logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Synology ds 211 - nie wykrywa w sieci, nie działa hard reset

rooneyasd 08 Sie 2022 06:05 1602 13
REKLAMA
  • #1 20134302
    rooneyasd
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Dzień dobry,
    mam problem z serwerem synology DS 211j.
    Serwer nie jest wykrywany przez stronę https://finds.synology.com/ oraz program synology assistant. Sprawdziłem że dostaje adres IP, po wpisaniu adresu IP w przeglądarkę serwer odrzuca połączenie. Próbowałem wykonać hard reset lecz po kliknięciu 2 raz na przycisk reset nie ma 3 sygnałów tylko 1. Co jest bardzo dziwne ponieważ powinny być 3.
    Co mogę zrobić w tej sytuacji? Czy oprogramowanie serwera jest uszkodzone?
  • REKLAMA
  • #2 20134354
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    rooneyasd napisał:
    po wpisaniu adresu IP w przeglądarkę serwer odrzuca połączenie
    Musisz wpisać adres IP i port 5000 Np. xx.xxx.xx.xx:5000
  • #3 20134522
    KOCUREK1970
    Ocena: 5386
    @rooneyasd
    Włóż obojętnie jaki inny dysk i spróbuj uruchomić serwer z instalacją oprogramowania ponownie.

Według tego jak opisałeś hard reset, tutaj podają trochę inną procedurę:
    https://kb.synology.com/pl-pl/DSM/tutorial/How_to_reset_my_Synology_NAS#x_anchor_id6
  • REKLAMA
  • #4 20134805
    rooneyasd
    Poziom 20  
    Dziękuję za podpowiedzi, lecz nic nie pomaga. Adres IP z :5000 odrzuca. Również z dyskiem lub bez dysku nie można się dostac. Jeśli chodzi o hard reset robię tak jak w linku, problem jest taki że za 2 kliknięciem jest tylko 1 sygnał zamiast 3, mogę to nagrać jeśli trzeba.
    Uważam że jest problem z oprogramowaniem, są jakieś alternatywne metody zainstalowania oprogramowania lub hard resetu?
  • #5 20134814
    KOCUREK1970
    @rooneyasd
    To serwer, to powinien mieć baterię do podtrzymania jego BIOS - sprawdź jej napięcie, rozbierając serwer.

U mnie np Synology DS713+ nie chciał w ogóle wystartować - okazało się, że bateria miała całe 0V napięcia :D , po wymianie baterii, Synek ruszył od strzała.

Tu masz przykładowa fotkę innego serwera, szukaj tego co w czerwonym kółeczku, to baterie guzikowe, podobne albo i identyczne jak do PC:
    Synology ds 211 - nie wykrywa w sieci, nie działa hard reset
  • REKLAMA
  • #7 20136514
    rooneyasd
    Poziom 20  
    Niestety nadal jest problem. Bateria ma napięcie 2,95V więc to nie tutaj problem.
    Sytuacja wciąż ta sama to znaczy serwer bez problemow się włącza, reaguje na przycisk zasilania, ale np na przycisk resetu już poprawnie nie. Dostaje adres IP, ale za nic nie mogę się zalogować. Przez stronę jak i przez Synology assistance (wyłączony firewall) nie wykrywa wcale serwera. Da się zrobić jakiś "format" i wgrać na nowo rozruch? Czy tylko wyjęcie kości i przeprogramowanie?
  • #8 20136533
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 191
    A dyski na nim masz sprawne? Ten serwer system DSM zapisuje na dysku a nie w swojej pamięci. Podłącz dyski do komputera, sprawdź ich stan (SMART). Pokaż okienko programu Synology Assistance.
  • #9 20136692
    rooneyasd
    Poziom 20  
    Borygo123 napisał:
    A dyski na nim masz sprawne? Ten serwer system DSM zapisuje na dysku a nie w swojej pamięci. Podłącz dyski do komputera, sprawdź ich stan (SMART). Pokaż okienko programu Synology Assistance.

Dobrze, ale niezależnie od stanu dysków, serwer powinien się "rozgłaszać" po sieci. Nawet jak kupujesz nowy serwer bez dysków, serwer ma w sobie program rozruchowy który rozgłasza go po sieci. Dyski są sprawne, podmieniałem. Router przydzielił adres ip, odrzuca połączenie. SSH domyślnie jest wyłączone. Czy można jakoś ponownie zainstalować program rozruchowy. Spróbuje jeszcze zmienić przydzielany adres IP.
  • REKLAMA
  • #10 20136732
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 191
    Ten serwer nie ma żadnego programu rozruchowego. Zgłasza ci się interfejs sieciowy któremu router przydzielił IP. Cały system ładuje się z dysku, dlatego ważne jest czy dyski masz sprawne. Powinieneś na nich mieć 3 albo 4 partycje (linuksowe). Program Synology Assistance służy do wykrycia nas'a i zainstalowania na nim systemu operacyjnego NAS'a (DSM). Na twoim nie jest znana kondycja dysków, ich ustawienie (tryb pracy). Jeśli nie chcesz odbudować tego co tam wcześniej było to wyczyść oba dyski. Podłącz jeden z nich i zainstaluj DSM. Tą najprostszą konfigurację synek powinien łyknąć. Jeśli nie pamiętasz hasła administratora to zresetuj sposobem z manuala do tego modelu:

Aby zresetować hasło administratora:
    Naciśnij i przytrzymaj przycisk RESET na tylnym panelu serwera Synology NAS przez 4 sekundy, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy.

Aby ponownie zainstalować oprogramowanie serwera Synology NAS:
    1 Naciśnij i przytrzymaj przycisk RESET przez około 4 sekundy, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy serwera Synology NAS.
    2 W ciągu następnych 10 sekund naciśnij i przytrzymaj przycisk RESET przez około 4 sekundy, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy serwera Synology NAS.

"Pokaż okienko programu Synology Assistance." - nadal czekam na to.
  • #11 20136757
    KOCUREK1970
    rooneyasd napisał:
    Da się zrobić jakiś "format" i wgrać na nowo rozruch? Czy tylko wyjęcie kości i przeprogramowanie?

Musiałby ktoś identyczny serwer rozebrać i zgrać zawartość tego flasha i udostępnić.
    Tak luźno w necie nigdzie tego nie znajdziesz.
    Borygo123 napisał:
    Ten serwer nie ma żadnego programu rozruchowego.

Każdy serwer Synology to ma - to kość NAND.
    To jest ta kość w czerwonym kwadracie, na górze po prawej stronie tej fotki:

Synology ds 211 - nie wykrywa w sieci, nie działa hard reset
  • #12 20136912
    rooneyasd
    Poziom 20  
    Innego alternatywnego sposobu nie ma oprócz przeprogramowania kości?
  • #13 20138468
    asterix99
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Możesz zamieścić czytelne zdjęcie dokładnie Twojej płyty z tego NAS-a? Było kilka wersji 211.
  • #14 20139722
    rooneyasd
    Poziom 20  
    Dziękuje Panowie za pomoc. Winny był router od neti HG8245X6-10. Dawno miałem wymienić tego dziada ale brak czasu .... Na mikrotiku od razu wszystko zadziałało. Nie miałem czasu analizować co robił router że blokował "rozgłaszanie" synology, Ciekawe że 2 sztuka Synology też miała ten sam problem(podstawiłem do sprawdzenia) Ten pseudo router ma chyba ograniczoną liczbę użytkowników do zapisania na dany port lub lister ARP.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z serwerem Synology DS 211j, który nie jest wykrywany przez narzędzia Synology, mimo że otrzymuje adres IP. Próby wykonania hard resetu nie przynoszą efektów, ponieważ serwer nie wydaje trzech sygnałów dźwiękowych, co sugeruje problem z oprogramowaniem. Użytkownicy sugerują sprawdzenie stanu dysków, wymianę baterii BIOS oraz ponowną instalację systemu DSM. Ostatecznie problem okazał się być związany z routerem, który blokował komunikację serwera w sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA