Vbr przy prądzie 1mA jest około 39V, co wskazuje jednak na diodę SM6T39CAY, ewentualnie SMBJ33CA. Ostatecznie zamówiłem SM6T39CAY, a jeśli problem będzie się powtarzał, to kupiłem też SM6T42CAY.
    Użycie diody 39V w tym miejscu jest dosyć ryzykowne, ponieważ bez diody napięcie za mostkiem wynosi 36V przy 236V z sieci. Przy napięciu w sieci 250V będzie tam około 38V, co jest blisko typowego Vbr tej diody, a powyżej minimalnego specyfikowanego w DS. Z drugiej strony nie wiadomo, jakie komponenty ma zabezpieczyć ten TVS, więc dawanie diody z wyższym Vbr też jest niebezpieczne.
  • #11 21412537
    yamaharn
    Poziom 1  
    >>20879558
    Witam
    Proszę o pomoc, bo mam ten sam problem, co Pan miał z bramą Wiśniowski. Pali mi bezpiecznik przy zamykaniu bramy. Proszę o wskazanie, który to element wymienić z sterownika, no i model tej diody. Z góry dziękuję za pomoc.
    [img-0]

Dodano po 7 [minuty]:

Wis_ster24v1.1

Elektroniczna płytka sterownika bramy z elementami montażowymi.
  • #12 21412563
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1417
    Na zdjęciu masz oznaczenie T19
  • #13 21583303
    Technik.Informatyk
    Uczeń
    Ocena: 16
    >>21412537 @yamaharn I jak udało się rozwiązać problem albo chociaż znaleźć przyczynę, bo mam również z tym sterownikiem bardzo podobną kwestię?

@.raf @Konarskik Czy ta sama usterka może występować w przypadku, gdy bezpiecznik 6,3 A na płytce jest palony, ale tylko wtedy, gdy przycisk od bramy jest wciskany (w celu otworzenia/zamknięcia)? Było sprawdzane również po odłączeniu wszystkich modułów i nadal to samo. Prąd w samym sterowniku niby "jest", więc w teorii chyba nie kwestia diody, ale...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z palącym się bezpiecznikiem 6,3A w sterowniku bramy przesuwnej Wiśniowski AWso2018, wyposażonym w moduł na płytce wis_ster24 v1.1. Użytkownicy zgłaszają zwarcie po stronie napięcia stałego za mostkiem Graetza, co powoduje ciągłe przepalanie bezpiecznika przy wejściu 24V AC. Podejrzenia padają na uszkodzenie mostka prostowniczego, kondensatorów wygładzających, stabilizatora napięcia oraz elementów zabezpieczających, takich jak diody transil (TVS). Wskazano na diodę oznaczoną symbolem MX GP 843, prawdopodobnie dwukierunkową SMBJ48CA lub SM6T39CAY, która może mieć zbyt niskie napięcie przebicia (Vbr) w stosunku do napięcia po mostku (około 36-38V), co może powodować jej uszkodzenie i zwarcie. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana tej diody oraz elementów mostka Graetza. W przypadku braku schematu elektronicznego, który jest trudno dostępny, sugeruje się diagnozę element po elemencie oraz kontakt z producentem sterownika, firmą DTM System z Bydgoszczy, która oferuje naprawy. Wymiana tranzystorów nie rozwiązała problemu u niektórych użytkowników. Problem pojawia się również podczas wciskania przycisku sterującego bramą, nawet po odłączeniu modułów. Zdjęcia elementów i płytek zostały udostępnione w dyskusji w celu identyfikacji uszkodzonych części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA